Jag heter Albin Edberg, är 28 år, kock och jobbar med mitt egna företag som sysslar med catering, gästspel, företagsevent och allt däremellan!
Hur många som helst! Tråkigt nog är de flesta hitills ganska hemliga, men en rolig grej som inte är hemlig och är på gång är en youtube-kanal tillsammans med komikern Johan Hurtig-Wagrell som snart (om allt vill sig väl) kommer släppas. Håll utkik efter den säger jag bara. Det kommer bli skoj.
Jag är ju dels ingift i en vinfamilj, där både svärfar och fru är utbildade sommelier, men har alltid haft ett stort intresse själv. Jag har jobbat på många restauranger där vi har parat mat med dryck, och där nånstans började väl intresset på riktigt, som växer nästan hela tiden. Jag har gått Steg 1 i sommelierutbildning, och siktar på att hoppa på steg 2 så fort jag får lite mer tid på mina händer.
Hmm… Svårt. Jag lagar väldigt mycket olika mat, helt beroende på kund, event etc. Men en rätt som kanske lite mer förknippas med mig är kanske min förrätt från min Kockarnas Kamp-middag, en rätt på både grillad och fermenterad hjärtsallad tillsammans med mandelmjölk, macadamia och citrontimjan. En rätt jag tog från på Restaurang Unn tillsammans med min dåvarande kollega Markus Junkala 2017, och som är en av de mest geniala rätter jag har ätit.
Tycker inspirationen dyker upp på olika ställen hela tiden, men för mig har jag mina främsta snilleblixtar antingen precis innan jag somnar eller under en löprunda. Sen såklart att prata med duktiga matlagare och se vad dem gör på sina restauranger.
En producent som jag nästan alltid beställer när jag hittar på en lista är vinerna från Domaine Labet, en otrolig Jura-producent. Vinerna från Envinate tycker jag också är fantastiska och hugger gärna på bolaget när tillfälle finns, likaså riesling från Schäfer-Frölich eller i princip allt från Tribute to Grace.. Finns alldeles för mycket gott vin för att svara på en sån här frågan..
Oändligt många, men ett som sticker ut är när jag och Fixi, min fru, åkte till New York när vi hade dateat i ungefär ett halvår och käkade på Per Se. Det geniala med finkrogar utomlands är ju bland annat att de jobbar med korkavgift, dvs att du får ta med ett vin och betala en fast summa som motsvarar det billigaste vinet på deras flasklista. Vi drack bland annat Gruaud-Larose 1998 den här kvällen och det var ett otroligt vin, på en otrolig plats med en otrolig människa. Ett väldigt fint vinminne.
Ett annat som poppar upp är när jag, Sebastian Gibrand, Gustav Leonhardt och Per Nordlind var i Lyon 2018 och käkade på Paul Bocuse och drack väldigt gott, bla chablis från Francois Raveneau. Det var en väldig fin middag på många sätt.
I helgen börjar vi med lite snacks och dricker champagne, gärna från Diebolt-Vallois. Fortsätter med antingen någon slags pasta med antingen juicigt rött från Italien eller Syrah från Hervé Sohaut, alterntivt baka av en hel piggvar med krallig vit Bourgogne.
Jag är väldigt svag för viner gjorda på Mencia, så jag säger, kanske lite otippat, Spanien och Bierzo. Sen kan man såklart aldrig svara på en sådan här fråga utan att nämna Bourgogne.
Hmm.. Har nog ingen speciell kändis jag skulle vilja dra en kruka vin med, men det var väldigt längesen jag och Tommy Myllmäki delade en flaska och det brukar alltid vara väldigt trevligt, så Tommy får det bli! Då dricks det klassiskt, aldrig fel.
Albin tipsar: