Löjromspizza – den ultimata helgrätten!
Löjromspizza är alltid en riktigt god idé. Rustik och lyxig på samma gång! Den känns exklusiv, fast det är egentligen bara själva löjrommen som är dyr, alla andra ingredienser är billiga. Det räcker med en burk på 50-80 g löjrom till en stor pizza. Sikrom passar också jättebra till.
Jag åt min första löjromspizza på Taverna Brillo i Stockholm för många år sedan – en riktigt wow-upplevelse. Full av inspiration gick jag hem och testade fram ett liknande recept som jag har lagat om och om igen. Den passar lika bra när man ska fira något riktigt speciellt som en vanlig fredagkväll efter jobbet. Alltid lika uppskattat! Gör en pizza till var och en eller skär upp den i bitar som snacks eller förrätt.
Jag brukar ofta fuska med färdig pizzadeg av surdeg, men annars tycker jag att kalljäst pizzadeg som man gör på väldigt lite jäst och som får jäsa över natten i kylskåpet blir väldigt bra. Ett annat tips är att fråga din lokala favoritpizzeria om du kan få köpa lite deg.
Så här gör du pizza med löjrom:
Baka ut en pizzadeg till en rund portionspizza. Blanda 1 dl crème fraîche och 1 dl riven pizzaost eller riven mozzarella, salta och peppra. Bred röran över pizzan, hyvla eller riv över rikligt med parmesan och grädda pizzan i 220 grader ca 20 minuter.
När pizzan är klar klicka ut créme frâiche och rejäla klickar löjrom. Garnera med riktigt finhackad gräslök och rödlök, citronskivor, dillkvistar och ev lite citronzest.
Ett glas bubbel till en bit löjromspizza är en riktigt bra start på kvällen. Kan serveras på stående fot dessutom som mingelmat.
En krispigt frisk riesling är en fin kombination till löjromspizzan och just denna kommer i en flaska som är lite extra allt - en festflaska deluxe som man inte missar i första taget!
Löjromspizza kan även vara en rätt på en buffe, då kan det passa bra med en bag in box. Prova denna nyhet från Portugal, torrt, friskt och fruktigt som är lätt att gilla.