Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Tomas Brolin bjuder på 1 (eller 11) glas rött
Snurra flaskan

Tomas Brolin bjuder på 1 (eller 11) glas rött

Mitt under pågående fotbolls EM får vi passande nog en stund med fotbollslegendaren Tomas Brolin, men våra frågor handlar inte om fotboll - utan om vin! Tomas har nämligen under våren släppt ett eget vin, som bär siffran 11, tillsammans med grannen Catarina König.

Vi undrar varför ett eget vin dröjt så länge och hur valet föll på Toscana när Tomas hjärta ömmar för Emilia-Romagna och Parma? Men vi får ett annat tips på vin från trakterna kring Parma, får redan på Tomas paradrätt i köket och några favoriter från tiden som krögare på Undici. Självklart försöker vi luska reda på om det kommer komma fler viner från duon Brolin & König eller om andra projekt lurar i vassen.

Fakta om Tomas

Bor: På Munkholmen, i Sigtuna

Familj: Fru Marielle Brolin och tre barn

Gör: Driver olika bolag, bla Twinner (Dammsugarmunstycken)

Aktuell med: Nya röda vinet N°11 Chianti Riserva

Något få känner till om mig eller en oväntad egenskap: Bra på smakkombinationer

Vad har du för relation till vin?

Med min bakgrund med flera år i Italien så kom vinkulturen naturligt in i mitt liv. Vinet har en naturlig plats på borden oavsett om det är lunch eller middag där. Lite annan kultur än i Sverige om man säger så. Dock spelade jag fotboll då, så det blev inte så mycket vin till lunch. Men jag avnjöt gärna ett gott vin till middagen.

Vi gissar att du fått frågan otaliga gånger om att göra ett eget vin, så hur kommer det sig att det blev av just nu?

Ja, jag har fått den frågan ett antal gånger. Men tiden för ett sådant projekt fanns inte tidigare. Dessutom är jag som person, att när jag gör någonting så vill jag göra det helhjärtat och bra. Nu fanns både tid och intresse och en bra partner.

I det här projektet samarbetar du med din granne, Catarina König. Kan du avslöja om ni smider planer för fler viner? Eller kanske något helt annat, som t.ex en restaurang ihop?

Ja, exakt. Catarina König och jag samarbetar i vårt vinprojekt. Jätteroligt då båda tycker att det är spännande med både mat och dryck. Dessutom är vi goda vänner & grannar, så det känns extra kul. Om detta vin vi nyss släppt går bra, är vi såklart peppade på att kanske ta fram ett vitt vin och senare bubbel. Både Catarina och jag är entreprenörer och drivs av nya utmaningar. Restaurang har jag haft tidigare, så den eran har jag lagt på hyllan.

Att du har ett gott öga och nära relation till Italien känner de flesta till, hur föll valet för er på just Toscana och Chianti?

Jag gillar generellt lättare viner med hög syra. I vårt vin dominerar druvan Sangiovese som är just känd för sin höga syra och är en typisk Toscansk druva. Jag har druckit mycket Chianti genom åren och tycker att det passar till så mycket olika maträtter.

Det blir ofta plock hemma hos oss med antipasto som olika ostar, parmaskinka, salami och olika pizzor. Så valet av en riktigt bra Chianti kändes så självklar.

Parma ligger i regionen Emilia Romagna, vad tycker du om vinerna från den regionen, har du någon favoritvin eller druva man inte bör missa? Eller kanske tips på ett resmål?

Emilia Romagna är ju känd för just sin Lambrusco. Som är ett pärlande vin som inte bär på någon speciell strävhet. Vissa har mer bubblor än andra.

Lambrusco är faktiskt inte bara namnet på vinet utan också på druvan man använder för att framställa den. Supergott till pizza och antipasto.

Jag skulle rekommendera att besöka Parma, inte bara för att jag spelade fotboll där, utan också för att jag vill kalla det mat-mecka! Det finns så otroligt mycket god mat där, och absolut bästa parmaskinkan man kan tänka sig.

Har du någon paradrätt i köket - en rätt du lagar lite oftare än annat? Och vad serveras i sådana fall i glaset till?

Jag älskar att stå vid grillen, så vi grillar ofta hemma hos oss. Det blir allt från korvar till olika köttdetaljer med tillbehör som rostad potatis, olika såser och goda sallader.

Grillar vi fläskkött tycker jag det är passande med vårt vin N°11 Chianti Riserva, men om vi grillar nötkött som ryggbiff eller entrecote så serverar jag gärna en Cabernet Sauvignon med lite struktur.

Vilken var den populäraste rätten på din italienska restaurang Undici, fanns det något ni inte kunde ta bort från menyn?

Vi serverade en mix av Norrländsk och Italiensk mat på Undici, såklart eftersom jag är från Norr och har bott i Italien så många år. Hjortsteken var superpoppis och svamprisotton kunde vi inte ta bort från menyn, alla älskade den. Mångas favorit var också våra pilgrimsmusslor.

En överskattad mat- och dryckeskombination enligt dig?

Ja, jag tycker att jordgubbar och Champagne är en överskattad kombination. För det passar ju inte ens ihop som många tror...

Har du något nytt projekt på gång, eller kanske ett drömprojekt som inte går att få ur tanken?

Ett utav mina senaste projekt var att jag var med i Masked Singer i våras... Väldigt kul och otippat bland mina vänner och familj att just jag skulle vara med. Och ja, jag har lite nya projekt på G, men tyvärr inget jag kan berätta än...

Några snabba, ge oss en favorit i följande kategorier?

Vin: Vårt vin såklart, N°11 Chianti Riserva By Catarina König & Tomas Brolin

Öl: Dricker jag ej

Cocktail: Espresso Martini

Pizza: Cicciotto i Sigtuna har en grym pizza med salciccia

Snacks: Chips

Återställare: Behövs ingen...

Viner på Vinbörsen vi tror att Tomas skulle gilla

Fynd
Nº 11 Chianti Riserva
Rött Lättare glasflaska, 750ml 13.5% Kryddigt & Mustigt

Nº 11 Chianti Riserva By König & Brolin 2020

Italien Toscana , Chianti
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Lamm
Nöt
119:-

Tomas egna vin som han gjort i samarbete med Catarina König och producent är välkända Cecchi i Toscana. Vinet är just så som Tomas beskrev att han föredrar sina röda, av det lite lättare slaget med frisk syra.

Bra köp
EKO
Sant`Agata
Rött Flaska, 750ml 11% Mjukt & Bärigt

Sant`Agata Paltrinieri 2023

Italien Emilia-Romagna , Lambrusco di Sorbara
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Buffémat
Fläsk
Fågel
Mingel
159:-

Lambrusco har gått från bortglömd till trendig de senaste åren, mycket pga av den här sorten, Lambrusco Sorbara, som ger lite ljusare, lätt persikorosa viner. Bubblande, friskt och kul att servera som fördrink till chark och salta småplock.

Fynd
5 Finques
Rött Flaska, 750ml 14.5% Kryddigt & Mustigt

5 Finques Reserva 2019

Spanien Katalonien , Empordà
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
Vilt
149:-

Ett rött med både kraft, finess och elegans - för grillkvällar extra allt i sommar. Blenden i vinet rymmer garnatxa, cabernet sauvignon, merlot, syrah, carignan, monastrell och cabernet franc och har lagrats på ekfat under 16 månader och ytterligare några år på flaska innan det släpptes till försäljning.