Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
5 myter om rosévin
Tema

5 myter om rosévin

Våra vanligaste myter om rosévin

Sommar, sol och rosévin! Men vad stämmer egentligen med de uppfattningar vi har om rosévin, och varför dricker vi bara rosévin på sommaren i Sverige? Vinbörsen tar upp några av de vanligaste missuppfattningarna och reder ut vad som är sant och falskt om rosévin.

1. Rosévin tillverkas genom att blanda rött och vitt vin

Falskt: Rosévin tillverkas av blå druvor men efter pressningen tar man snabbt som attans bort skalen från musten. Färgen sitter i druvans skal och inte i fruktköttet och desto längre skalen får ligga kvar i musten, desto mörkare färg.

2. Ljus rosé är alltid av högre kvalitet än mörk

Falskt: Kvaliteten på rosévinet sitter absolut inte i färgen. Färgen på vinet beror på vilken druvsort som använts och hur länge skalen fått ligga kvar med musten. Riktigt ljusa viner pressar druvorna och låter inte skalen ligga kvar alls. Men som sagt - färgen indikerar inte kvaliteten utan avspeglar oftare stilen på vin geografiskt och vinmakarens stil.

3. Rosé funkar inte till mat

Falskt: tvärtom så är faktiskt roséviner ofta väldigt bra val till maten. De är ju ett mellanting mellan rött och vitt och klarar av många slags rätter. Myten lever kvar från en tid då många roséviner var söta, men idag är de flesta roséviner torra och friska med hög fruktsyra. Prova till skaldjur, fisk eller lättare vegetariska eller kycklingrätter. Rosévin funkar alltså finfint året runt och inte bara på soliga terasser.

4. Rosévin görs bara i södra Frankrike

Falskt: Ungefär en tredjedel av världens rosévin kommer från Frankrike - men man gör rosa viner i många andra länder som Spanien, Tyskland, Österrike och till och med Sverige.

5. Rosévin är alltid av lägre kvalitet än rött och vitt vin

Falskt: en myt som bygger på att vinmakare skulle se rosévin som ett slags mindre värt alternativ som man gör på druvor som inte duger till att göra rött eller vitt på - vilket inte stämmer på något vis. Det är med rosévin är precis som det är med rött och vitt, det finns viner av högre kvalitet och de av lägre kvalitet.

Stora rosévinsguiden

Här hittar du Vinbörsen stora rosévinsguide för våren och sommaren 2023

Fynd
La Genereuse
Rosé Box, 3000ml 13% Friskt & Bärigt

La Genereuse Francine 2023

Frankrike Languedoc-Roussillon , Pays d'Oc
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Sallader
Mingel
239:-

Här bjuds det på ett ungt och sprittande rosévin. Smaken är tydligt frisk med drag av smultron, vattenmelon och med liten örtig, blommig finish. Det är aptitretande och passar därför fint som en läskande och lättsam drink med lite salta tilltugg. / Gunilla Hultgren Karell

Bra köp
Enzo Bartoli
Rosé Flaska, 750ml 12% Friskt & Bärigt

Enzo Bartoli Rosato 2022

Italien Piemonte
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Sallader
Mingel
139:-

Kvalitetsregionen Piemonte levererar stort vad gäller roséviner. De inte bara SER tjusiga ut utan bjuder fin smakrikedom och fräschör från perfekt mogna druvor av de regionstypiska barbera och dolcetto. Dessa har nämligen frisk, bibehållen syra då de växt svalt på kullarna vid "foten av berget". / Jenny Asplund