Många tycker att det bästa med påsken är att man inte har så många "måsten", man kan fira lite som man vill. Det gäller även maten, för även om det finns mat vi förknippar extra mycket med påsk, så finns det gott om svängrum att laga mycket mer än lamm och lax. Här kommer viner vi provat som passar till mycket gott!
Glad påsk / Vinbörsen
Det finns inte så många korsikanska viner på Systembolaget, och det som finns är ofta dyrt, desto roligare att kunna tipsa om det här med prislapp under 100-lappen. Friskt vitt som passar fint medelhavets rätter på fisk och skaldjur, kanske till en pinsa med ramslök och västerbottenost till minglet i påsk?
"Vermentinu från Korsika. Det låter gott och det är gott. Lite silkig och rund smak, toner av persikor, vilda örter, mandel, citrusskal. Det hela avslutas med fin fräschör. Vinet har en personlig stil och passar fint särskilt till fisk, skaldjur, vegetariskt. Jag drack det till frasigt friterade grönsaker med en klick limeaioli, en lyckad kombo." / Gunilla Hultgren Karell
Det här är en riktigt premiumbox från ett litet omdråde i Frankrike som heter Madiran. Innehållet överraskar redaktionen, som är förvånad över att den här höga kvaliteten på vin säljs på box. Det är ett riktigt matvin som gör sig bäst till smakrika kötträtter – grytor eller grillat.
"Om du gillar välgjorda, kraftiga och smakrika röda viner utan påklistrad sötma eller andra publikfriande knep – då är det här rätt box för dig. Smaken är rejält fyllig och fruktig med bra struktur och syra, den nästan tuggiga strävheten rundas av i en snygg och lite pepprig avslutning. Jag är faktiskt förvånad att man överhuvudtaget erbjuder den här kvalitetsnivån i en box. Jag trycker på fyndstämpeln utan att blinka." / Robert Montgomerie
Black Tower är ett vin många känner igen och kanske har du sippat på det under festliga former. Men visste du att det är en riktigt bra matchning till laxen i påsk? Både gravad och rökt lax blir en kanske oväntad fin matchning, sött, salt och syrligt som lyfter varandra.
"Ett charmigt, fruktigt och halvtorrt vin med doft av päronsplitt, vit persika, ängshonung och vita blommor. Smaken är lättsam och både sötmogen och samtidigt fräsch med den pigga syran som balanserar sötman. Ett gott vin att njuta "as is", väl kylt eller till wasabihet sushi, bang bang kyckling, chiliräkor eller till gravad eller rökt lax." / Eva Weckström
Det gäller att veta var man ska leta om man vill göra fynd på druvan pinot noir - ett sådant ställe, där man sneglar åt det klassiska ursprunget Bourgogne, är Nya Zeeland. Visst är 199 kr en slant, men inte jämfört med vad det kostar i Bourgogne. Mångsidigt vin som kan matchas med torsk, fläsk, kalv och vegateriskt.
"En riktigt välgjord och balanserad Pinot Noir med härliga, rödfruktiga toner av hallon, körsbär, jordgubb med en liten ekfatsnyans som bidrar med en viss kryddighet. Smaken går i samma stil och har finstämda tanniner och en aptitretande fräsch syra. Gott så det förslår!" / Mikael Karis
Ett rustikt och okomplicerat rött vin från landet där du just nu får allra mest "bang for your bucks" - Portugal. Det här smakar mycket, vilket gör att du också kan servera det till mat med stora smaker, långkok som fått puttra länge eller grillat med kryddiga marinader passar fint med vinet.
"Ett rustikt vin med mycket smak i en något sötfruktig stil, där inslag av mörka plommon, björnbär, blåbär, kaffe och kryddor dominerar. Den lilla fruktsötma som finns rundar av den kraftiga och något sträva smaken, och gör att vinet passar bäst till grillade kötträtter, eller smakrika, kryddiga vegetariska alternativ. Ett bra köp om du gillar lite kraftigare röda viner till en i sammanhanget blygsam prislapp." / Robert Montgomerie