Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Petter släpper ny pinot noir  - "Lev nu dö sen"
Snurra flaskan

Petter släpper ny pinot noir - "Lev nu dö sen"

Den ständigt aktuelle Petter släppte sitt första vin i serien P.lex 2013, en prosecco som ännu står kvar på hyllan. Sedan dess har Petters vinintresse frodats och resulterat i en sommelierexamen, egen vinimport, engagemang i restauranger och fler produkter i P.Lex serien. Nu träffar vi Petter för att prata om den sprillans nya P.Lex Pinot noir.

Fakta om Petter

Bor: Mestadels Södermalm - pendlar till Åre

Familj: Fru & 5 barn

Gör: Artist, textförfattare, vinimportör, sommelier, restauratör och konstnär

Aktuell med: Nya P.lex Pinot Noir och konstnär

Något få känner till om mig eller en oväntad egenskap: Svårt att hinna med mer än det jag redan gör. Men jag och min fru anordnar även Koster Swimrun varje år.

Du är aktuell med ett nytt vin under etiketten P.lex, ett rött vin på druvan Pinot noir från Italien. Berätta om hur valet föll på just det?

Jag har länge varit intresserad av pinot noir och nyfiken på andra ursprung än de mest klassiska. I Italien har många odlare satt pinot noir på en piedestal, det är den ultimata druvan att lyckas med, samtidigt som man i Italien har starka traditioner och ”gör som man alltid gjort” vilket innebär att man knappt vågat satsa på Pinot tidigare.

Men det är kul att se att det börjar förändras, unga vinmakare som tar en i armen och under ”hysch-hysch” visar upp hemliga pinot-odlingar man smugit in på ett hörn av vingården. Jag hade såklart kunnat välja att lansera något uritalienskt, som en sangiovese, men det kändes mycket mer utmanande att välja just pinot noir.

”Vivi ora muori dopo” står på etiketten - vad betyder det?

Vinet är döpt till det: Lev nu - dö sen. Allt för många går runt och oroar sig och är rädda för vad andra ska tycka och tänka. Man ska sluta med det - sluta vara rädd och istället tro på sig själv.

Jag kan relatera mycket till det, ta mitt måleri t.ex. Jag har hållit på med konst länge men brytt mig alldeles för mycket vad andra ska tycka. Tills en punkt då jag kände att - fuck it! Nu kör jag! Och vet du - det går hur bra som helst! Precis av den anledningen ville jag hellre välja en italiensk pinot noir framför ett mer traditionellt val. Visa att det går.

Snipigt, franskt, svårt och dyrt, så tänker vissa om pinot noir. Vad säger du om det?

Det var viktigt att mitt vin skulle vara motsatsen till just detta. Jag ville göra ett vin som kan tilltala många, särskilt de som inte är vana pinot-drickare. Det här är josigt, aromatiskt och mycket fräschör - och med en tydlig italiensk adress. Eftersom vi gör vinet med en stor producent kan vi även hålla ner priset, det var viktigt att ha ett vettigt pris som ger bra bang for the buck.

Vad passar att matcha vinet med för mat?

Fräschören i vinet gör att det passar till mycket, en salsiccapasta, råbiff, grillad fisk, grillade grönsaker. Det funkar även till asiatiskt. Men även på en solig uteservering utan mat.

Om du kikar i spåkulan för 2025 - vad dricker vi i år?

Jag tror att den gemensamma nämnaren både på krogen och hemma är att vi vill ha viner som ger oss bra kvalitet till ett rimligt pris. Mycket vin har rusat iväg rejält i pris - både på krogen och på Systembolaget. Därför känns det som att vi söker efter viner som ger bra värde för sin peng.

Du har ett stort vinintresse, vad köper du mest själv för tillfället. Till den privata källaren?

Jag har köpt alldeles för mycket rött vin och i början snöade jag in mig på gamla viner, det var roligt att dricka gammal Nebbiolo. Idag tänker jag annorlunda. Nu vill jag hellre dricka unga viner, jag vill ha fräschör och tycker att det är allra roligast att dricka vinerna samma år de släpps. Det känns ärligast.

Just nu köper jag mest vitt vin, från Spanien och Frankrike. Men även en hel del italiensk arneis. Men även mousserande, för det har saknats i mina hyllor.

Ett ursprung eller land du vill tipsa om där man får bra valuta för sin peng?

Det har redan snackats en del om Portugal men det är värt att nämna igen, bra bang for the buck. Det behöver heller inte vara viner från de mest kända områden, som t.ex Douro, utan det finns så mycket bra från hela landet. Prisvärt helt enkelt. Portugals viner passar vårt svenska klimat, det är smakrika viner med finess som passar vår svenska husmanskost.

Har du en rätt som du själv lagar ofta hemma, en paradrätt eller vardagshjälte, som du lagar lite oftare än något annat? Och vad serveras i sådana fall i glaset till?

