Det finns rätter som jag älskar att beställa på restaurang, men som jag sällan eller aldrig lagar hemma. Toast Pelle Janzon är en sådan restaurangfavorit som trots att den är så himla god - så har jag aldrig lagat den själv – förrän nu!
Ända sedan 1800-talet har Toast Pelle Janzon varit en älskad klassiker av många. Toasten är döpt efter operasången Pelle Janzon som enligt legenden bjöd sina kompisar på denna lyxmacka efter sina föreställningen. Den består såklart av en en toast, men brödet syns inte eftersom den täcks med tunna skivor av utbankad oxfilé.
Eftersom den innehåller dyra råvaror som oxfilé och löjrom, så passar den när som helst när man vill lyxa till det lite extra. Perfekt som förrätt på festlig middag men även som ett bättre fredagsmys. Smakkombination med frasigt bröd, rå oxfilé, äggula och lök är helt gudomlig.
Finhacka 1 rödlök och en knippe gräslök.
Stansa ut fyra rundlar från skivor av formbröd och stek dem frasiga i smör.
Det går åt ca 80-100g oxfilé per person. Skär tunna skivor av oxfilé, lägg skivorna mellan plastfolie och banka dem försiktigt så de blir tunna ca 1-2 mm, använd t ex kastrull att banka med.
Lägg en smörstekt toast på varje tallrik och täck med oxfilé. Krydda med lite flingsalt och nymald svartpeppar.
Toppa varje tallrik med en rejäl klick löjrom ca 1,5 msk/person. Gör en liten grop i l högen med löjrom och placera en rå äggula i gropen.
Strö över den finhackade löken och gräslöken.
Många gillar att servera med riven pepparrot, men jag har valt att klicka på lite smetana (det går lika bra med crème fraîche) istället. Men man kan såklart ha både och om man vill. När du äter så se till att få med alla smaker i varje tugga – och njut!
En lyxig macka med flytande lyx i glaset. Trots att oxfilé är en av ingredienserna så väljer du med fördel vitt till den här rätten. Här har du möjlighet att köpa en prissänkt årgångschampagne av prima kvalitet som kommer passa väldigt fint till de lyxiga smakerna i toasten.
"Detta är en storartad champagne med en exceptionellt aptitretande fräschör. Dosagen ligger mycket lågt och det är en perfekt aperitif både med och utan tilltugg, men också en måltidsdryck av rang." / Bengt-Göran Kronstam
Föredrar du ett stilla vin utan bubblor och gillar friska, syrliga viner så hittar vi precis den karaktären hos druvan riesling. Här är ett pinfärsk nyhet - i dubbel bemärkelse.
"Det här är ett piggt och superfräscht vin – årgång 2024 är ju faktiskt bara några månader gammalt. Stilen är ren och modern, med smak av melon, gröna äpplen, citrus och mineral." / Robert Montgomerie
Ytterliggare ett fint vitt val är ett vitt côtes-du-rhône med mycket karaktär. Smakrikt och friskt och ett bra matvin.
"Det här vinet är suveränt till mat, torrt med karaktär och fräschör. Har du inte provat ett vitt vin från Côtes-du-Rhône är det dags, och då det här vinet nyligen är prissänkt några tior är det ett fynd värt varenda krona." / Robert Montgomerie