Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Snurra Flaskan med pysseldrottningen Helena Lyth
Snurra flaskan

Snurra Flaskan med pysseldrottningen Helena Lyth

Vi fick chansen att ställa ett par frågor till pysselproffset Helena Lyth. Helena är en mästare på att skapa vackra och ombonade miljöer för alla årstider på kreativa och finurliga sätt och syns ofta i TV-rutan med inspiration och tips samt på sin egna blogg.

Vi får veta att Helena har svart bälte i charkbricka, gärna ser att portvinet får ett uppsving igen och givetvis får vi tips på hur du kan få det lite extra mysigt hemma samt vilken högtid på året som Helena själv ser fram emot mest.

Fakta om Helena:

Bor: Södra Ängby, Bromma

Familj: Maken Mårten, barnen Ruben 14, Hedvig 13 och Harry 10

Gör: Influencer och författare

Aktuell med: Vardagsvackert & festfyrverkeri - en bok med kreativitet och smaker för hela året.

Något få känner till om mig eller en oväntad egenskap: Jag fullkomligt älskar att resa och gå på restaurang själv. Att få göra precis som man vill och känner för är något fler borde våga och uppleva.

Vad har du för relation till vin?

Jag vet exakt vilka viner jag tycker om, och kan liksom måla upp kombinationer av smaker i huvudet när det ska planeras måltider men jag har så förbenat svårt att lära mig druvor och namn. Vinvärlden kan vara så stor, svår och proffsig men om man som jag älskar drycken men inte är bra på att name-droppa blir jag lite rädd för att göra bort mig. Och bara att skriva detta känns som jag outar mig… Jag har en mycket god relation till viner men väldigt osäker på vinvärlden. Sommelierkurs nästa?

Kan du berätta om ett härligt "wine-moment", ett speciellt minne som involverar vin?

Jag tar ett minne när det faktiskt var första gången jag köpte ett vin på Systembolaget där jag kände mig ytterst världsvan. Så det är alltså 1994, jag fyllt 20 och var bjuden på en stor fest där värden hade bett alla gäster ta med sig en flaska Lindeman. Att få gå fram till disken (för då var det inte butik med hyllor) och få säga ”en flaska Lindeman Chardonnay” med fullt självförtroende och nästan hoppas på att inte bli leggad var så coolt. Innan detta var det 90-tals klassikerna Black Tower och Blue Nun som varit mina beställningar.

Har du någon paradrätt i köket? Och vad serveras i sådana fall i glaset till?

Kanske jag inte har någon paradrätt men jag är helt säker på att jag skulle ta pallplats i charkbricke-VM. Jag kan på otroligt kort tid servera fram och styla en dignade plockbuffé med ostar, skinkor, korvar, frukt och grönsaker samt kex värdigt ett glossigt matmagasin. Och till det vill jag ha ett mustigt rött vin som både står för sig själv och till plocket så då blir det gärna varma mustiga viner som detta.

En överskattad mat och dryckeskombination enligt dig?

Jag kan inte komma på någon överskattad kombination faktiskt - kanske jag gillar det mesta men jag måste säga att jag tycker att portvin överlag är underskattat. När vi har middagar hemma och har tex ost efter maten och ställer fram en flaska portvin är det som om alla gäster alltid utbrister hur gott det är. Att portvin glömts bort lite grann.

Nämn en person, död eller levande, som du gärna dricker vin med och vad ni dricker?

Vem skulle inte vilja sitta på en middag med Agatha Christie? Vi skulle tillsammans gissa på vem i rummet som blir mördad och av vem. Gärna i någon 1920-tals miljö med dignade fat av lyxiga råvaror och karaffer till bredden fyllda med svala viner. Men främst skåla i sval champagne ur kupor. Det hade varit nåt det!

Har du något husvin?

Det vita vinet Leth har jag upptäckt vara väldigt återkommande här hemma. Inte så det var medvetet men när det just skulle köpas ett ”trevligt vitt vin” så blev det ofta just det. Och sedan att namnet är förvillande likt Lyth kanske har hjälpt till…

Om jag är hembjuden på middag till dig - vad ska jag ha med mig som "gå-bort-present" som du kommer gilla?

Vackra buketter gör mig alltid glad. Då kommer jag också tänka på den vän som gett den i dagar efter vår träff när jag ser buketten i hemmet.

Vilken högtid är din favorit att pyssla och dekorera inför?

Kanske en lågoddsare att säga julen ha ha, men så är det. Och det är en högtid som tar sig runt i hela hemmet så jag verkligen kan få gå loss och dekorera, pyssel, pynta, duka men även baka och laga mat.

När du är hembjuden till folk, tror du att de anstränger sig liiiite extra med dukningen på middagsbordet?

Oj, det har jag aldrig tänkt på. Jag kan hoppas att de blir inspirerad av mig men inte piskade ha ha.

Har du något kvick-fix i bakfickan, ett snabbt tips på hur man kan få sitt hem att kännas lite mer ombonat?

Tänk på att alla sinnen ska få sig en dos: Levande ljus och små punktbelysningar, musik som du blir lugn och varm av, laga mat som osar av dina favoritsmaker samt ha duk på bordet, korgar med filtar och bulla upp med kuddar så ger hemmet dig en kram.

Några snabba, ge oss en favorit i följande kategorier?

Vin: Baron de ley

Öl: Melleruds Utmärkta Pilsner

Cocktail: White Lady

Pizza: Bacon, gul lök, färska champinjoner

Snacks: Vickningschips

Återställare: Kall O’boy

Vintips på Vinbörsen just nu som vi tror passar Helena

Fynd
Penfolds Bin 28
Rött Flaska, 750ml 14.5% Fruktigt & Smakrikt

Penfolds Bin 28 Shiraz 2021

Australien South Australia
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
Vilt
279:-

Till charbrickan!

Fynd
Fleur de Vignoble
Mousserande Flaska, 750ml 11.5% Torrt vitt

Fleur de Vignoble Crémant de Bordeaux Brut

Frankrike Bordeaux
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Sallader
Skaldjur
120:-

Inte en champagne - men ett finfint budgetalternativ. Cremant tillverkas enligt samma metod som champagne fast i det här fallet på lokala druvor från Bordeaux. Vi tror Agatha Christie också hade uppskattat detta.

Bra köp
Tegnér & Son
Glögg och Glühwein Flaska, 750ml 15%

Tegnér & Son Extra fina Starkvinsglögg

Sverige
Ekologisk
Fyllighet
Sötma
Mingel
249:-

Helenas tips är att inreda med doft - kan det blir mer juligt än doften av rykande het glögg?