Kanelbullens dag den 4:e oktober har på relativt kort tid gjort ett avtryck i vår högtidskalender och firas på både arbetsplatser och hem runt om i landet. För om det är något bakverk som kan komma i närheten av att få kallas nationalbakverk så är det förmodligen den älskade kanelbullen.
Det vanligaste är dricka ett glas iskall mjölk eller en kopp kaffe till - men ibland kanske du vill servera kanelbullen under lite mer festliga former. Och då har vi tre tips på viner som passar till. Häng med här nedan, välj och vraka och prova något nytt och spännande den 4:e oktober.
VAD: sött, syrligt och fullpackat med smak, dessertvin på druvan chenin blanc från Frankrike. Ett vin som dessutom kan lagras länge och bara blir bättre med åren.
TILL KANELBULLE?: Dessertvin är inte svenska folkets bästa gren, med det finns utvecklingspotential och detta är en fantastisk dryck. Kanelbulle är ju en form av dessert - så det här blir en fin kombo! Sött + Sött = gott.
VAD SÄGER EXPERTEN: "Det är verkligen en skam att ädelsöta viner blivit en raritet som håller på att försvinna, för detta är perfekt till äppelkaka, till valnötter, gåslever och grönmögelost, inte minst om du ger dig till tåls en fyra fem, kanske tio år. Nog borde väl det söta vinet fridlysas?" Bengt-Göran Kronstam
VAD: cava till vrakpris som vi lovar kommer få folk att höja på ögonbrynen när du avslöjar vilken prislapp den sänkts till. Cava tillverkas på samma sätt som champagne, där den andra jäsningen sker direkt i flaskan och bidrar till en mer komplex smak med fina små bubblor.
TILL KANELBULLE?: Tillhör du kategorin som tycker att bubbel funkar till ALLT så behöver vi inte förklara så mycket mer. Men till de som inte är helt övertygade så har den här cavan både elegans, finess och en liten hint av druvsötma som funkar fint tillsammans med kanel, socker och smör.
VAD SÄGER EXPERTEN: "När det ska serveras bubbel plockar jag gärna fram en cava. Det mousserande vinet från Spanien har ofta en egen snits på smaken och försöker inte härma något annat." Gunilla Hultgren Karell
VAD: italienskt rött på druvan med det vackraste bland namn, Montepulciano. En druva som har lite "lagom av det mesta" och på det viset nästan borde kunna kvala direkt in som Sveriges nationaldruva. Det finns helt enkelt något för alla i det här vinet.
TILL KANELBULLE?: som sagt. Med lite lagom av det mesta gör det även att det passar till lite av det mesta. Så även till en kanelbulle, helst nygräddade kanelbullar eller åtminstone varma. Och tända ljus till. Rödvinskanelbullemys - frågor på det?
VAD SÄGER EXPERTEN: "Jag häpnar när jag tittar på prislappen och konstaterar ”extremt mycket italienskt rödvin för pengarna” Gunilla Hultgren Karell