Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Jenny Roshage-Theander gör dig till en proffsig hemmasommelier
Snurra flaskan

Jenny Roshage-Theander gör dig till en proffsig hemmasommelier

Jenny Roshage-Theander är konditor, kock, chocolatier, krögare, sommelier och författare. Efter en lång karriär inom restaurangvärlden skrev hon boken Bli en hemmasommelier där vi uppmuntras att våga mera och kombinera mat och vin hemma på nya sätt.

Nu har Jenny precis släppt en sprillans ny bok - Bli en grönare hemmasommelier, full med vegetariska rätter och tips på drycker där hon på ett enkelt och underhållande sätt förklarar varför just dessa kombinationer funkar så bra och smakar så gott ihop! Jennys mål är glasklart - ta bort alla pekpinnar och gör mat och vin i kombination roligt.

Fotograf: Sarah Rimmö

Fakta om Jenny

Bor: På landet utanför Norrtälje

Familj: Gift med Fredrik samt döttrarna Elise & Leia

Gör: Författare och projektansvarig för produktionen av nya vin- och spritprodukter

Aktuell med: Boken Bli en grönare hemmasommelier

Något få känner till om mig eller en oväntad egenskap: Jag har vunnit Pralin-SM och drömmer om att skriva en deckare.

Vad har du för relation till vin?

Det är en kärleksrelation – jag vill bara lära mig mer och prova ännu fler viner! Jag fascineras av att varje flaska berättar en unik historia. Druvans karaktär, växtplatsen, skördeåret och vinmakarens val skapar ett hantverk fyllt av passion.

Vad är enligt dig det vanligaste misstaget hemmasommelieren gör i sin iver att göra ”rätt”?

Man försöker för mycket. Ofta blir det för många smaker på en tallrik, vilket gör det svårare att hitta rätt vin. Skala ner och lägg kärlek på varje komponent. Lättare att lära sig kombinera om det inte är för många smaker i början.

Många tycker att det är jobbigt att välja vin på krogen - har du något tips?

Tänk: ”Det är bara vin!” På en bra restaurang kan personalen guida dig. Berätta vad du gillar och ange en ungefärlig budget. Exempel: ”Hemma dricker jag ofta Cabernet Franc från Loire eller Riesling från Tyskland. Vad rekommenderar ni på er lista?” När jag jobbade på krogen älskade man att prata vin med gästerna, så våga fråga.

Vad har överraskat dig på senaste tiden när det kommer till mat?

Inget som överraskat på ett snabbt sätt, men som jag insett är viktigt.
Det är hur mycket mat och minnen hänger ihop. Farmors hallonsylt, en pasta i Neapel med din käresta eller mammas pannkakor – de skapar minnen som sitter kvar. Jag vill ge den känslan vidare till mina barn.

Har du någon paradrätt?

Min parmesansås i sifon från min första bok. Den är enkel, nästan omöjlig att misslyckas med och alltid uppskattad. Jag serverar den med stekt hjärtsallad, savoykål och helstekt rostbiff. Till det passar en Cabernet Franc från Loire perfekt.

Är det svårare att matcha vin till vegetarisk mat?

Nej, vegetarisk mat är väldigt mångsidig. Många tycker det är svårt att laga vegetarisk mat och kombinera mat och vin. Att sedan kombinera vin till vegetarisk rätt framstår därmed som en omöjlig uppgift. Rädslan att kombinera mat och vin är större än själva utmaningen. Ta det som en rolig lek! Våga!

Ditt bästa tips för spontangäster?

Ge dem ett glas kallt bubbel och min färskoströra med kex (blanda färskost, vitlök, örter, crème fraîche, hackad schalottenlök och toppa med rom). Sedan kan du laga min saffrans”risotto”pasta – klar på 15 minuter! Slå upp en flaska Nebbiolo i en karaff och kvällen är räddad! Gästerna kommer bli grymt imponerade av din pangmiddag som du åstadkom i en handvändning.

En överskattad mat- och dryckeskombination?

Riesling och lakrits, även om det kanske inte riktigt klassas som mat. Jag älskar champagne till löksoppa med lakritsgrädde och mandel – en kombination från min bok som verkligen imponerar och överraskar.

Har du något husvin?

Champagne tröttnar jag aldrig på! Jag älskar syrliga viner, som Grüner Veltliner, Cabernet Franc eller Nebbiolo från Piemonte.

Du är konditor, kock, chocolatier, krögare, sommelier och författare - vad kommer härnäst? Ett nytt projekt på gång, eller kanske ett drömprojekt som inte går att få ur tanken? 

Jag vill fortsätta utvecklas! Jag har skrivit en barnbok om mat som jag hoppas få ge ut och drömmer om att arbeta mer med varumärkesutveckling inom vin och sprit. Jag är långt ifrån klar!

Några snabba favoriter:

Vin: Nebbiolo från Piemonte, Riesling från Tyskland eller Grüner Veltliner.

Öl: Ljus lager, men gillar all öl.

Cocktail: Last Word – älskar Chartreuse!

Pizza: Getost, valnötter och päron.

Snacks: Salta chips – perfekt till vin.

Återställare: Bubbelvatten eller varm choklad – helt oslagbart vid baksmälla.

Drycker på Vinbörsen vi tror att Jenny skulle gilla

Fynd
Montes Alpha
Rött Flaska, 750ml 14% Kryddigt & Mustigt

Montes Alpha Pinot Noir 2021

Chile Aconcagua
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Fågel
Lamm
129:-

Druvan pinot noir har varit på tapeten rejält ett tag nu och en anledning kan faktiskt hänga ihop med Jennys senaste bok. Vi äter allt mer grönare och lagar mat med lättare smaker och då passar pinot noir perfekt med sin sirliga elegans och lätta karaktär.

"Ett utmärkt prov på Pinot Noir som odlats i ett klimat med varma dagar och kalla nätter. Som varje svensk upptäckt, när de frilandsodlade jordgubbarna skördas vid midsommartid, innebär det en smakrikedom utöver det vanliga." / Bengt-Göran Kronstam

Fynd
Henriot
Mousserande Flaska, 750ml 12% Torrt vitt

Henriot Millésimé Brut 2015

Frankrike Champagne
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Fläsk
Fågel
Skaldjur
499:-

Årgångschampagne från 2014 - jo man tackar! Som hör och häpna är prissänkt! Vi tackar desto mer! Elegant, frisk och karaktärsfull. Till löksoppa - ja tack!

"Efter tio år är det fortfarande vitalt så det förslår och gillar du mogen champagne så är det inga problem att spara denna både fem och, under goda förutsättningar, upp till tio år. Om du kan hålla dig..." / Bengt-Göran Kronstam

Fynd
Fontanafredda
Rött Box, 3000ml 13.5% Fruktigt & Smakrikt

Fontanafredda Piemonte Barbera Nebbiolo 2023

Italien Piemonte
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Sallader
Lamm
Nöt
Ost
Vilt
295:-

Piemontes finest i samma box: nebbiolo + barbera. Nebbiolo på egen hand kan vara lite kärvt och kräva både tid och kärlek för att mjukna, men barberan snabbar på processen och rundar av hörnen och resultatet blir ett smakrikt vin med både ryggrad och generös frukt. Enkel att matcha till mycket!

"Detta är utan tvekan en av de bästa röda boxarna på den svenska vinlistan, framställt utan prut, med samma ambition som om det skulle buteljerats och med siktet inställt på kräsna kunder som vill ha ett boxvin med bett och struktur." / Bengt-Göran Kronstam