Cava, vitt och rött som provats och granskats av redaktionen med den gemensamma nämnaren att du hittar dem på många Systembolagshyllor. Suzanne Ribbing tipsar om en ny variant på skagenröra som även kommer till sin rätt på en våffla om du vill prova något nytt på på måndag då vi firar våffeldagen - men har du koll på varför?
Om du har lessnat på söta bubbel, som t.ex prosecco, så ska du greppa en cava istället. Det skiljer en hel del mellan olika slags bubbel och just cava är torrare, brödigare och mer anpassat för att dricka till mat. Korka upp till chark och ost som på bilden ovan, eller en toast skagen eller fiskgrytan.
"Doften är klockren och skulle mycket väl kunna passera som en budgetchampagne för en halv gång högre pris. Betyget blir därefter, inte minst när jag fyller munnen. Det är välgjort, fräscht och aptitretande, precis så där exakt och svalkande som jag gillar, både till smårätterna och genom hela menyn." / Bengt-Göran Kronstam
Ett friskt vitt vin på druvorna gros manseng och mer välkända sauvignon blanc som får oss att längta efter rätter med getost, päron och honung. Även gott till fisk och skaldjur eller som friskt pratvin.
"I klartext har vinmakaren låtit Gros Manseng få sällskap med Sauvignon Blanc och resultatet har länge tillhört mina favoriter på Systemet. Den förra druvsorten ger en solmogen, mjukfet fruktarom och samtidigt en lite jordig skalton, medan Sauvignon Blanc tillför krispig fräschör och vinbärsbladig parfym. Användningsområdet är brett och välgörande, utan att du behöver fundera närmare på vem och vad det ska bjudas till. Ett utmärkt matvin, med andra ord." / Bengt-Göran Kronstam
Husvinet uner 100-lappen att ha på lut för stunder då ett glas rött är på sin plats, till pastarätter, pizza, småplock eller grillat. Har en frisk karaktär och mår bra av att serveras lite svalt.
"Cecchi Sangiovese är något av en lightversion av både regionen och druvan men detta ska inte på något sätt misstas för att vinet är intetsägande. Tvärtom är vinet riktigt, riktigt angenäm, mycket lätt att tycka om och passar dessutom att matcha till det mesta på tallriken. En perfekt inkörsport till sangiovesedruvan, men även för den inbitne toscanaentusiasten." / Eva Weckström
Monastrell, mer känd under sitt franska namn Mourvédre, är Spaniens näst vanligaste rödvinsdruva och en druva på uppgång med en fruktigt karaktär med en bra ryggrad som stramar upp. I den här "gosiga" boxen får du ett okomplicerat fruktigt rött vin som är enkelt att tycka om.
"Varm, påtagligt kryddig doft med eldig, spansk blick för det både effektfulla och inbjudande. Smaken följer samma bana och är klart fullgången med utvecklad, knäckig fruktarom och den för monastrelldruvan så typiska skalkryddan, uppmjukad av en solvarm alkohol. Hyggligt och okomplicerat! Mycket vin för pengarna, med andra ord, om du inte har alltför höga krav och är beredd att dyrt för det." / Bengt-Göran Kronstam
Det är alltid extra roligt att tipsa om viner som vår redaktion måste dubbelkolla prislappen på, av anledningen att det smakar "dyrare". Här har du ett sådant exempel till fyndpris för tillfällen då du vill bjuda på något extra.
"Vill man ha ett riktigt gott rödvin från USA måste man ofta punga upp med en hel del pengar för att det ska bli något. Därför blir jag glatt överraskad när doften från vinet från Shannon Ridge strömmar upp ur glaset (och jag samtidigt sneglar på prislappen). Ljuvligt. Smaken bekräftar. Generöst och balanserat med frukt, fatkryddor och syror på rätt plats. Det finns drag av svarta vinbär, vaniljkrydda, choklad och lång eftersmak. Ett rakt av härligt vin till fyndpris från Lake County i Kalifornien." / Gunilla Hultgren Karell