Idag är det 8:e mars och internationella kvinnodagen. Extra passande att det då är Eva, Gunilla, Jenny och Suzanne som provat viner och tipsar om bra köp inför helgen.
Suzanne har såklart ett nytt helgtips till dig och uppmanar dig att prova friterade gyozachips (som är betydligt enklare att göra än att stava till - vi lovar!)
Det är även vår på ingång och vi låter oss svepas med av våriga rätter med matchande drycker.
Säg hej till vin på påse och det som kanske är slutet för bag in box. Här har man skippat kartongen och bara satsat på det som finns inuti - bokstavligen. Friskt och charmigt sauvignon blanc som är lätt att matcha till mycket. Speciellt våriga, lättare rätter med mycket grönt, fisk och skaldjur.
"Vinet är lätt, torrt och stramt med sauvignon blanc's signifikativa, tydliga syra. De örtiga tonerna följer med även i smaken och här har vi rikligt av just vinbärsblad, nyskördade nässlor och tomatkvist men även citrus, kiwi och gröna äpplen. Ett friskt och energiskt vin och en perfekt matchning till chevrétte, tomatsoppa, vårens primörer, allsköns skaldjur eller till lättare fiskrätter, gärna med blancherade grönsaker som sparris eller kronärtskocka. Grönt är skönt!" / Eva Weckström
Kärt barn har många namn och precis när du tror att du lärt dig en druva - så heter den plötsligt något annat. Det här vinet är gjort på Spaniens stolthet tempranillo, men som kallas cencibel just i den regionen det här kommer från. Kryddigt och fullpackat med smak med förvånande låg prislapp för ett vin som lagrats 3 år (reserva).
"Smaken är lite mustig och kryddig med toner av röda bär och torkade örter. Väl avvägd och inte för mycket av något. Druvsorten är tempranillo, som används till många av Spaniens berömda rödviner, bland annat i Rioja och Ribera del Duero. Den har många synonymer och här i Valdepeñas kallas druvan ofta cencibel. Jag dricker gärna det här vinet till lamm. Antingen grillade lammkotletter med vitlökssmör eller en saftig lammburgare med hemslagen majonnäs. Blir det kvar en skvätt efter middagen passar det också bra med en bit manchego-ost med lite tryck i smaken." / Gunilla Hultgren Karell
Det är bra att ha koll på geografi och glosor i vinvärlden, det gör att du kan fynda viner som ännu inte rusat i pris. Är du ute efter ett Chablis-vin kan du spana efter flaskor med Petit Chablis, då får du ofta bra valuta för slanten. Chablis-vinerna delas in i 4 olika klasser baserat på geografiskt läge - med prislapp därefter.
"Chablis är ändå chablis, det andas lyx och flärd. Det kan nästan aldrig gå fel om man gillar vitt, torrt vin med fräschör och elegans. Vinet vi har här i glaset är tydligt friskt med inslag av äpplen, örter, citrus och ett lätt drag av mandel. Torr och aptitretande finish. Vinerna delas in i fyra kvalitetklasser utefter läge; Petit Chablis är den enklaste klassen och därmed billigast och ger ofta mycket vin för pengarna. Som i det här fallet."
Italienskt vin är favoriten för många och här är ett okomplicerat rött vin från Italiens klack där solen gassar och skapar solmogna viner fullpackade med smak. Blir det italienskt i helgen så är det en enkel matchning, men passar betydligt mer än så.
"Il Capolavoro från Italien är ett gammalt välkänt varumärke från Apulien som är beläget på Italiens klack, där odlingsförhållandena är speciellt gynnsamma. Vinet är mycket fruktigt med inslag av bland annat jordgubbar, skogshallon och vi hittar även toner av fat, torkad frukt och choklad. Ett trevligt vin som passar till våra käraste favoriträtter som pizza, pasta och kyckling, men funkar även fint till vällagrad italiensk hårdost." / Suzanne Ribbing