Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Lax i ugn x 4
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Lax i ugn x 4

Världens bästa helgmat är lax i ugn. Ibland är det extrapris på en hel laxsida, vilket känns extra festligt att bjuda på. Men alla recepten fungerar även med lax i bit, eller portionsförpackade frysta laxbitar. När jag jobbade på Allt om Mat så var just lax i ugn det överlägset mest klickade receptet år efter år. Och det finns hur många varianter som helst. Men jag tänkte bjuda på fyra favoriter som jag älskar och lagar ofta. De är löjligt enkla och jättegoda!

Lax med wasabi och färskosttäcke

Sätt ugnen på 175°. Lägg laxen i en smord ugnsform med skinnsidan nedåt, salta och peppra. Blanda 1 ask färskost med en rejäl klick wasabi och saften från 1/2-1 lime. Smaka av mängden wasabi och lime, den ska vara ganska stark för den blir mildare tillsammans med fisken. Bred ett jämnt lager av blandningen på fisken med hjälp av en slickepott.

Sätt in i mitten av ugnen och baka tills laxen precis är genomstekt och ytan har fått fin färg, 15-20 minuter. Kolla med en termometer, fisken ska vara ca 47 grader eller peta med en gaffel och känn att fisken är genomstekt och ”faller isär”.

Servera med t ex glasnudlar, sötpotatisnudlar och rejält med koriander och några limeklyftor.

Lax i ugn med brynt smör och salvia

Lägg laxen i en smord ugnsform med skinnsidan nedåt, salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen till en innertemperatur på 47°, ca 15 minuter. Under tiden bryn smör i en pannan med några salviablad. Smöret ska först bubbla och sen få en gyllene ton och dofta som kola. Häll det brynta smöret över den färdiga laxen vid servering. Servera fisken med stekt gnocchi (vanlig färsk gnocchi som brukar ligga vid färsk pasta i butiken) och citronklyftor På sommaren passar det även perfekt med färskpotatis till.

Ponzumarinerad lax i ugn

Det här är så enkelt att man knappt kan kalla det för ett recept, men faktiskt den variant som jag gör oftast. Sätt ugnen på 175°. Lägg laxen i en smord ugnsform med skinnsidan nedåt, salta och peppra. Häll på rikligt med ponzu och låt laxen marinera ca 30 minuter. Sätt in i mitten av ugnen och baka tills laxen är genomstekt, ca 47 grader innertemperatur. Servera med  t ex jasminris eller svart ris.

Teriyakilax i ugn

Sätt ugnen på 175. Lägg laxen i en smord ugnsform med skinnsidan nedåt, salta och peppra.

Blanda 3 msk färdig teriyakisås med 1,5 tsk honung och saften från 1/2 lime. Krydda med salt och peppar och rör ner 1/2-1 tsk Srirachasås. Fördela blandningen över laxen och toppa sedan med 2 tsk Furikaki (en frö och kryddblandning) eller sesamfrön för en mildare variant.

Tillaga laxen mitt i ugnen i ungefär 25 minuter tills fisken är genomstekt, ca 47 grader i innertemperatur. Servera med jasminris och grönsallad.

Här får du tips på viner som passar varje recept.

Fynd
Loimer Lenz
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 12% Friskt & Fruktigt

Loimer Lenz Riesling 2021

Österrike Niederösterreich , Kamptal
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Sallader
Skaldjur
152:-

Till laxen med wasabi och färskost: ingen druva bjuder upp till dans med asiatisk hetta så som riesling. Den här varianter är snustorr och krispig, men ändå finns den bäriga flirten med som tar udden av hettan.

Fynd
Three Finger Jack
Vitt Flaska, 750ml 14.5% Fylligt & Smakrikt

Three Finger Jack Chardonnay 2020

USA Kalifornien
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
151:-

Till laxen med brynt smör och salvia: smör möter smörig chardonnay och ljuv smakmusik uppstår. Det här ett vin som har rejält med smaker och klarar smakrika rätter, långt mer än fisk och skaldjur.

Fynd
Hola MZ
Rosé Flaska, 750ml 11.5%

Hola MZ Rosé by Måns Zelmerlöw 2022

Spanien
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Sötma
Aperitif
Fisk
Fågel
Sallader
Mingel
99:-

Till ponzulax: vi skruvar upp vårkänslorna och matchar med ett ljust laxrosa vin. Det är lätt att glömma bort att rosévin är ett bra vin att servera till mat, speciellt till lax men även kyckling och sallader som har lätta och friska smaker.

Fynd
Wolfgang
Vitt Flaska, 1000ml 12%

Wolfgang 2021

Österrike
Fisk
Fågel
99:-

Till teriyakilax: Näst på tur att dansa med astiatiska smaker står här hos oss Österrikes nationaldruva grüner veltliner. Här får du friskhet och syra, men inte riktigt lika mycket syra som i riesling. Istället bjuder grüner veltliner på en aromatisk smakrikedom som passar fint till teriyakilaxen sötsalta smaker.