Världens bästa helgmat är lax i ugn. Ibland är det extrapris på en hel laxsida, vilket känns extra festligt att bjuda på. Men alla recepten fungerar även med lax i bit, eller portionsförpackade frysta laxbitar. När jag jobbade på Allt om Mat så var just lax i ugn det överlägset mest klickade receptet år efter år. Och det finns hur många varianter som helst. Men jag tänkte bjuda på fyra favoriter som jag älskar och lagar ofta. De är löjligt enkla och jättegoda!
Lax med wasabi och färskosttäcke
Sätt ugnen på 175°. Lägg laxen i en smord ugnsform med skinnsidan nedåt, salta och peppra. Blanda 1 ask färskost med en rejäl klick wasabi och saften från 1/2-1 lime. Smaka av mängden wasabi och lime, den ska vara ganska stark för den blir mildare tillsammans med fisken. Bred ett jämnt lager av blandningen på fisken med hjälp av en slickepott.
Sätt in i mitten av ugnen och baka tills laxen precis är genomstekt och ytan har fått fin färg, 15-20 minuter. Kolla med en termometer, fisken ska vara ca 47 grader eller peta med en gaffel och känn att fisken är genomstekt och ”faller isär”.
Servera med t ex glasnudlar, sötpotatisnudlar och rejält med koriander och några limeklyftor.
Lax i ugn med brynt smör och salvia
Lägg laxen i en smord ugnsform med skinnsidan nedåt, salta och peppra. Tillaga mitt i ugnen till en innertemperatur på 47°, ca 15 minuter. Under tiden bryn smör i en pannan med några salviablad. Smöret ska först bubbla och sen få en gyllene ton och dofta som kola. Häll det brynta smöret över den färdiga laxen vid servering. Servera fisken med stekt gnocchi (vanlig färsk gnocchi som brukar ligga vid färsk pasta i butiken) och citronklyftor På sommaren passar det även perfekt med färskpotatis till.
Ponzumarinerad lax i ugn
Det här är så enkelt att man knappt kan kalla det för ett recept, men faktiskt den variant som jag gör oftast. Sätt ugnen på 175°. Lägg laxen i en smord ugnsform med skinnsidan nedåt, salta och peppra. Häll på rikligt med ponzu och låt laxen marinera ca 30 minuter. Sätt in i mitten av ugnen och baka tills laxen är genomstekt, ca 47 grader innertemperatur. Servera med t ex jasminris eller svart ris.
Teriyakilax i ugn
Sätt ugnen på 175. Lägg laxen i en smord ugnsform med skinnsidan nedåt, salta och peppra.
Blanda 3 msk färdig teriyakisås med 1,5 tsk honung och saften från 1/2 lime. Krydda med salt och peppar och rör ner 1/2-1 tsk Srirachasås. Fördela blandningen över laxen och toppa sedan med 2 tsk Furikaki (en frö och kryddblandning) eller sesamfrön för en mildare variant.
Tillaga laxen mitt i ugnen i ungefär 25 minuter tills fisken är genomstekt, ca 47 grader i innertemperatur. Servera med jasminris och grönsallad.
Här får du tips på viner som passar varje recept.