Jag gör ”Dimmans köttbullar” som min dotter älskar. Rätten lärde jag mig av min kompis Dimman på krogen Judith & Bertil vid Hornstull. Han lagade köttbullar som var jättestora, tänk att istället för en massa små köttbullar så får du tre riktigt stora. Till det rårörda lingon som jag plockat i Jämtland, gräddsås och saltgurka. Det är en riktigt bra kombo till Pinot noirvinet.

Jag lärde min son ”studentpasta” igår - något jag lagade när jag var ung. Man gör en äggröra - och innan den satt sig och är färdig så rör man ner den i nykokt pasta så den blir klar i pastan. Pasta med äggröra. Väldigt matigt - man blir rejält mätt! Ingen fine dining direkt, mer en rätt som typ varenda kock skulle få hjärtslag av…

Har du delat med dig av ditt vinintresse till dina barn?

Min 21-åriga son tycker det är kul med vin, han tillhör ju den nya generationen där många faktiskt är rätt ointresserade av alkohol. Det kommer att bli en utmaning för branschen. Men min son gillar det jag tycker om - eftersom han oftast dricker av mina viner ;) Framförallt P.lex Barolo, kanske inte det vanligaste instegsvinet för en 21-åring, men han är väl lite bortskämd på den fronten.

Har du något husvin? Något som alltid finns hemma?

En bra Langhe nebbiolo eller bra chardonnay

En överskattad mat och dryckeskombo?

Kött och rött. Det är väl rätt så trött.

En underskattad mat och dryckeskombo?

Moscato d´asti och maräng.

Bästa matstaden?

Jag tycker att Stockholm är en riktigt grym matstad. Jag vill verkligen lyfta att det görs så mycket bra i den här staden.

Många tycker att det är väldigt jobbigt att välja vin på krogen - vad är ditt bästa tips till dem?

Många känner sig riktigt dumma i huvudet när de ska beställa vin. Det är sorgligt - och det är serveringspersonalens fel helt och hållet. En gäst ska alltid behandlas väl och det är serveringspersonalens ansvar att ta hand om gästen och behandla alla väl. Vin ska inte vara en klassfråga. För mig är vin folkligt och det finns inga dumma frågor. Mitt bästa råd är att vara öppen och ärlig, ”utan lösskägg”, kan du inget om vin - säg det, och säg vad du vill lägga för peng. Det är inte pinsamt på något sätt.

Några snabba, ge oss en favorit i följande kategorier?

Vin: nebbiolo

Öl: ljus lager

Cocktail: old fashioned

Pizza: salamipizza

Snacks: chips med löjrom

Bästa snackset till Pinot P.lex Pinot Noir: Ostbågar! Det är många som skrattar åt det men det är SÅ GOTT.

Återställare: två TREO och en Resorb

Viner på Vinbörsen vi tror faller Petter i smaken

Bra köp
P.Lex
Rött Flaska, 750ml 12% Kryddigt & Mustigt

P.Lex Pinot Noir 2023

Italien Trevenezie
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Buffémat
Fågel
Sallader
Ost
109:-

Denna är ju själklart given på tipslistan! Ett bra val för dig som är nyfiken på druvan. Servera vinet svalt, in i kylskåpet innan servering, så kommer fräschören verkligen fram.

"Doften är direkt och andas tydligt av pinot noir med skogshallon, solmogen jordgubb, körsbär, en svag mineralrökighet samt en örtig, fräsch ton. Munkänslan är lätt men trots det finns struktur i form av mjuk men närvarande strävhet och en vibrant syra." / Eva Weckström


Fynd
Fontanafredda Ebbio
Rött Flaska, 750ml 13.5% Kryddigt & Mustigt

Fontanafredda Ebbio Langhe Nebbiolo 2023

Italien Piemonte , Langhe
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
149:-

Hemma hos Petter är langhe nebbiolo ett säkert kort och är du nyfiken är detta ett bra tips. Från en pålitligt producent som verkligen levererar värde för pengen.

"Man kan lita på producenten Fontanafredda - det kända vinhuset i Piemonte som ständigt levererar kvalitet. Ebbio Langhe Nebbiolo har funnits länge i Systembolagets sortiment och är ett säkert kort, år efter år." / Gunilla Hultgren Karell

Fynd
30 % EKO
Charles Mignon
Mousserande Flaska, 750ml 12.5% Torrt vitt

Charles Mignon Organic Brut

Frankrike Champagne
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Skaldjur
Mingel
299:-
429:-

Tips för dig som är på jakt efter prisvärt bubbel. Prissänkt champagne är vi inte bortskämda med, ett ursprung som skjutit iväg prismässigt rejält de senaste åren. Extra kul att kunna tipsa om det här fyndet.

"Doften är så klassisk den kan bli för en champagne, med svala mineraltoner, en grönfruktig fräschör och en ädel jästkrona av den andra jäsningen i flaskan." Bengt-Göran Kronstam