Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Vi snurrar flaska (med guldkant) tillsammans med Catarina König
Snurra flaskan

Vi snurrar flaska (med guldkant) tillsammans med Catarina König

Vi snurrar flaskan med Catarina König, matfashionistan, som svepte in och satte guldkant på våra liv när hon vann Sveriges mästerkock 2016, för att sedan göra om bedriften ännu en gång och kamma hem segern i Decenniets mästerkock 2020. Hon är författare till ett flertal kokböcker och en verklig mästare på att göra lyxig mat enkel och enkel mat lyxig.

Vi tar reda på hur intresset för vin ser ut, om Catarina någonsin själv blir bjuden på middag och hur svårt det egentligen är att göra en kokbok?

Fakta om Catarina:

Bor: Sigtuna

Familj: Maken Anders, sonen Julius 13 år, dottern Filippa 11 år & två Chihuahua's Prins & Arthur

Gör: Jobbar som TV-kock på tv4, kokboksförfattare, Entreprenör

Aktuell med: Nya kokboken "Vardag med guldkant"

Något få känner till om mig eller en oväntad egenskap: Jag älskar att sjunga

Vad har du för relation till vin?

I våras gjorde jag sommelierutbildnigen för att jag länge velat grotta in mig i vinvärlden. Jag älskar kunskap och är alltid hungrig på att lära mig nya saker.

Kan du beskriva ett härligt "wine-moment", ett speciellt minne som involverar vin?

Jag kommer ihåg när jag var 25 år och var i Madrid med mina föräldrar (Vi brukade åka dit över något dygn och bara äta god mat) Vi satt på en restaurang och pappa beställer in en Vega Sicilia Unico. Där och då förtrollades jag helt, och vin blev ett nytt intresse. De som avnjutit en Vega Sicilia vet ;)

Har du någon paradrätt i köket? Och vad serveras i sådana fall i glaset till?

Jag älskar en riktigt bra grillad köttbit, en hemslagen Bearnaisesås och dubbelfriterade pommes. Jag tröttnar liksom aldrig på denna klassiker. Till det behövs ett vin med lite tanniner som spjälkar köttet och balanserar det feta från såsen. Så jag skulle väl säga att en lite kraftigare Cabernet Sauvignon skulle sitta fint med sin tanninstruktur, syra och fruktighet till detta.

Vad är en överskattad mat och dryckeskombination enligt dig?

Ren lögn att jordgubbar & champagne skulle vara en bra kombo.... Hur kan så många tro att det gifter sig? Snarare skiljsmässa.

Nämn en person, död eller levande, som du gärna dricker vin med och vad ni dricker?

Med min man faktiskt, som är otroligt duktig på vin han också. Älskar när vi har något gott i glaset, äter något extra gott, pratar skrattar och njuter av livet som vi tillsammans skapat. Vi dricker gärna något från La Rioja Alta, Ribera Del Duero, eller Priorat. Vi är lite insnöade på bra spanska viner.

Har du något husvin?

Ja vi har oftast The Butcher - Pinot Noir från Österrike hemma i vinkylen mer som husvin. Otroligt prisvärt vin!

Om jag är hembjuden på middag till dig - vad ska jag ha med mig som "gå-bort-present" som du kommer gilla?

En riktigt bra flaska vin, helst rött!

Blir du ofta hembjuden till folk på middag, eller tycker dina vänner att det är jobbigt att laga mat till ett proffs som du? (Som ju dessutom också kan vin!)

Många tycker att det är jobbigt vad jag förstår, men vi blir ändå väldigt ofta bjudna på middagar. Jag tycker inte att man skall känna någon press alls eftersom jag aldrig tänker negativt om andras mat. Tvärt om, jag känner mig upprymd av att bli bortbjuden när jag vet hur mycket "effort" det ligger bakom en middag / bjudning.

Vad är det svåraste med att skriva en kokbok?

Det är inte så svårt om man har en bra plan. Det som är svårast tycker jag är, eftersom jag gör allt själv, är att fota. Jag fotar allt i böckerna själv. Att behöva hålla sig till samma uttryck genom en hel bok, alltså inte spreta för mycket eftersom allt skall hålla ihop är svårt. Men jag älskar verkligen hela förloppet kring en bok och att få utlopp för min kreativitet. Skriva synopsis, planera, skapa recept, bygga miljöer, skaffa rekvisita, fota, skriva, ja - se boken växa fram. Så kul!

Vad kommer nästa kokbok handla om - har du något drömprojekt?

Jag vill nog knyta ihop mat med dryck mer i framtiden i mina böcker.

Några snabba, ge oss en favorit i följande kategorier?

Vin: Viritus Grand Reserva 2016 (Ribera Del Duero)

Öl: Iskall Corona

Cocktail: Tveklöst någon Sourdrink eller en bra Negroni

Pizza: Salsicciapizza

Snacks: Stora kapris

Återställare: Behövs inte.. ;)

Vintips på Vinbörsen just nu som vi tror passar Catarina

Fynd
29 %
5 Finques
Rött Flaska, 750ml 14.5% Kryddigt & Mustigt

5 Finques Reserva 2018

Spanien Katalonien , Empordà
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
Vilt
149:-
209:-

En flaska som säkert skulle funka fint som gå-bort-present till Catarina.

Fynd
32 %
Masia
Mousserande Flaska, 750ml 11.5% Torrt vitt

Masia Cava Reserva Brut Organic

Spanien
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Skaldjur
Mingel
129:-
189:-

Catarina är en mästare på lyxiga tilltugg och mingelmat - och till det passar givetvis lyxiga bubblor i glaset.

Fynd
Three Finger Jack
Rött Flaska, 750ml 15% Fruktigt & Smakrikt

Three Finger Jack Cabernet Sauvignon 2020

USA Kalifornien , Lodi , San Joaquin County , Lodi
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
149:-

Till en fin köttbit, bearnaise och pommes!