Tater tots är amerikanska små bollar (ofta cylinderformade) av riven potatis. De påminner vid första anblick om vanliga kroketter. Men medan en krokett är en panerad och friterad boll av potatismos så är Tater tots gjord på riven potatis. Mina tots är riktigt krispiga och smakrika eftersom jag har använt både riven halloumi och potatis.
Välj om du vill steka/fritera dem i het olja, steka dem i ugn eller ”fritera” i Airfryer. De kan ätas som tillbehör till de mesta som ett ett alternativ till t ex pommes. Men även supergott som ett krispigt tilltugg till ett glas vin eller bubbel, här toppade med lite créme fraiche och löjrom.
Koka 300 potatis (ca 3 stora eller 4 mindre potatisar) i ca 10 minuter i lättsaltat vatten. Potatisen får absolut inte bli färdigkokt, utan bara precis så mjuk att den går att riva. Häll av vattnet och låt den halvkokta potatisen svalna.
Riv den sedan på den grova sidan på rivjärnet.
Riv även 100 g halloumi, även den på grova sidan.
Blanda den rivna potatisen och osten med 2,5 msk majsstärkelse.
Forma små bollar (ungefär som en köttbulle) av potatisröran och lägg bollarna på en skärbräda. Jag tycker det går lättast med lätt fuktiga händer när man kramar massan till bollar.
Värm en stekpanna med riktigt mycket olivolja till medelhög värme. Stek ca fyra bollar i taget, se till att de får yta på alla sidor tills de är gyllenbruna, cirka 5-6 minuter. Låt dem rinna av på hushållspapper.
Jag smörjer botten på formen med en uns olivolja. Kör bollarna i ca 20 minuter i 200 grader. Efter ca 10 minuter får man öppna och rulla runt på bollarna några gånger så att de får krispig yta runt om.
Lägg bollarna i en smord ugnsform. Värm ugnen till 200 g och sätt in bollarna i ugnen i ca 30 minuter, ta ut och skaka runt bollarna om det behövs. Den här metoden blev inte tillräckligt krispig för min smak, så jag valde att eftersteka dem i en varm stekpanna med lite olja.
När totsen svalnat kan du toppa dem med en klick creme fraiche och rom. Eller en klick skagenröra, rökt lax och pepparotsvisp eller det du tycker är gott!
Côtes-du-Rhône är ett bra val till småplock, som goda ostar, chark och just små munsbitar som tater tots. Antingen precis så som de är eller toppade med något salt som en västerbottenostkräm eller parmaskinka.
"Villa Mirage Côtes du Rhône bjuder på det som jag förväntar mig när jag ser etiketten. Därtill är priset sympatiskt! Det är bara att gratulera oss konsumenter att hitta ett vin av den här typen för under hundringen." / Gunilla Hultgren Karell
Orange vin görs på gröna druvor men man låter skalen ligga med längre än vad man gör vid framställning av vitt vin. Det gör att vinet får mer karaktär och ett uns strävhet. Ett kul vin att bjuda på till fördrink som bjuder in till snack om vinet.
"Nanit Orange är lätt att matcha med många rätter på kyckling eller lax, som är vanligt i alla fall hemma hos mig. Men det passar även till kryddiga vegetariskt rätter där svamp gärna får ingå. Om du inte har druckit orangevin ännu så tycker jag absolut du ska testa Nanit Orange." / Suzanne Ribbing
Ett okomplicerat och lättgillat bubbel - signerad en lika bubblande personlighet, nämligen Dolly Parton. Friskt och fruktigt och funkar mycket bra till minglet med tater tots och plock.
"Vinet är stiltypiskt utan komplikationer och man kan njuta detta i många sammanhang. Mingel- och pratbubbel, aperitif till små snittar och krämiga ostar eller varför inte till lite härlig, washabikryddig sushi." / Eva Weckström