Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Vad serverar Maria Sörensson på nyår?
Snurra flaskan

Vad serverar Maria Sörensson på nyår?

Vad händer i mitt liv just nu?

Jag är en senior kvinna i mina bästa år: 65. Jobbar sedan 30 år tillbaka som studie- och karriärvägledare för civilingenjörsstudenter - ett jobb som är klippt och skuret för mig. Privatpersonen är gift och både mor och mormor till två buspojkar, vilket jag tycker är jätteroligt. Har ett passionerat förhållande till kläder, särskilt min mammas gamla garderob och mina egna sparade kläder sedan 20-årsåldern. Därför startade jag Instagramkontot Aginginstyle för fem år sedan och har till dags dato lagt upp över 900 outfits till allmän beskådan för att inspirera alla som vill satsa på sin dagliga klädsel.

Just nu förbereder jag julen med bak och stök inför ankomsten av diverse familj, släkt och vänner. Två tjejer från Iran ska vara med - jättekul!

På jobbet lugnar det ner sig eftersom alla studenter går in i tentaplugg-mode och jag blir mindre upptagen då.

Har jag några spännande projekt på gång?

Ser fram emot TV-serien Studio 65 som spelats in av UR och som ska sändas från februari i 20 avsnitt. Jag fick möjlighet att delta i ett av programmen - det ska handla om äldre och deras klädsel, Annars vet man aldrig vilka dörrar som kan öppnas - det är så spännande!

Vad har jag för relation till vin?

Jag är en sådan som dricker vin för att det är gott. Inte någonsin av slentrian. Men min smak är inte särskilt distingerad, vilket innebär att de riktigt dyra, fina röda viner jag fått smaka tycker jag luktar som barnens nerkissade lakan och följaktligen undviker jag sådana. Vin vill jag dricka till mat eller snacks - inte för sig själv alltså. Faktum är att jag använder mer vin I maten än TILL maten.

Vilket är mitt Go-to vin?

Sedan ett år tillbaka är det något av Solaris-vinerna från Flädie eller Flyinge i Skåne.

Vad är mitt favorit wine moment?

Det är sommarens första utomhuskvällsmat med ett välanpassat vin till maten. Det finns inget som går upp mot att dricka ett gott vin i solnedgången en varm svensk sommarkväll - det blir en totalnjutning, både smak, doft, känslan i och på huden ... ja allt!

Vad serverar jag till helgens middagsbjudning?

Det blir en lättgräddad torskfilé med sky av mango chutney samt en fräst röra på haricot verts, grön paprika och svamp. Stomp på potatis och selleri till det. Och ett skånskt vitt vin, gärna Sandhammaren Briljant.

Vilket land/region har enligt mig de bästa vinerna?

Kanske Veneto-regionen, men jag är ju mycket förtjust i Champagneregionens produkter också.

Den perfekta nyårsmiddagen?

Små franskbrödssnittar med handpillade räkor och en champagne, gärna Taittinger. Helstekt renfilé med svampbaconfräs, ugnsrostad potatis, lingon, sås på vitt vin med glaserad lök och dijonsenap. Till detta ett Rioja av god kvalitet. Till dessert en saffransparfait med varma passerade hallon och ett mjukt, sött ljust portvin,

Vem skulle jag vilja dricka vin med?

Jag skulle gärna vilja dricka vin med Kungen för han sägs vara väldigt vinkunnig och då kunde jag få chans att lära mig en hel del om vin och samtidigt etiketten kring vindrickande. Sånt tycker jag är roligt att veta mer om.

Fynd
Taittinger
Mousserande Flaska, 750ml 12.5% Torrt vitt

Taittinger Brut Réserve

Frankrike Champagne
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Skaldjur
499:-
Fynd
Campolieti
Rött Lättare glasflaska, 750ml 13.5% Kryddigt & Mustigt

Campolieti Ripasso 2020

Italien Venetien , Valpolicella , Valpolicella Classico
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Lamm
Nöt
125:-
Fynd
Guldkula
Mousserande Flaska, 750ml 12.5% Torrt vitt

Guldkula Brut Resérve

Frankrike Champagne
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Skaldjur
299:-