Den ständigt aktuelle Petter släppte sitt första vin i serien P.lex 2013, en prosecco som ännu står kvar på hyllan. Sedan dess har Petters vinintresse frodats och resulterat i en sommelierexamen, egen vinimport, engagemang i restauranger och fler produkter i P.Lex serien. Nu träffar vi Petter för att prata om den sprillans nya P.Lex Pinot noir.
Bor: Mestadels Södermalm - pendlar till Åre
Familj: Fru & 5 barn
Gör: Artist, textförfattare, vinimportör, sommelier, restauratör och konstnär
Aktuell med: Nya P.lex Pinot Noir och konstnär
Något få känner till om mig eller en oväntad egenskap: Svårt att hinna med mer än det jag redan gör. Men jag och min fru anordnar även Koster Swimrun varje år.
Jag har länge varit intresserad av pinot noir och nyfiken på andra ursprung än de mest klassiska. I Italien har många odlare satt pinot noir på en piedestal, det är den ultimata druvan att lyckas med, samtidigt som man i Italien har starka traditioner och ”gör som man alltid gjort” vilket innebär att man knappt vågat satsa på Pinot tidigare.
Men det är kul att se att det börjar förändras, unga vinmakare som tar en i armen och under ”hysch-hysch” visar upp hemliga pinot-odlingar man smugit in på ett hörn av vingården. Jag hade såklart kunnat välja att lansera något uritalienskt, som en sangiovese, men det kändes mycket mer utmanande att välja just pinot noir.
Vinet är döpt till det: Lev nu - dö sen. Allt för många går runt och oroar sig och är rädda för vad andra ska tycka och tänka. Man ska sluta med det - sluta vara rädd och istället tro på sig själv.
Jag kan relatera mycket till det, ta mitt måleri t.ex. Jag har hållit på med konst länge men brytt mig alldeles för mycket vad andra ska tycka. Tills en punkt då jag kände att - fuck it! Nu kör jag! Och vet du - det går hur bra som helst! Precis av den anledningen ville jag hellre välja en italiensk pinot noir framför ett mer traditionellt val. Visa att det går.
Det var viktigt att mitt vin skulle vara motsatsen till just detta. Jag ville göra ett vin som kan tilltala många, särskilt de som inte är vana pinot-drickare. Det här är josigt, aromatiskt och mycket fräschör - och med en tydlig italiensk adress. Eftersom vi gör vinet med en stor producent kan vi även hålla ner priset, det var viktigt att ha ett vettigt pris som ger bra bang for the buck.
Fräschören i vinet gör att det passar till mycket, en salsiccapasta, råbiff, grillad fisk, grillade grönsaker. Det funkar även till asiatiskt. Men även på en solig uteservering utan mat.
Jag tror att den gemensamma nämnaren både på krogen och hemma är att vi vill ha viner som ger oss bra kvalitet till ett rimligt pris. Mycket vin har rusat iväg rejält i pris - både på krogen och på Systembolaget. Därför känns det som att vi söker efter viner som ger bra värde för sin peng.
Jag har köpt alldeles för mycket rött vin och i början snöade jag in mig på gamla viner, det var roligt att dricka gammal Nebbiolo. Idag tänker jag annorlunda. Nu vill jag hellre dricka unga viner, jag vill ha fräschör och tycker att det är allra roligast att dricka vinerna samma år de släpps. Det känns ärligast.
Just nu köper jag mest vitt vin, från Spanien och Frankrike. Men även en hel del italiensk arneis. Men även mousserande, för det har saknats i mina hyllor.
Det har redan snackats en del om Portugal men det är värt att nämna igen, bra bang for the buck. Det behöver heller inte vara viner från de mest kända områden, som t.ex Douro, utan det finns så mycket bra från hela landet. Prisvärt helt enkelt. Portugals viner passar vårt svenska klimat, det är smakrika viner med finess som passar vår svenska husmanskost.
Jag gör ”Dimmans köttbullar” som min dotter älskar. Rätten lärde jag mig av min kompis Dimman på krogen Judith & Bertil vid Hornstull. Han lagade köttbullar som var jättestora, tänk att istället för en massa små köttbullar så får du tre riktigt stora. Till det rårörda lingon som jag plockat i Jämtland, gräddsås och saltgurka. Det är en riktigt bra kombo till Pinot noirvinet.
Jag lärde min son ”studentpasta” igår - något jag lagade när jag var ung. Man gör en äggröra - och innan den satt sig och är färdig så rör man ner den i nykokt pasta så den blir klar i pastan. Pasta med äggröra. Väldigt matigt - man blir rejält mätt! Ingen fine dining direkt, mer en rätt som typ varenda kock skulle få hjärtslag av…
Min 21-åriga son tycker det är kul med vin, han tillhör ju den nya generationen där många faktiskt är rätt ointresserade av alkohol. Det kommer att bli en utmaning för branschen. Men min son gillar det jag tycker om - eftersom han oftast dricker av mina viner ;) Framförallt P.lex Barolo, kanske inte det vanligaste instegsvinet för en 21-åring, men han är väl lite bortskämd på den fronten.
En bra Langhe nebbiolo eller bra chardonnay
Kött och rött. Det är väl rätt så trött.
Moscato d´asti och maräng.
Jag tycker att Stockholm är en riktigt grym matstad. Jag vill verkligen lyfta att det görs så mycket bra i den här staden.
Många känner sig riktigt dumma i huvudet när de ska beställa vin. Det är sorgligt - och det är serveringspersonalens fel helt och hållet. En gäst ska alltid behandlas väl och det är serveringspersonalens ansvar att ta hand om gästen och behandla alla väl. Vin ska inte vara en klassfråga. För mig är vin folkligt och det finns inga dumma frågor. Mitt bästa råd är att vara öppen och ärlig, ”utan lösskägg”, kan du inget om vin - säg det, och säg vad du vill lägga för peng. Det är inte pinsamt på något sätt.
Vin: nebbiolo
Öl: ljus lager
Cocktail: old fashioned
Pizza: salamipizza
Snacks: chips med löjrom
Bästa snackset till Pinot P.lex Pinot Noir: Ostbågar! Det är många som skrattar åt det men det är SÅ GOTT.
Återställare: två TREO och en Resorb
Denna är ju själklart given på tipslistan! Ett bra val för dig som är nyfiken på druvan. Servera vinet svalt, in i kylskåpet innan servering, så kommer fräschören verkligen fram.
"Doften är direkt och andas tydligt av pinot noir med skogshallon, solmogen jordgubb, körsbär, en svag mineralrökighet samt en örtig, fräsch ton. Munkänslan är lätt men trots det finns struktur i form av mjuk men närvarande strävhet och en vibrant syra." / Eva Weckström
Hemma hos Petter är langhe nebbiolo ett säkert kort och är du nyfiken är detta ett bra tips. Från en pålitligt producent som verkligen levererar värde för pengen.
"Man kan lita på producenten Fontanafredda - det kända vinhuset i Piemonte som ständigt levererar kvalitet. Ebbio Langhe Nebbiolo har funnits länge i Systembolagets sortiment och är ett säkert kort, år efter år." / Gunilla Hultgren Karell
Tips för dig som är på jakt efter prisvärt bubbel. Prissänkt champagne är vi inte bortskämda med, ett ursprung som skjutit iväg prismässigt rejält de senaste åren. Extra kul att kunna tipsa om det här fyndet.
"Doften är så klassisk den kan bli för en champagne, med svala mineraltoner, en grönfruktig fräschör och en ädel jästkrona av den andra jäsningen i flaskan." Bengt-Göran Kronstam