Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
En framtida mästerkock snurrar flaskan - möt Hugo Bergström
Snurra flaskan

En framtida mästerkock snurrar flaskan - möt Hugo Bergström

Har du sett årets upplaga av TV-programmet Sveriges Mästerkock? Då har du sett Hugo Bergström laga kåldolmar till juryns stående ovationer. Hur det går i tävlingen kan vi tyvärr inte avslöja då tv-programmet sänds just nu och alla deltagare har munkavle men att Hugo går mot en framtid inom mat och dryck råder det inga tvivel om! Vi får reda på mer om Hugo och hans relation till vin, att han samlat fina tomflaskor sedan tonåren, att han saknar att dricka champagne med sin mormor, vad som trendar i köken 2024 och vilken dröm som ligger och gror. Häng med när flaskan snurrar!

Fakta om Hugo

Bor: Stockholm

Familj: Flickvän Sabina, en stor och stimmig familj och vovven Pastis.

Gör: Driver e-handeln Staincollection.com och jobbar extra på vinkällaren Magnusson Fine Wine

Aktuell med: Jag är med i årets säsongs av Sveriges Mästerkock. Dessutom satsar jag nu helhjärtat på catering och events och erbjuder Concierge-tjänster. Något få känner till om mig eller en oväntad egenskap: Blir ibland tagen för att jag är lite väl seriös, därför älskar jag mitt förflutna på Shotluckan där jag bland annat brukade sjunga Bumbibjörnarsången, vara utklädd till Alfred Nobel eller baka Äppelpaj-shots in på sena timmen.

Vad har du för relation till vin?

Genom åren som servis runt om i världen har jag snappat upp en del, men det är ett oändligt lärande. Att idag få jobba extra på en vinkällare är otroligt lärorikt och en stor fördel. Dessutom gillar jag det konstnärliga bakom - allt från vinmakarens historia till etikettens prydnad vilket lett till att jag själv börjat samla och lagra viner. Redan i mitt tonårsrum fylldes väggarna av fina tomflaskor, så är det än idag vilket jag tror min tjej är måttligt road över.

Kan du dela med dig av ett speciellt "wine-moment"?

Mitt första vin-minne var på en omodern vietnamesisk restaurang i Paris. Jag var 17 år och där tillsammans med familjen, pappa valde vin och jag fick följa med ner i källaren för att ta fram den - ett organiserat kaos av 12000 flaskor men ägaren hade stenkoll på varenda en. Där och då visste jag inget om vad jag drack men efter att ha smakat det tändes en gnista "wow!" här händer det grejer minst sagt.

Har du någon paradrätt i köket - en rätt som lagas oftare än annat? Och vad serveras i sådana fall i glaset till?

Jag gillar att laga kyckling, det går att variera kyckling väldigt mycket och passar bra till lättare röda viner, till exempel Pinot Noir från nya världen eller varför inte en Beaujolais med lite kropp.

Trendspaning mat 2024 - vad tror du att vi kommer se mer av i våra flöden och laga mer av hemma i våra kök?

Jag tror att trenden med ’kylskåpsrens’ fortsätter i takt med inflationen.

Du har vana att laga mat till större grupper och event - vad är ditt bästa tips en riktigt god snitt/mingelmat som imponerar ( och som en vanlig dödlig kan svänga ihop hemma?)

Att blanda ihop en focaccia går väldigt fort sen behövs det bara lite tid för jäsningen. Toppa den med favoritchark och ost (min är mortadella, mozzarella, tomat) och kanske en pesto? Valet är ditt och det blir en wow-faktor att du har bakat själv.

Nämn en person, död eller levande, som du gärna dricker vin med och vad ni i så fall dricker?

Jag hade önskat få prata minnen med min saknade Nonna över ett par glas med Frank Sinatra spelandes i bakgrunden. Oavsett vilka utmaningar eller stunder av glädje i livet så skålades det alltid i champagne tillsammans. ”Ju mer jag drack desto klarare blev det” - ett av många härliga citat som sagts av mormor genom åren.

Har du något husvin?

En kryddig Côtes-du-Rhône, Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône, 2021

Om jag är hembjuden på middag till dig - vad ska jag ha med mig som "gå-bort-present" som du kommer gilla?

Om gästen själv är vinintresserad är det jättekul att få personens egna favoritvin att dricka tillsammans, annars uppskattar jag att få en bukett blommor - sådant man unnar sig själv för sällan.

Har du något nytt projekt på gång, eller kanske ett drömprojekt som inte går att få ur tanken?

För varje dag blir den drömmen tydligare; att driva hotell intill en vingård i Italien.

Några snabba, ge oss en favorit i följande kategorier?

Vin: Kan inte välja...

Öl: Wisby Lager

Cocktail: Negroni

Pizza: napolitansk med parmaskinka

Snacks: Chips med brynt smör & dill & Marabou Daim

Återställare: Trots att jag har 2 skidsäsonger på nacken känns det alltid lika tungt dagen efter, jag väljer en riktigt kall öl och något flottigt som t.ex en schnitzelburgare.

Viner på Vinbörsen vi tror passar Hugo

Fynd
Côtes-du-Rhône
Rött Flaska, 750ml 15% Fruktigt & Smakrikt

Côtes-du-Rhône Le Grand Manège 2023

Frankrike Rhonedalen , Côtes du Rhône
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Fågel
Sallader
Lamm
Nöt
Vilt
115:-

Hugos husvin är ett côtes-du-rhône så det här känns som något som också skulle kunna platsa. Ett rustikt, kryddigt och bjussigt rött vin som passar till väldigt mycket.

Fynd
Taittinger
Mousserande Flaska, 750ml 12.5% Torrt vitt

Taittinger Brut Réserve

Frankrike Champagne
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Sallader
Skaldjur
519:-

Champagne, något som Hugos mormor skulle gillat tror vi. Elegant, frisk smak med toner av citrus och inslag av mineral.

Fynd
Taurasi
Rött Flaska, 750ml 14% Fruktigt & Smakrikt

Taurasi Tenuta Cavalier Pepe 2019

Italien Kampanien , Taurasi
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
Vilt
201:-

Taurasi är ett av Italiens mest ursprungsäkta rödviner, med namn efter sin födelseplats i Campania en bit öster om Neapel. Här är aglianicodruvan (uttalas 'aljaniko') i sitt esse och ger svartmuskiga, potenta rödviner av hög klass.