Mitt under pågående fotbolls EM får vi passande nog en stund med fotbollslegendaren Tomas Brolin, men våra frågor handlar inte om fotboll - utan om vin! Tomas har nämligen under våren släppt ett eget vin, som bär siffran 11, tillsammans med grannen Catarina König.
Vi undrar varför ett eget vin dröjt så länge och hur valet föll på Toscana när Tomas hjärta ömmar för Emilia-Romagna och Parma? Men vi får ett annat tips på vin från trakterna kring Parma, får redan på Tomas paradrätt i köket och några favoriter från tiden som krögare på Undici. Självklart försöker vi luska reda på om det kommer komma fler viner från duon Brolin & König eller om andra projekt lurar i vassen.
Bor: På Munkholmen, i Sigtuna
Familj: Fru Marielle Brolin och tre barn
Gör: Driver olika bolag, bla Twinner (Dammsugarmunstycken)
Aktuell med: Nya röda vinet N°11 Chianti Riserva
Något få känner till om mig eller en oväntad egenskap: Bra på smakkombinationer
Med min bakgrund med flera år i Italien så kom vinkulturen naturligt in i mitt liv. Vinet har en naturlig plats på borden oavsett om det är lunch eller middag där. Lite annan kultur än i Sverige om man säger så. Dock spelade jag fotboll då, så det blev inte så mycket vin till lunch. Men jag avnjöt gärna ett gott vin till middagen.
Ja, jag har fått den frågan ett antal gånger. Men tiden för ett sådant projekt fanns inte tidigare. Dessutom är jag som person, att när jag gör någonting så vill jag göra det helhjärtat och bra. Nu fanns både tid och intresse och en bra partner.
Ja, exakt. Catarina König och jag samarbetar i vårt vinprojekt. Jätteroligt då båda tycker att det är spännande med både mat och dryck. Dessutom är vi goda vänner & grannar, så det känns extra kul. Om detta vin vi nyss släppt går bra, är vi såklart peppade på att kanske ta fram ett vitt vin och senare bubbel. Både Catarina och jag är entreprenörer och drivs av nya utmaningar. Restaurang har jag haft tidigare, så den eran har jag lagt på hyllan.
Jag gillar generellt lättare viner med hög syra. I vårt vin dominerar druvan Sangiovese som är just känd för sin höga syra och är en typisk Toscansk druva. Jag har druckit mycket Chianti genom åren och tycker att det passar till så mycket olika maträtter.
Det blir ofta plock hemma hos oss med antipasto som olika ostar, parmaskinka, salami och olika pizzor. Så valet av en riktigt bra Chianti kändes så självklar.
Emilia Romagna är ju känd för just sin Lambrusco. Som är ett pärlande vin som inte bär på någon speciell strävhet. Vissa har mer bubblor än andra.
Lambrusco är faktiskt inte bara namnet på vinet utan också på druvan man använder för att framställa den. Supergott till pizza och antipasto.
Jag skulle rekommendera att besöka Parma, inte bara för att jag spelade fotboll där, utan också för att jag vill kalla det mat-mecka! Det finns så otroligt mycket god mat där, och absolut bästa parmaskinkan man kan tänka sig.
Jag älskar att stå vid grillen, så vi grillar ofta hemma hos oss. Det blir allt från korvar till olika köttdetaljer med tillbehör som rostad potatis, olika såser och goda sallader.
Grillar vi fläskkött tycker jag det är passande med vårt vin N°11 Chianti Riserva, men om vi grillar nötkött som ryggbiff eller entrecote så serverar jag gärna en Cabernet Sauvignon med lite struktur.
Vi serverade en mix av Norrländsk och Italiensk mat på Undici, såklart eftersom jag är från Norr och har bott i Italien så många år. Hjortsteken var superpoppis och svamprisotton kunde vi inte ta bort från menyn, alla älskade den. Mångas favorit var också våra pilgrimsmusslor.
Ja, jag tycker att jordgubbar och Champagne är en överskattad kombination. För det passar ju inte ens ihop som många tror...
Ett utav mina senaste projekt var att jag var med i Masked Singer i våras... Väldigt kul och otippat bland mina vänner och familj att just jag skulle vara med. Och ja, jag har lite nya projekt på G, men tyvärr inget jag kan berätta än...
Vin: Vårt vin såklart, N°11 Chianti Riserva By Catarina König & Tomas Brolin
Öl: Dricker jag ej
Cocktail: Espresso Martini
Pizza: Cicciotto i Sigtuna har en grym pizza med salciccia
Snacks: Chips
Återställare: Behövs ingen...
Tomas egna vin som han gjort i samarbete med Catarina König och producent är välkända Cecchi i Toscana. Vinet är just så som Tomas beskrev att han föredrar sina röda, av det lite lättare slaget med frisk syra.
Lambrusco har gått från bortglömd till trendig de senaste åren, mycket pga av den här sorten, Lambrusco Sorbara, som ger lite ljusare, lätt persikorosa viner. Bubblande, friskt och kul att servera som fördrink till chark och salta småplock.
Ett rött med både kraft, finess och elegans - för grillkvällar extra allt i sommar. Blenden i vinet rymmer garnatxa, cabernet sauvignon, merlot, syrah, carignan, monastrell och cabernet franc och har lagrats på ekfat under 16 månader och ytterligare några år på flaska innan det släpptes till försäljning.