Vintergrått och ruskväder i stora delar av landet - då lagar vi en riktigt god pasta och stannar hemma ikväll. Här får du fyra tips på viner du kan hugga från hyllan på Systembolaget med inspiration till vilken slags pastarätt de matchar fint till.
I Äntligen Helg lagar Suzanne också pasta, krämig avocadopasta och vi har snurrat flaska med ständigt aktuelle Måns Zelmerlöw.
Monastrell är en druva på uppgång och den har en fin fruktighet som gör att vi blir sugna på en pasta pomodoro med mustig tomatsås, basilika och krämig burrata. Passar även fint till frikadeller som fått koka i gräddig tomatsås med drivor av parmesan på toppen.
Det skulle kunna vara det officiella Spaghetti Vongolevinet för det passar så väldigt bra till. Men även gott till all slags pasta med skaldjur, se till att fynda en hummer som blivit kvar från alla hjärtans dag och gör en hummerpasta med vitlök, körsbärstomater och citron! Kärlek på en tallrik.
Ragu, smaka på ordet. Man riktigt känner hur det möra köttet kokats riktigt länge med örter, vitlök och tomat. Mustigt och fylligt - som kräver en jämlike i glaset. Hinner du inte långkoka så gör du en krämigt lyxig pasta med jordiga umamistinna smaker, som svamp eller tryffel.
Nu drar vi till med en radda klassiker som alla sitter som en smäck till den här bjussiga boxen: en krämig carbonara, en puttanesca med lagom sting, cacio e pepe, en gräddig penne a la vodka eller en stadig bit lasagne! Valet är ditt.