Jordärtskockssoppa med timjan och tryffelsmör
På sommaren har man sparris och ramslök som extra goda primörer, på vintern har vi jordärtskocka och tryffel som smakar extra gott när man vill lyxa till det.
Jordärtskockan är en riktig delikatessknöl med len, aromatisk smak som påminner lite om svartrot och kronärtskocka. Jordärtskockor är goda att koka och servera med smör, eller att ha i soppa, gratänger eller mos. De är också goda att rosta i ugn med potatis och andra rotfrukter. Man kan också göra riktigt smarriga chips av tunt skivad jordärtskocka. Många finkrogar har jordärtskockssoppa på menyn vintertid, inte så konstigt eftersom det är så gott.
Varning - Många som har magar känsliga för insulin kan få problem med gasbildning. Men man kan vänja magen med att äta små mängder ofta. Den här soppan består till hälften av potatis så jordärtskockan blir inte så dominant men ger ändå väldigt god smak som dessutom får extra skjuts av tryffelsmöret. Man kan använda tryffelolja om man inte får tag på tryffelsmör. Om du vet att du eller någon av gästerna är känslig så servera mindre mängd soppa som en förrätt.
Len jordärtskockssoppa med tryffelsmör (6-8 portioner)
300 g jordärtskocka 300 g potatis 1 hackad lök Smör 3 msk Timjan Citronsaft från 1/2 citron 1,5 dl vitt vin 3 msk grönsaksfond 7 dl vatten 1,5 dl matlagningsgrädde Salt och svartpeppar Tryffelsmör ( tex Appennino, Adelante) Brödpinnar ( tex Breadsticks Flor de Sal) Serrano-, prosciutto eller parmaskinka
Skala jordärtskockorna, skär i mindre bitar och lägg i vatten med ett par citronskivor (som förhindrar missfärgning). Skala och skär även potatisen i bitar. Fräs den hackade löken i smör tills löken blir mjuk, tillsätt jordärtskocka och potatis, salta och peppra och lägg ned några kvistar timjan som får stekas med. Låt fräsa ett tag och häll sedan över vitt vin som får reducera på svag värme till ca halva mängden vätska. Tillsätt grönsaksfond ( eller 2 tärningar grönsaksbuljong) och vatten samt matlagningsgrädden. Smaka av med salt peppar och citronsaft. Koka på svag värme under lock tills grönsakerna är mjuka. Mixa soppan och rör ned ett par skedar tryffelsmör som får smälta ned i soppan. Toppa med några blad timjan. Servera med brödpinnar lindade med skinka. En pinne med en skiva skinka per portion.
Albariño är en druva som ger torra och friskt fruktiga vita viner. Gillar du att det ska finnas hög syra i dina vita viner så är det här något att spana in, passar fint för att det just med sin fruktiga friska syra bryter av mot den krämiga och lena soppan.
Föredrar du ett rött vin till soppan så välj med fördel ett lättare och fruktigare rött vin, som t.ex Pinot Noir som med sin eleganta stil inte kör över smakerna i soppan som ett kraftigare rött vin lätt kan göra.
Det blir extra festligt och lyxigt att servera ett mousserande vin till soppan. Här har du ett prissänkt sydafrikanskt bubbel på druvan Chenin Blanc. Fruktigt och friskt och ett snyggt komplement till den krämiga soppan.