Gillar du att grilla? Då är du inte ensam. En undersökning som gjordes sommaren 2023 av YouGov visar att 80% av de svenska hushållen grillar varje år. Men vad är det vi helst grillar? Här nedan får du reda på vad som kom fram i undersökning - svenska folkets topp 5 av vad som är mest vanligt på gallret. Vi har matchat med viner du hittar på hyllan - fram med grillen!
Överst på pallen och allra mest populärt att grilla är fläskött (46%). Det finns många val - från helgrillad karré, till grillspett och revbenspjäll. Vi väljer pluma, en marmorerad delikatess som sitter vid kotlettradens framdel. Supergod att grilla! Till det ett mjukt och bärigt vin på druvan merlot.
"Ett säkert kort från producent som alltid levererar. Njut i stor kupa över snacks, spenat- och ostpaj, BBQ-buffé eller kanske till en fin bit grillad pluma med mojo rojo och rostade rotfrukter." / Eva Weckström
På andraplatsen hamnar nötkött (42%). Även här finns det mycket att välja och vraka bland. Från sådant som tar tid - BBQ på oxkind och högrev till snabbare grillning av ryggbiff, filé eller flankstek. Vi väljer helfranskt - en entrecôte med rostad potatis och bearnaisesås och Bordeaux med ålder i glaset.
"Runt grundpelaren av syra finns en varm alkohol och en mjukgörande ekvanilj som smeker smaklökarna. Lägg därtill något på gaffeln och du har en fullträff som förgyller måltiden varje dag." / Bengt-Göran Kronstam
På plats 3 hamnar korv (41%). Här trängs allt från grillkorv till "finkorv" på gallret. Vi väljer en fin korv på lamm och örter och matchar med rustika tillbehör som lantbröd, vita bönor som fått puttra med vitlök, citron och parmesan. I glaset ett elegant vin från Rhône som passar det lantligt rustika galant.
"Härlig intensitet och längd med både värme och fräschör. Alla smaker sitter ihop och det finns en ledig och självklar elegans mitt i det myckna. Något som alla eftersträvar men inte alltid riktigt får till." / Gunilla Hultgren Karell
Näst på tur är kyckling (34%) Vad grillar du oftast? Klubbor, bröstfilé eller en hel kyckling a lá "beer can chicken"? Vi väljer kycklinglårfilé - nästintill omöjligt att misslyckas med och väldigt saftig. Marinera i olivolja, färska gröna örter och vitlök. Till det en örtig sås, rosmarinrostad potatis och smöriga haricot verts. I glaset ett franskt rött av klassisk bistrostil.
"Generös och soft stil med drag av mogna mörka bär, stråk av vanilj och lite lakrits. Behagligt avrundat. Ett vin som passar den som gillar mjuka, smidiga, röda viner med liten fräschör. Det är lätt att matcha med mat." / Gunilla Hultgren Karell
Vi har kommit till plats 5 och där tronar stolt en hamburgare (33%). Ett säkert kort till både stora och små och variationsmöjligheterna oändliga med allt fler plantbaserade alternativ. Vi gör en vuxen burgare med nötkött, karamelliserad lök, tjocka skivor tomat, bacon och lagrad cheddar och tryffelaioli. För att möta alla smaker behövs en smakrikt vin som står pall - zinfandel är ett bra val.
"Bääärig smak med främst blåbär och björnbär men även inslag av lila plommon och anis. Vinet visar lika lättsam framtoning som avsändaren. Gott till grillade burgare varför inte gjorda på lammfärs, en får tacka. Ber om ursäkt för göteborgshumor men det var liksom bäddat för det." / Jenny Asplund