Att gratinera hummer är lätt och lyxigt och en halv gratinerad hummer är en underbar förrätt eller mellanrätt att bjuda på till fest. När man gratinerar tycker jag att det duger fint med fryst hummer, som det ofta är bra pris på så här års. Se bara till att tina den frysta hummern långsamt i kylskåp.
Här kommer förslag på tre olika varianter, en med parmesan, en med vitlök och citron och ytterligare en med västerbottenost.
1 gratinerad hummer (2 halvor):
(Tillvägagångssättet är likadant vilket kryddsmör du än väljer att tillaga)
Sätt ugnen på 250°C.
Blanda 50 g rumsvarmt smör med 50 g parmesanost, 1 msk finhackad gräslök, 1 tsk rivet citronskal och en 1/2 tsk chiliflakes, salt och svartpeppar i en skål.
Blanda 50 g rumsvarmt smör med 1,5-2 msk finhackad persilja, 1 riven vitlöksklyfta, rivet skal och saft från 1/2 citron, salt och svartpeppar i en skål.
Blanda 50 g rumsvarmt smör med 1 kruka finhackad persilja, 1 riven vitlöksklyfta, rivet skal och saft från 1/2 citron, 50 g riven västerbottensost, salt och svartpeppar i en skål.
Cava är spaniens bubblande stolthet som görs på samma metod som champagne men med lokala druvor som ger en annan smakprofil. Friskt, fruktigt och enkel att matcha till många tilfällen.
"Cava med friskt fruktig smak, toner av päron, lite grape och bröd med en pigg, aptitretande eftersmak. Bubbel som funkar i många sammanhang, antingen som en välkomstdrink tillsammans med lite tapasinspirerade tilltugg eller till en fräsch fisk- eller skaldjursrätt." / Gunilla Hultgren Karell
Henriot är ett anrikt champagnehus med en uttalad finess och elegans. Det här är en årgångschampagne från 2014 framställd av lika delar Chardonnay och Pinot Noir från sex olika toppvingårdar.
"Detta är en storartad champagne med en exceptionellt aptitretande fräschör. Dosagen ligger mycket lågt och det är en perfekt aperitif både med och utan tilltugg, men också en måltidsdryck av rang." / Bengt-Göran Kronstam
En budgetchampagne som tillhör de med lägst pris på Systembolaget. Det är vi tacksamma för, ett klassiskt val med bra kvalitet rejält med valuta för din peng.
"Jättegod som mingelchampagne, som aperitif eller som en bundsförvant genom hela måltiden. Gärna till löjrom, räkor och gratinerad hummer eller halstrad fisk." / Eva Weckström