Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: kaviar & rom - lär dig mer
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: kaviar & rom - lär dig mer

Vad sägs om en hjärtformad löjromstoast på alla hjärtans dag?

Tänk att något så enkelt kan vara så gott! En bit smörstekt bröd med löjrom eller någon av alla olika sorters rom som finns att välja på. Det bästa med rom eller kaviar, vilken sort du en väljer är att det inte kräver särskilt mycket ansträngning i övrigt. Till alla hjärtans dag stansar man såklart sina toast i hjärtformade pepparkaksformar. Dessutom är det kul att använda formarna till något annat än bara till julens pepparkakor. De klassiska smakkompisarna till rom är finhackad rödlök, citron, smetana och dill.

Välj din favorit rom/kaviar, här kommer en kaviarskola:

Först och främst så har vi vår svenska Kalix Löjrom som anses vara den bästa, men den är också väldigt dyr. Löjrom kommer från Siklöjan som är en laxfisk. Fisket av just Kalix löjrom startar varje år kring den 20 september och pågår bara under fem veckor. Fiskeområdet är begränsat till Åbyälvens utlopp i söder och Torne älvs utlopp i norr.

Den Amerikanska löjrommen är ett betydligt billigare alternativ. En bra grej med all löjrom är att den går att frysa om efter att du har tinat den. Amerikansk sikrom påminner om Amerikansk löjrom men är något ljusare och något större korn och lite mer sälta kan jag tycka.

Tips: både löjrom och sikrom kan bli lite rinniga men då lägger man rommen i ett kaffefilter, helst i kylskåpet i ett par timmar så blir den fastare.

Forellrom är en personlig favorit, jag gillar att kornen är så stora och så är den riktigt prisvärd. Den har en något kraftigare smak, mer sälta och de stora kornen är rödare än löjrom. Forellrom är ett samlingsbegrepp och romen kommer från olika laxfiskar. Jag brukar köpa den i glasburk och den är alltid perfekt i konsistensen och behöver inte silas. Till skillnad från löjrom som går att ha i varma såser så ska Forellrom ätes kall, den passar inte att värmas upp.

Kaviarnas kaviar – Svart kaviar (”Rysk kaviar”) kommer vanligtvis från Ryssland eller Iran. Den kommer från störarten och räknas till det mest exklusiva man kan äta och priset är riktigt högt. Man serverar ofta det svarta guldet direkt på handen i vecket mellan tumme och pekfinger. Med hjälp av tungan rör man sedan runt i munnen tills de små äggen smälter – man kan även pressa kornen försiktigt mot gommen. Det finns speciella skedar i pärlemo som man använder när man lägger upp kaviaren på handen, eftersom t ex metall påverkar smaken negativt.

Svensk svart störrom är en gudomligt underbar kaviar, som jag åt ganska nyligen för allra första gången. Så ljuvligt god och den är ett perfekt och värdigt alternativ till rysk/iransk kaviar. Fiskarna är av underarten sibirisk stör och odlas i Småland, Företaget som är pionjärer av rysk/iransk kaviar i Sverige heter Arctic Roe of Scandinavia AB. Den är visserligen dyr men passar när man verkligen vill fira något och samtidigt känna sig mer politisk korrekt.

Stenbitsrom kommer från fiskarten Sjurygg. Stenbitsrom är egentligen ljusbeige till ljuslila men färgas antingen svart eller röd för att likna svart kaviar och löjrom. Smakmässigt kan den inte mäta sig med de andra, men den brukar vara billig och jag använder den till kalla såser och på smörgåstårta.

Loddarom vanligtvis kallad Ishavsrom är ljust äggvit i färgen och kornen är mycket små. Lodda tillhör norsfiskar och är en liten fisk som lever i norra Atlanten, Norra ishavet och norra Stilla havet. Personligen föredrar jag rom med större korn.

Tångkaviar är gjord av tvättad och rensad havstång, och är alltså ingen rom även om smak och utseende i viss mån påminner om stenbitsrom. Det finns svart och röd-orange tångkaviar. Ett miljövänligt alternativ som passar både vegetarianer och veganer.

PS: Släng inte brödet som blir kvar när du stansat hjärtan - gör detta matsvinntips istället

Brödskivan som nu har ett hål i form av ett hjärta. Lägg brödskivan i en varm stekpanna med smör. När brödskivan fått fin färg på undersidan vänder du på den och knäcker ett ägg i hjärthålet. När ägget har stelnat har du en riktigt läcker toast med ett ägghjärta i, att bjuda någon du tycker om på. Annars kan man alltid torka brödet som blir över och använda som ströbröd.

Fynd
Cava PH Style
Mousserande Flaska, 750ml 11.5% Torrt vitt

Cava PH Style Brut by Lena Philipsson

Spanien Cava
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Sallader
Skaldjur
99:-

Mousserande vin och toast med rom är lyxigt - och en lyx många kan unna sig eftersom både bubblor och rom kommer med stor variation i pris. Här är en cava från Lena PH som gjorts med kända producenten Pereleada. Fräschör, spänst, krämiga bubblor och fin mogen fruktighet för under hundralappen.

Fynd
Sancerre
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 12.5% Friskt & Fruktigt

Sancerre Les Pierris 2022

Frankrike Loiredalen , Sancerre
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Sallader
Ost
Skaldjur
199:-

Sancerre är ursprunget i Frankrike där man gör eleganta och stiliga vita viner på druvan Sauvignon blanc. Jorden är fullspäckad med mineraler vilket tas upp av rankan och bidrar till Sancerrevinernas svala elegans. Just detta vin serverades på Kronprinsessan Victoria och Daniels bröllop och kvalar verkligen in som en kandidat för en middag med tända ljus.

Bra köp
Je m'appelle Belle
Mousserande Flaska, 750ml 12.5% Torrt vitt

Je m'appelle Belle Blanc de Blancs Brut

Frankrike
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Sallader
Skaldjur
Mingel
100:-

Ett till bubbel - men detta är med ursprung Frankrike och av stilen blanc de blanc, en vinglosa att lägga på minnet som anger att endast gröna druvor använts. Ofta är en blanc de blanc åt det citrusfriskare hållet än franska mousserande som innehåller både gröna och blå druvor.