Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Skagen 2.0
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Skagen 2.0

Skagen 2.0 - Älskad klassisker på nytt sätt

Det finns inte många förrätter som slår en god Toast Skagen! Men på senaste tiden gör jag nästan uteslutande en uppgraderad variant på den klassiska skagenröran där den får en touch av asien med smak av ponzu, en populär japansk citrusbaserade sojasås, och lite hetta.

Det är inte jättemycket som skiljer den här röran med den älskade klassikern, men det är en lite annorlunda tvist som är kul att prova på. Hettan och ponzun ska bara anas. Skagenröra blir alltid godast om man skalar räkorna själv, men har man bråttom så kan man använda skalade räkor i lake av bra kvalitet.

Skagenröra

Skala 800-1000 g räkor med skal och hacka de skalade räkorna. Blanda med 2 dl majonäs, 1 riktigt finhackad rödlök, 1 msk Ponzu. Krydda med salt, lite citronsaft, svartpeppar och ett par stänk röd sriracha.

Toast

Skär bort kanterna på skivat vitt formbröd och stek brödskivorna gyllenbruna i smör.

Lägg upp röran på brödet, riv över färsk pepparrot (kan uteslutas), toppa med en klick löjrom en citronskiva och en dillvippa.

Alternativ på hur du kan servera din skagenröra:

Som tilltugg: servera röran som som ett litet tilltugg innan maten, ungefär som en dipp tillsammans med vietnamesiska räkchips (finns att köpa i asiatisk livsmedelsbutik).

Fräsch och glutenfritt: det är väldigt fräscht och enkelt att servera en klick skagenröra i ett litet salladsblad, typ hjärt- eller gemsallad.

Till middag: bakpotatis med skagen - ett matigare alternativ som mättar.

Tips på hur du gör bakpotatis:

Sätt ugnen på 225°. Skölj och torka några stora potatisar, de får gärna vara mjöliga. Skär ett snitt i varje potatis eller stick några hål för att de inte ska exploderar. Baka dem på mitt i ugnen, cirka 50 minuter beroende på storlek. Använd en potatis sticka för att se att de är helt färdiga. Skär ett kryss i potatisarna och tryck på kortsidorna så att skalet öppnar sig. Fyll potatisarna med skagenröra och toppa med löjrom, citronskiva och dill.

Bra köp
Nessa
Rosé Flaska, 750ml 12.5% Friskt & Bärigt

Nessa Rosé 2023

Frankrike
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Sallader
Skaldjur
Mingel
179:-

Rosévin är ett både ett smart och gott val till mat och just den här uppdaterade skagenröran med sin sälta, friska citrus och knivsudden med hetta gör sig riktigt fint tillsammans med det här svala och rödbäriga rosévinet. Ps. spana in den eleganta glaskorken!

"Ljust rosafärgat med distinkt frisk smak, drag av hallon, tranbär, färska örter och citrusfrukter. Här finns en ledig och läskande elegans men också en viss struktur som gör det till ett utmärkt matvin." / Gunilla Hultgren Karell

Fynd
Bourgogne Chardonnay
Vitt Flaska, 750ml 12.5% Fylligt & Smakrikt

Bourgogne Chardonnay Maurice Gentilhomme 2022

Frankrike Bourgogne
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fläsk
Fågel
Ost
Skaldjur
119:-

Viner från Bourgogne har dragit iväg i pris de senaste åren pga knepigt väder och dåliga skördar. Men än går det att göra fynd, om man vet vad man ska leta efter. Det här ger fina bourgognesmaker men till en bråkdel av priset. Elegant och smakrikt och passar fint till skagen eller andra fisk och skaldjursrätter.

"Vinet har en fräscht fruktig stil med toner av gula frukter, citrus, lätt nötiga drag med en fint avrundad eftersmak. Frisk syra som balanserar och ger elegans. Utmärkt till en skaldjurssallad med limeaioli eller kanske till en bit vit, pocherad fisk med vitvinssås och örtolja. " / Gunilla Hultgren Karell

Bra köp
Adobe
Vitt Påse, 1500ml 12.5% Friskt & Fruktigt

Adobe Sauvignon Blanc 2023

Chile
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Skaldjur
149:-

Vin på påse? Japp - precis vad det är och egentligen är vi ju väldigt vana vid det sedan länge, bara det att påsen brukar vara dold inuti bag-in-boxens pappkartong. Men det här är en form av förpackning som i strävan efter klimatsmartare alternativ bara kommer bli vanligare. Häll upp vinet på en snygg karaff vid servering och gå sedan med lätt packning mot återvinningen. Vinet är fruktigt med frisk syra och passar till vår skagen men även mycket mer bland fisk, skaldjur och gröna rätter.

"Vinet är lätt, torrt och stramt med sauvignon blanc's signifikativa, tydliga syra. De örtiga tonerna följer med även i smaken och här har vi rikligt av just vinbärsblad, nyskördade nässlor och tomatkvist men även citrus, kiwi och gröna äpplen." / Eva Weckström