Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Måns Zelmerlöw Snurrar Flaskan om: vin, mat, sjunga på svenska och mer...
Snurra flaskan

Måns Zelmerlöw Snurrar Flaskan om: vin, mat, sjunga på svenska och mer...

Måns Zelmerlöw, sångare, låtskrivare och programledare. Vinintresset föddes sent i livet, under en resa i Sydafrika, men när han väl satte igång har det gått undan. Nu släpper han sitt 6:e vin i ordningen, Hola MZ Mi Corazón, och vi tar tillfället i akt att ställa frågor till Måns om vin, musik och mat. Vi tar även pulsen på hur nervös han är att återigen bli blåst i den nya säsongen av Masked Singer och vad som håller honom vaken om nätterna just nu.

I februari 2021 kom ditt första vin, MZ Cava, och nu släpper du ditt 6:e vin. Behöver du fortfarande fajtas med fördomar kring kändisviner eller har det blivit annorlunda för varje lansering?

Det är så många kändisviner som kommit och gått, som har väldigt kort livslängd. Men jag upplever att folk mer och mer efter varje lansering har börjat greppa att vi faktiskt släpper bra viner, och framförallt väldigt prisvärt vin. Vår vision har hela tiden varit att kunna lansera viner som kostar väldigt mycket mindre än de smakar, och det tycker jag att vi har lyckats med. Med den här nya boxen är vi nere på 62 kr flaskan, det är mycket vin för den pengen.

Hur föll valet på druvan Monastrell denna gången?

Den här gången ville jag göra något annorlunda och druvan Monstrell kändes intressant, en druva som är ”het” och på uppgång just nu. Vi började med att prova de 20 bäst säljande röda boxarna på Systembolaget för att bilda oss en uppfattning och jag kände redan då att - det här ska vi kunna kunna slå! Min målbild var att göra den bästa röda boxen på Systembolaget. På plats i Spanien hade vinmakaren Joan Solér förberett en stor mängd blends men det kändes det solklart när jag provade just det här vinet, det kändes dyrt smakade betydligt mer än det kostar. Jag är otroligt stolt över att kunna lansera det här vinet i den här prisklassen.

Av dina 6 viner hittills, finns det något som sticker ut extra mycket eller ett du är extra stolt över?

Det stilla rosévinet är det som jag är extra stolt över att vi fick till så bra. Det var en utmaning att få med mig vinmakaren på min idé om ett ljust, friskt rosévin i Provencestil men det gick till slut och det blev väldigt bra.

Finns det redan nu tankar om ett nytt vin? Vad i sådana fall?

Det saknas en färg i line upen och det är ett vitt vin, så det vore ett självklart nästa steg att ta. Det skulle göra den spanska MZ-serien komplett och efter det kan jag känna att jag kan lämna Spanien och och flyga vidare mot ett nytt vinland. Drömmen är att ta fram ett sydafrikanskt vin, eftersom det är där mitt vinintresse föddes, men ett mer realistiskt val är Italien dit det är enklare för mig att resa för att utveckla produkten.

Du bor i England och Sverige - och har en kärlek för Spanien. Vilken slags mat lagas oftast i familjen? Och vad lagas absolut inte? Finns det matkulturkrockar?

Det är bara jag som lagar mat hemma och det blir oftast en fin kombination av italienskt och svenskt. Mycket pasta. Det engelska köket är vi inte så glada i, det enda vi egentligen plockat därifrån är den klassiska Sunday Roast. Ett stort problem är att min fru inte äter skaldjur, vilket jag älskar. Hon tror hon är allergisk, vilket hon inte är, ibland smyger jag in en liten räka för att testa.

Drömmen om en egen vingård? Lever den ännu - och var i världen ska den ligga?

Jag var faktiskt väldigt nära att köpa en vingård i Toscana för 2 år sedan. Men när jag stod där så kände jag att "hur ska jag hinna med detta?" Det går inte just nu när jag är mitt i livet, karriären och småbarnsåren. Så det blev inget av det där och då, men drömmen lever vidare och det är fortfarande Italien som känns mest lockande.

Du var tidig på padelboomen, kommer vi se en ny sportsatsning från dig?

Padel är ett avslutat kapitel för mig. Det kommer att komma nya satsningar i höst på briljanta idéer, mer kan jag inte avslöja just nu mer än att det ligger mig varmt om hjärtat. Men det handlar inte om vin, musik eller sport. Det är något helt annat. Men det är inte helt uteslutet att det kommer någon ny satsning inom sport - i framtiden.

Nu är du mitt i inspelningarna av Masked Singer och föregående säsong blev du grundlurad av din fru som gömde sig bakom en av maskerna - misstänker du att hon ska dyka upp igen?

Det var min första tanke när vi spelade in det första avsnittet. Men jag tänker att produktionen kan inte vara så taskiga igen. Det tog lång tid att bearbeta att Ciara var med förra gången, det var så mycket att gå igenom efteråt för att försöka begripa hur det gått till. Jag kände mig fullkomligt bedragen, hon och alla jag som står mig närmast hade ljugit för mig i 9 veckor.

Har du något annat projekt på gång som du kan berätta om?

Just nu har jag en sådan tokfeeling för att skriva musik. När jag kommer hem sent på kvällen efter inspelningar av Masked Singer så sätter jag mig med gitarren och skriver på svenska, något jag inte gjort förut. Så nu har jag suttit varje natt i snart 2 månader och det har blivit 20 låtar. Det kommer en singel i vår och ett nytt album till hösten, på svenska.

Får vi se dig i Eurovision nu när den är på hemmaplan i Sverige?

Jag är faktiskt sugen på att vara med i Svenska melodifestivalen igen, nästa år. Så därför tänkte jag ligga lite lågt med att synas och höras i melodifestival- och eurovisionsammanhang tills dess. Man vill ju inte trötta ut publiken!

Viner på Vinbörsen vi tror att Måns gillar lite extra

Fynd
Hola MZ Mi Corazón
Rött Box, 3000ml 14.5% Fruktigt & Smakrikt

Hola MZ Mi Corazón by Måns Zelmerlöw 2022

Spanien
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Sötma
Fläsk
Fågel
Lamm
Nöt
249:-

En sprillans ny box som lanserades förra veckan, gjord på druvan Monastrell som just nu är en stigande stjärna på vinhimmlen. Det är fruktigt och okomplicerat men med en ryggrad som stramar upp på ett fint sätt.

Fynd
Barolo Fontanafredda
Rött Flaska, 750ml 14% Stramt & Nyanserat

Barolo Fontanafredda 2020

Italien Piemonte , Barolo
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
Vilt
229:-

Måns är svag för italienska röda viner. Det här är en barolo från Piemonte i norra italien och ett av de förnämsta vinerna som görs i landet. Barolo kan kosta hur mycket som helst men här har du ett riktigt bra vin för dig som är nyfiken på att prova. Kan dessutom lagras i ett par år och utvecklas än mer.

Fynd
Petit Chablis
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 12.5% Friskt & Fruktigt

Petit Chablis La Chablisienne 2022

Frankrike Bourgogne , Chablis , Petit Chablis
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Sallader
Skaldjur
169:-

Ännu en vinstil som Måns berättar att han ofta väljer. Chablis från frankrike på druvan Chardonnay. Det är svalt, friskt och mineralstinnt vilket beror på den speciella jordmånen i området som är svår att efterlikna på andra håll. Välj en petit chablis för bra värde för din peng i ett ursprung som annars stigit mycket i pris.