Har du sett årets upplaga av TV-programmet Sveriges Mästerkock? Då har du sett Hugo Bergström laga kåldolmar till juryns stående ovationer. Hur det går i tävlingen kan vi tyvärr inte avslöja då tv-programmet sänds just nu och alla deltagare har munkavle men att Hugo går mot en framtid inom mat och dryck råder det inga tvivel om! Vi får reda på mer om Hugo och hans relation till vin, att han samlat fina tomflaskor sedan tonåren, att han saknar att dricka champagne med sin mormor, vad som trendar i köken 2024 och vilken dröm som ligger och gror. Häng med när flaskan snurrar!
Bor: Stockholm
Familj: Flickvän Sabina, en stor och stimmig familj och vovven Pastis.
Gör: Driver e-handeln Staincollection.com och jobbar extra på vinkällaren Magnusson Fine Wine
Aktuell med: Jag är med i årets säsongs av Sveriges Mästerkock. Dessutom satsar jag nu helhjärtat på catering och events och erbjuder Concierge-tjänster. Något få känner till om mig eller en oväntad egenskap: Blir ibland tagen för att jag är lite väl seriös, därför älskar jag mitt förflutna på Shotluckan där jag bland annat brukade sjunga Bumbibjörnarsången, vara utklädd till Alfred Nobel eller baka Äppelpaj-shots in på sena timmen.
Genom åren som servis runt om i världen har jag snappat upp en del, men det är ett oändligt lärande. Att idag få jobba extra på en vinkällare är otroligt lärorikt och en stor fördel. Dessutom gillar jag det konstnärliga bakom - allt från vinmakarens historia till etikettens prydnad vilket lett till att jag själv börjat samla och lagra viner. Redan i mitt tonårsrum fylldes väggarna av fina tomflaskor, så är det än idag vilket jag tror min tjej är måttligt road över.
Mitt första vin-minne var på en omodern vietnamesisk restaurang i Paris. Jag var 17 år och där tillsammans med familjen, pappa valde vin och jag fick följa med ner i källaren för att ta fram den - ett organiserat kaos av 12000 flaskor men ägaren hade stenkoll på varenda en. Där och då visste jag inget om vad jag drack men efter att ha smakat det tändes en gnista "wow!" här händer det grejer minst sagt.
Jag gillar att laga kyckling, det går att variera kyckling väldigt mycket och passar bra till lättare röda viner, till exempel Pinot Noir från nya världen eller varför inte en Beaujolais med lite kropp.
Jag tror att trenden med ’kylskåpsrens’ fortsätter i takt med inflationen.
Att blanda ihop en focaccia går väldigt fort sen behövs det bara lite tid för jäsningen. Toppa den med favoritchark och ost (min är mortadella, mozzarella, tomat) och kanske en pesto? Valet är ditt och det blir en wow-faktor att du har bakat själv.
Jag hade önskat få prata minnen med min saknade Nonna över ett par glas med Frank Sinatra spelandes i bakgrunden. Oavsett vilka utmaningar eller stunder av glädje i livet så skålades det alltid i champagne tillsammans. ”Ju mer jag drack desto klarare blev det” - ett av många härliga citat som sagts av mormor genom åren.
En kryddig Côtes-du-Rhône, Delas Saint-Esprit Côtes-du-Rhône, 2021
Om gästen själv är vinintresserad är det jättekul att få personens egna favoritvin att dricka tillsammans, annars uppskattar jag att få en bukett blommor - sådant man unnar sig själv för sällan.
För varje dag blir den drömmen tydligare; att driva hotell intill en vingård i Italien.
Vin: Kan inte välja...
Öl: Wisby Lager
Cocktail: Negroni
Pizza: napolitansk med parmaskinka
Snacks: Chips med brynt smör & dill & Marabou Daim
Återställare: Trots att jag har 2 skidsäsonger på nacken känns det alltid lika tungt dagen efter, jag väljer en riktigt kall öl och något flottigt som t.ex en schnitzelburgare.
Hugos husvin är ett côtes-du-rhône så det här känns som något som också skulle kunna platsa. Ett rustikt, kryddigt och bjussigt rött vin som passar till väldigt mycket.
Champagne, något som Hugos mormor skulle gillat tror vi. Elegant, frisk smak med toner av citrus och inslag av mineral.
Taurasi är ett av Italiens mest ursprungsäkta rödviner, med namn efter sin födelseplats i Campania en bit öster om Neapel. Här är aglianicodruvan (uttalas 'aljaniko') i sitt esse och ger svartmuskiga, potenta rödviner av hög klass.