Huruvida vin är en del av en hälsosam livsstil har länge varit ett omdiskuterat ämne, men forskning tyder på att ett glas vin, särskilt rött vin, kan ha vissa hälsofördelar – om det konsumeras med måtta. Anledningen är ett ämne som finns i vin, antioxidanter.
Antioxidanter är ämnen som hjälper till att skydda kroppen från fria radikaler – skadliga molekyler som kan orsaka allt från åldrande till hjärtproblem. Fria radikaler bildas naturligt i kroppen, men också av yttre faktorer som föroreningar och stress. När de blir för många kan de skada våra celler. Här kommer antioxidanterna in i bilden, som kroppens egna försvarare. De neutraliserar de fria radikalerna och minskar risken för cellskador.
Så vad har detta att göra med vin? Jo, rött vin är särskilt rikt på antioxidanter som resveratrol och flavonoider som kommer av hur vinet tillverkas. Vid rödvinsframställning får druvskalen jäsa länge tillsammans med saften och antioxidanterna som finns i skalen överförs till vinet.
Resveratrol är en av de mest omtalade antioxidanterna i rött vin. Forskning visar att det kan ha positiva effekter på hjärt-kärlhälsan, genom att förbättra blodflödet och minska risken för inflammation.
Flavonoider är en annan typ av antioxidant som inte bara bidrar till vinets vackra färg utan även till dess hälsofördelar. Studier har visat att de kan hjälpa till att minska risken för hjärtsjukdomar och stärka immunförsvaret.
I en omfattande studie från University of California provade man olika röda viner för att få reda på vilket som var mest fördelaktiga för hälsan. Det rödvin som innehöll flest flavonoider (och därmed flest antioxidanter) var en Cabernet Sauvignon. Därefter kom Petit Syrah och på tredje plats, Pinot Noir. I vita viner hittade man endast en liten mängd flavonoider.
Trots de möjliga hälsofördelarna är det viktigt att komma ihåg att måttlighet är avgörande. Ett glas rött vin per dag kan vara en del av en balanserad livsstil, men överdriven alkoholkonsumtion kan ha motsatt effekt och leda till hälsoproblem.
Källa: WHO (World Health Organization) och The New England Journal of Medicine
Både mäktig och karaktärsfull smaksensation som jag skulle fyndklassa även till det ursprungliga priset för de mest kräsna finsmakarna. / Bengt-Göran Kronstam
Detta vin har jag rekommenderat många gånger, ända sedan det först lanserades i flaska, och även boxen levererar mer än den kostar. Framför allt om du gillar fullmatade rödviner av det mjuka, drickvänliga slaget. / Bengt-Göran Kronstam
I det här vinet har man lyckats med att plocka fram den lätta, fina frukten och fräschören. Smaken är mjuk och följsam med drag av hallon, lakrits och lite vanilj. / Gunilla Hultgren Karell