Vi snurrar flaskan med Catarina König, matfashionistan, som svepte in och satte guldkant på våra liv när hon vann Sveriges mästerkock 2016, för att sedan göra om bedriften ännu en gång och kamma hem segern i Decenniets mästerkock 2020. Hon är författare till ett flertal kokböcker och en verklig mästare på att göra lyxig mat enkel och enkel mat lyxig.
Vi tar reda på hur intresset för vin ser ut, om Catarina någonsin själv blir bjuden på middag och hur svårt det egentligen är att göra en kokbok?
Fakta om Catarina:
Bor: Sigtuna
Familj: Maken Anders, sonen Julius 13 år, dottern Filippa 11 år & två Chihuahua's Prins & Arthur
Gör: Jobbar som TV-kock på tv4, kokboksförfattare, Entreprenör
Aktuell med: Nya kokboken "Vardag med guldkant"
Något få känner till om mig eller en oväntad egenskap: Jag älskar att sjunga
I våras gjorde jag sommelierutbildnigen för att jag länge velat grotta in mig i vinvärlden. Jag älskar kunskap och är alltid hungrig på att lära mig nya saker.
Jag kommer ihåg när jag var 25 år och var i Madrid med mina föräldrar (Vi brukade åka dit över något dygn och bara äta god mat) Vi satt på en restaurang och pappa beställer in en Vega Sicilia Unico. Där och då förtrollades jag helt, och vin blev ett nytt intresse. De som avnjutit en Vega Sicilia vet ;)
Jag älskar en riktigt bra grillad köttbit, en hemslagen Bearnaisesås och dubbelfriterade pommes. Jag tröttnar liksom aldrig på denna klassiker. Till det behövs ett vin med lite tanniner som spjälkar köttet och balanserar det feta från såsen. Så jag skulle väl säga att en lite kraftigare Cabernet Sauvignon skulle sitta fint med sin tanninstruktur, syra och fruktighet till detta.
Ren lögn att jordgubbar & champagne skulle vara en bra kombo.... Hur kan så många tro att det gifter sig? Snarare skiljsmässa.
Med min man faktiskt, som är otroligt duktig på vin han också. Älskar när vi har något gott i glaset, äter något extra gott, pratar skrattar och njuter av livet som vi tillsammans skapat. Vi dricker gärna något från La Rioja Alta, Ribera Del Duero, eller Priorat. Vi är lite insnöade på bra spanska viner.
Ja vi har oftast The Butcher - Pinot Noir från Österrike hemma i vinkylen mer som husvin. Otroligt prisvärt vin!
En riktigt bra flaska vin, helst rött!
Många tycker att det är jobbigt vad jag förstår, men vi blir ändå väldigt ofta bjudna på middagar. Jag tycker inte att man skall känna någon press alls eftersom jag aldrig tänker negativt om andras mat. Tvärt om, jag känner mig upprymd av att bli bortbjuden när jag vet hur mycket "effort" det ligger bakom en middag / bjudning.
Det är inte så svårt om man har en bra plan. Det som är svårast tycker jag är, eftersom jag gör allt själv, är att fota. Jag fotar allt i böckerna själv. Att behöva hålla sig till samma uttryck genom en hel bok, alltså inte spreta för mycket eftersom allt skall hålla ihop är svårt. Men jag älskar verkligen hela förloppet kring en bok och att få utlopp för min kreativitet. Skriva synopsis, planera, skapa recept, bygga miljöer, skaffa rekvisita, fota, skriva, ja - se boken växa fram. Så kul!
Jag vill nog knyta ihop mat med dryck mer i framtiden i mina böcker.
Vin: Viritus Grand Reserva 2016 (Ribera Del Duero)
Öl: Iskall Corona
Cocktail: Tveklöst någon Sourdrink eller en bra Negroni
Pizza: Salsicciapizza
Snacks: Stora kapris
Återställare: Behövs inte.. ;)
En flaska som säkert skulle funka fint som gå-bort-present till Catarina.
Catarina är en mästare på lyxiga tilltugg och mingelmat - och till det passar givetvis lyxiga bubblor i glaset.
Till en fin köttbit, bearnaise och pommes!