Idag snurrar vi flaskan med mannen bakom instagramkontot @vinetochmaten, Oscar Larsson och pratar om kombinationen Pinot Noir och Ostbågar, att han inte gillar sponanta middagar och hur intresset för vin och mat uppstod och att det var en apelsin som slutligen öppnade upp dörren på vid gavel och gav en riktig aha-upplevelse för hur mat och vin i kombination fungerar när det blir som allra bäst.
Jag heter Oscar och bor utanför Göteborg med min fru och två barn. Jobbar till vardags i byggbranschen och har ett ganska stort mat och vinintresse. Det som fascinerar är att kombinera mat och vin. Skriver om det jag lagar och dricker på @vinetochmaten. Intresset för mat och vin började när min pojke blev allvarligt sjuk och jag behövde något att skingra tankarna med. Då läste jag mycket böcker om vin och att kombinera mat och vin.
En typisk dag innebär att jag går upp, iaf i min värld, alldeles för tidigt för att åka till en byggarbetsplats. Hemfärd och småbarnsliv så ganska intensivt i vardagen. Vardagsmaten blir för de mesta inte så intressant så mycket tankar går till att fundera på vad som ska ätas och drickas till helgen.
Jag började dricka vin ganska sent och initialt handlade de nog mest om att det var bra att grunda utekvällen som student med en flaska yellowtail. Senare i livet via vingårdsbesök, restaurangbesök och ett stort matintresse började jag intressera mig för att kombinera mat och vin. Jag dricker hellre mindre och bättre och öppnar gärna flera flaskor för att jämföra och analysera. För att motivera de inköpen brukar jag tänka på och jämför med vad en flaska husets vin skulle kosta mig på restaurang.
Jag och min fru var och åt middag på Albert i Trollhättan. Det serverades hummersoppa med en apelsinaioli. Till detta ett vitt vin med en subtil doft av apelsin. Aiolin smakade också svagt av apelsin. När vi tog en stor sked av maten och följde upp med en klunk vin så exploderade de av apelsin i munnen! 1+1 blev 3 och en ny dörr öppnades för mig.
Ojoj svår fråga… säger en rejäl köttbit i USA och ett glas Cabernet sauvignon. Generellt tänker jag ursprungstypisk mat på plats.
De finns så många fantastiska möten mellan vin och mat men brynt smör och torskrygg som möter nötig bourgogne är svårslaget, ost och vitt vin i olika kombinationer är också en höjdare eller ostbågar och pinot noir. Brukar även vända på frågan och fundera på vad som inte passar för att hitta bra möten. Het mat och tanninrikt vin, torrt vitt vin och frukt, generellt söta inslag mot torra viner. Finns de sötma i maten behövs sötma i vinet.
En okomplicerad middag med bra råvaror och gott vin. Gärna att vi gemensamt lagar maten och lyssnar på lite härlig musik.
Spontanbesök är inte riktigt min grej men om vi leker med tanken att jag har 24 h på mig så blir det till att baka pizza och dricka sangiovese i överflöd.
Sangiovese och pizza - det är en superkombination!
Jag är svag för franska viner...