Free Grape Society är ett nytt spännande företag som etablerat sig i den svenska vinvärlden. Företaget har knäckt nöten med att på ett effektivt sätt ta viner från små vingårdar i Europa till glasen på svenska krogar. Siktet är inställt på småskaliga hantverksviner i små volymer, vilket tidigare varit utmanande att importera till Sverige p.g.a branschens och Systembolagets krav på stora volymer. Målet är också att bli ett community som kopplar samman vingårdar med restauranger och vinexperter.
Kul tycker vi och snurrar flaskan med frågor med Anna Hygrell och Jenny Lindholm som har full koll på viner, trender och vad som efterfrågas just nu.
Bor: J: Täby / A: Vasastan
Familj: A: Sambo, Tax, & Bebis på väg / J: 400 flaskor vin & Corgi valp på väg
Gör: J: Produktchef på Free Grape Society / A: Försäljningschef på Free Grape Society
Aktuell med: Med start up-företaget Free Grape Society, där vi kör vinerna direkt från vingården i Europa till vinglaset.
J: Älskar att sjunga / A: Hatar att sjunga
J: Morgon bitsk / A: Morgon lycklig
J: Gör en kort historia lång/ A: Gör en lång historia kort
J: Skidor / A: Varm choklad
J: Lång / A: Kort
En otroligt god & nära relation skulle vi säga.
Vi kommer båda från krogbransch till Grythyttan vidare till import och nu känner vi oss som handen i handsken på Free Grape Society (@free.grape.society )
Low intervention wines, genuin vinmakning & småskalighet
Alternativa ursprung, när kända apellationer sticker i pris öppnas ögonen för annat, vår senaste favorit, Tjeckien!
J: Fiskgratäng och vit bourgogne
A: Lasagne & sangiovese
Levande dricker vi med Varandra!!!! Men av dom döda vill vi gärna ta en sittning med Jesus. Vi har ett stort intresse av att veta mer om detta att göra vatten till vin. Inget mindre än champagne känns lämpligt om Jesus sitter vid bordet.
J: Albarino på sommaren & Allt från norra Rhone
A: Gruner Veltliner & Pinot noir
Jennys säkra kort: En schysst Cremant går alltid hem
Annas osäkra kort: Cinsault från langedoc slår mer sällan än vad man tror fel.
Vin: Det beror på hur stjärnorna står, men just nu dricker Jenny Riesling från Pfalz & Anna skulle gärna vilja dricka Riesling från Pfalz.
Öl: J: Inga öl A: Alla Öl!
Cocktail: Man ser sällan oss utan varsin Gin sour & Paloma i vardera hand
Pizza: J: Ingen pizza A: Alla pizzor
Snacks: Vi gillar Ost & Chark, alla mål om dagen faktiskt
Återställare:Bloody Mary & Stöd-öl
Klart Jesus ska få ett glas champagne tycker Anna och Jenny. Vi håller med. Här i form av prima årgångschampagne från 2015 till mycket överkomligt pris i en kategori som rusat i pris senaste åren.
"Årgången är av toppklass och smaken är förnämligt utvecklad och mättad med mogna toner av mjölkchoklad och krita i rund, inte överdrivet torr och mycket lättdrucken, för priset föredömlig stil." / Bengt-Göran Kronstam
Fiskgratäng och vit bourgogne - jo man tackar! De subtila och eleganta smakerna lägger sig mjukt som ett fluffigt underbart moln över smaklökarna!
"Här finns både allvar och skratt, stringens och charm. Det är ett vin som går att dricka rakt upp och ner, men som också smakar ljuvligt till vit fisk med gräddstinn vinsås, till vitlöksgrillade havskräftor, till hummer, kokt kyckling i dijon- och dragonspetsad sås eller till en tonfisktartar." / Bengt-Göran Kronstam
Jenny tipsar om en crémant som ett säkert kort som ge bort present. En flaska bubbel är alltid festligt och en crémant är ofta ett riktigt prisvärt alternativ där du får ett vin med kvalitet till en blygsam peng jämfört med annat i bubbelhyllan.
"Crémant de Bourgogne är mitt förstahandsval om jag är sugen på mousserande vin men inte tycker att jag har råd med champagne. Tillverkningsmetoden av en crémant är densamma som i Champagne, där bubblorna blir till genom en andra jäsning på flaska." / Gunilla Hultgren Karell