Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Snurra Flaskan - Agnes Ros
Snurra flaskan

Snurra Flaskan - Agnes Ros

Berätta kort om dig själv! Vad händer i ditt liv just nu? 

Agnes Ros, bor i Stockholm men har rötterna i Jämtland. Till vardags jobbar jag som mat- och contentkreatör på Färsodlarna. När jag inte knegar om dagarna så lagar och äter jag mer mat (det mesta syns på @swedishfoodstories) och dricker gärna vin till. Just nu i livet försöker jag landa i hösten och göra det mysigt hemma. Njuta. 

Har du du några spännande projekt på gång? 

JA, ett väldigt spännande framförallt. Tillsammans med Klara Lind (@klarasmat på Instagram) har jag en grej på gång nämligen. Men mer info får ni hålla utkik efter. Det är nära! Jag börjar även bli sugen på att göra en kokbok, det börjar bli en del recept i samlingen. Men än så länge är jag bara i idéstadiet. 

Vad har du för relation till vin?

För mig är vinet matens bästa vän. Men också något att avnjuta som det är i gott sällskap. Ett vin kan både förhöja maten men också en plats, eller en stund. 

Vilket är ditt go-to vin? 

Just nu Jérôme Arnoux Tradition från Jura när det kommer till rött. Leitz Magic Mountain, Trocken Riesling från Rheingau när det kommer till vitt. Och Clotilde Davenne brut från Bourgogne när det kommer till bubbel och det inte är läge för Champagne. 

Vad serverar du till helgens middagsbjudning? 

Till helgen lutar det åt att prova en flaska Babiole 2021 - Andrea Calek. På Grenache och syrah från Alba-la-Romaine, Frankrike. Det blir spännande! Kommer troligast serveras till en höstig pasta. Lutar åt kantareller och smaker av brynt smör, miso och citron. 

Vilket land/region har enligt dig, de bästa vinerna? 

Oj! Måste jag välja? Fransoserna har ju Champagne, Italienarna sin Nebbiolo, Tyskarna sin riesling, Österrikarna är genier på naturviner och jänkarna kan ju sina cabbar och smöriga Chardonnayer. Som ni hör är det spridda skurar, eller bred smak, på mig. Men måste jag välja idag får det nog bli Frankrike, för de gör så mycket bra. Men om jag ska välja Champagne, Bourgogne, Bordeaux eller Jura idag kan jag inte ta ett beslut om. 

Hur spenderar du helst din sommar? Något favoritresmål? 

Jag är en enkel person som ibland gillar att lyxa till det. Sommaren spenderar jag gärna i värmen med närhet till havet. Men gör ibland en avstickare till ett fjäll i Jämtland eller Härjedalen. Har många favoritresmål, bland annat Spanien för maten och vinet. Men jag älskar att upptäcka nya ställen. I år har jag hittills hunnit bli kär i Mosel, Tyskland och i Cala Figuera, en liten fiskeby på Mallis. Nu drömmer jag om Italien. 

Vem skulle du vilja dricka vin med, död som levande? 

Det här kan vara den svåraste frågan någonsin. Kanske David Attenborough för att han, enligt mig, har den mest njutbara rösten som finns. Den är så trygg. Jag tror han har många intressanta historier och anekdoter att berätta över ett glas vin. Fick jag välja en hel grupp hade jag valt The Beatles. 

Tre viner från er sajt jag vill tipsa om: