Idag träffar vi vår sprillans nya finska kollega Eeva Hakala. Vinbörsen finns sedan i somras även i Finland där vi går under namnet Viinipörssi. Eeva gör nu sin andra vecka på jobbet men är långt ifrån en duvunge i vinbranschen. De senaste åren har hon jobbat med vin i olika former, drivit vinpodd och utbildat sig till sommelier.
Nu händer det mycket spännande! Jag arbetade nästan åtta år på Finlands största vinmedia, Viinilehti, i olika roller, från brand manager till digital- och evenemangsproducent. Nu har jag börjat som Country Manager på Viinipörssi. Jag känner mig privilegierad när jag får introducera denna fantastiska vintjänst på den finska marknaden tillsammans med vårt lilla finska team.
I vin förenas tre mycket viktiga saker för mig: kultur, miljö och fantastiska smakupplevelser. Vin är inte bara ett livsmedel; det finns intressanta historier och olika personligheter bakom det, det väcker diskussion och förenar människor.
Det finns fortfarande inget som slår Riesling när det kommer till de populäraste druvsorterna som finländarna dricker. Men nu när vintern närmar sig är det många som sträcker sig efter en fin och värmande flaska ripasso eller liknande. Jag är dock glad över att fler och fler människor – särskilt den yngre generationen – är intresserade av naturliga viner och viner som är certifierade ekologiskt eller hållbart.
Det var när jag i början av mitt vinintresse fick smaka på samma druvsort (Shiraz) på två olika vingårdar i Australien samma dag och insåg hur mycket klimat och jordmån påverkar druvans smak. Den ena vingården låg i ett hett inlandsklimat med ler- och sandjord, medan den andra låg i Coonawarraregionen nära kusten med "terra rossa" jord som svalkas av havsvindar.
Det varierar från dag till dag. Just nu skulle jag säga en krämig svamprisotto tillsammans med ett lätt och syrligt rött naturvin, kanske på en av mina favoritdruvor, Gamay.
Då får det bli renkött som du hastigt sauterar och sedan ett glas medellfylligt, intensiv pinot noir till. Gott!
Jag tycker att vin hör hemma hos alla och ämnet borde inte göras för svårt eller svårtillgängligt. Varje vin och vinstil har sin plats. Jag vill främja den finska vinkulturen och föra den i en mer avslappnad riktning, självklart med ansvar för hållbarhet i åtanke. Det är fantastiskt att se att konsumenterna numera är allt mer intresserade av vinets bakgrund och ursprung!
Jag skulle vilja dricka vin med munken Dom Pérignon vid den tidpunkt när han upptäckte hemligheterna med champagne i slutet av 1600-talet.
På toppen av ett berg när solen går ner efter en lång vandring, självklart njutandes ur ett Riedel O to Go-glas som passar perfekt till utflykt.
I Helsingfors är mina favoriter Bas-Bas och Wino.
En svensk pet nat - väldigt intressant!
Aromatiskt och friskt vitt, gjort på traditionella sorter.
Barbera - en av mina absoluta favoritdruvor!