Jenny Roshage-Theander är konditor, kock, chocolatier, krögare, sommelier och författare. Efter en lång karriär inom restaurangvärlden skrev hon boken Bli en hemmasommelier där vi uppmuntras att våga mera och kombinera mat och vin hemma på nya sätt.
Nu har Jenny precis släppt en sprillans ny bok - Bli en grönare hemmasommelier, full med vegetariska rätter och tips på drycker där hon på ett enkelt och underhållande sätt förklarar varför just dessa kombinationer funkar så bra och smakar så gott ihop! Jennys mål är glasklart - ta bort alla pekpinnar och gör mat och vin i kombination roligt.
Bor: På landet utanför Norrtälje
Familj: Gift med Fredrik samt döttrarna Elise & Leia
Gör: Författare och projektansvarig för produktionen av nya vin- och spritprodukter
Aktuell med: Boken Bli en grönare hemmasommelier
Något få känner till om mig eller en oväntad egenskap: Jag har vunnit Pralin-SM och drömmer om att skriva en deckare.
Det är en kärleksrelation – jag vill bara lära mig mer och prova ännu fler viner! Jag fascineras av att varje flaska berättar en unik historia. Druvans karaktär, växtplatsen, skördeåret och vinmakarens val skapar ett hantverk fyllt av passion.
Man försöker för mycket. Ofta blir det för många smaker på en tallrik, vilket gör det svårare att hitta rätt vin. Skala ner och lägg kärlek på varje komponent. Lättare att lära sig kombinera om det inte är för många smaker i början.
Tänk: ”Det är bara vin!” På en bra restaurang kan personalen guida dig. Berätta vad du gillar och ange en ungefärlig budget. Exempel: ”Hemma dricker jag ofta Cabernet Franc från Loire eller Riesling från Tyskland. Vad rekommenderar ni på er lista?” När jag jobbade på krogen älskade man att prata vin med gästerna, så våga fråga.
Inget som överraskat på ett snabbt sätt, men som jag insett är viktigt.
Det är hur mycket mat och minnen hänger ihop. Farmors hallonsylt, en pasta i Neapel med din käresta eller mammas pannkakor – de skapar minnen som sitter kvar. Jag vill ge den känslan vidare till mina barn.
Min parmesansås i sifon från min första bok. Den är enkel, nästan omöjlig att misslyckas med och alltid uppskattad. Jag serverar den med stekt hjärtsallad, savoykål och helstekt rostbiff. Till det passar en Cabernet Franc från Loire perfekt.
Nej, vegetarisk mat är väldigt mångsidig. Många tycker det är svårt att laga vegetarisk mat och kombinera mat och vin. Att sedan kombinera vin till vegetarisk rätt framstår därmed som en omöjlig uppgift. Rädslan att kombinera mat och vin är större än själva utmaningen. Ta det som en rolig lek! Våga!
Ge dem ett glas kallt bubbel och min färskoströra med kex (blanda färskost, vitlök, örter, crème fraîche, hackad schalottenlök och toppa med rom). Sedan kan du laga min saffrans”risotto”pasta – klar på 15 minuter! Slå upp en flaska Nebbiolo i en karaff och kvällen är räddad! Gästerna kommer bli grymt imponerade av din pangmiddag som du åstadkom i en handvändning.
Riesling och lakrits, även om det kanske inte riktigt klassas som mat. Jag älskar champagne till löksoppa med lakritsgrädde och mandel – en kombination från min bok som verkligen imponerar och överraskar.
Champagne tröttnar jag aldrig på! Jag älskar syrliga viner, som Grüner Veltliner, Cabernet Franc eller Nebbiolo från Piemonte.
Jag vill fortsätta utvecklas! Jag har skrivit en barnbok om mat som jag hoppas få ge ut och drömmer om att arbeta mer med varumärkesutveckling inom vin och sprit. Jag är långt ifrån klar!
Vin: Nebbiolo från Piemonte, Riesling från Tyskland eller Grüner Veltliner.
Öl: Ljus lager, men gillar all öl.
Cocktail: Last Word – älskar Chartreuse!
Pizza: Getost, valnötter och päron.
Snacks: Salta chips – perfekt till vin.
Återställare: Bubbelvatten eller varm choklad – helt oslagbart vid baksmälla.
Druvan pinot noir har varit på tapeten rejält ett tag nu och en anledning kan faktiskt hänga ihop med Jennys senaste bok. Vi äter allt mer grönare och lagar mat med lättare smaker och då passar pinot noir perfekt med sin sirliga elegans och lätta karaktär.
"Ett utmärkt prov på Pinot Noir som odlats i ett klimat med varma dagar och kalla nätter. Som varje svensk upptäckt, när de frilandsodlade jordgubbarna skördas vid midsommartid, innebär det en smakrikedom utöver det vanliga." / Bengt-Göran Kronstam
Årgångschampagne från 2014 - jo man tackar! Som hör och häpna är prissänkt! Vi tackar desto mer! Elegant, frisk och karaktärsfull. Till löksoppa - ja tack!
"Efter tio år är det fortfarande vitalt så det förslår och gillar du mogen champagne så är det inga problem att spara denna både fem och, under goda förutsättningar, upp till tio år. Om du kan hålla dig..." / Bengt-Göran Kronstam
Piemontes finest i samma box: nebbiolo + barbera. Nebbiolo på egen hand kan vara lite kärvt och kräva både tid och kärlek för att mjukna, men barberan snabbar på processen och rundar av hörnen och resultatet blir ett smakrikt vin med både ryggrad och generös frukt. Enkel att matcha till mycket!
"Detta är utan tvekan en av de bästa röda boxarna på den svenska vinlistan, framställt utan prut, med samma ambition som om det skulle buteljerats och med siktet inställt på kräsna kunder som vill ha ett boxvin med bett och struktur." / Bengt-Göran Kronstam