Den kalla våren har inte bjudit på så många grillkvällar som hade varit önskvärt. Men vid de få tillfällen när solen och temperaturen ändå glimtade till - då har i varje fall jag passat på, med maxade smaker och extra allt.
Surf and turf betyder att man serverar både kött och skaldjur på samma gång! Jag la en hel bit hängmörad ryggbiff på gallret tillsammans med hummerstjärtar, färsk lök, grön sparris och citron.
Den hängmörade ryggbiffen fick marinera i en enkel marinad några timmar, beräkna 200 g kött/person. Något mindre om du tänker servera pommes eller potatis till.
Enkel marinad:
Blanda 1 finhackad vitlöksklyfta, 0,5 msk finhackade örter somtex timjan och basilika, saft och skal av ½ citron, ½ dl olivolja, 2 tsk balsamvinäger, 1 tsk salt, 1 krm nymald svartpeppar.
Jag använde mig bara av hummerstjärtarna denna gång, från frysta humrar på extrapris som fått tina långsamt. Men är du riktigt hungrig så kan man grilla en halv hummer per person, men jag tyckte det blev lite väl mycket mat och gjorde en hummercocktail på resterna av humrarna som förrätt.
Väljer du halva humrar är det gott att klicka på generöst med örtsmör. Halva humrar grillas i ca 5 minuter, eller tills örtsmöret har smält helt.
Klipp upp skalet på ovansidan av hummerstjärtarna, på så sätt får de härliga grillsmak, grilla stjärtarna en kort stund på varje sida.
Tänd grillen i god tid, och vänta tills kolen har perfekt glöd. Ta upp köttet ur marinaden och torka av det mesta.
Grilla köttet med locket på, vänd några gånger, lägg på lök och citronhalvor efter ungefär halva tiden. Storleken och formen på köttbiten spelar stor roll på hur lång tid det tar, så det är bäst att använda en termometer.
Vill du ha köttet medium så ska termometern visa 58° när du tar det från grillen. (1 kg kan ta ca 45-60 minuter). Köttet behöver vila en liten stund innan du skär upp det i skivor.
Sparrisen som är penslad med lite olivolja och flingsalt tar bara några minuter på varje sida, tills de fått fina grillränder.
Till den här rätten passar t ex bearnaisesås, aioli eller ramslökspesto. Kanske är du proffs på att slå din egen bea eller så kanske du väljer att köpa färdig?
Här kommer en snabbvariant på bearnaisesås som görs med en stavmixer.
När det gäller konceptet Surf and Turf så har vi när vi blandar kött med skaldjur öppnat upp för oändligt många olika dryckesmatchningar - så det känns helrätt med en bubblande italiensk spumante i glaset!
"Förvånansvärt små bubblor möter gommen tillsammans med en pigg syra och väl avvägd, mjuk och perfekt sötmogen frukt." / Eva Weckström
Fördrar du ett stilla vitt vin så kan du testa vin på en italiensk druva på frammarsch - vermentino. Det är torrt, friskt och fruktigt.
"Det smakar gott! Fräsch, lite syrlig smak med stråk av melon och citrus och en lätt sälta i avslutningen. Ett lätt och piggt vitt vin." / Gunilla Hultgren Karell
En säkert kort i boxhyllan är denna boxen som kan rada upp en drös utmärkelser, bl.a. för årets box. Det är smakrikt och generöst i smaken och passar fint till grillat.
"Portugisiska Ramos Reserva 2023 håller stilen och är enligt min mening ett av de mest pålitliga rödvinerna på box på Systembolaget. Smaken är generös, det finns drag av mörka bär, plommon, lakrits och en lätt örtighet." / Gunilla Hultgren Karell