Tips med rött och vitt för helgens middagar. Gemensamt är att de är noga provade och är det vi kallar prisvärda och finns i det fasta sortimentet på Systembolaget. Men annars är de från olika ursprung, stilar och prislappar. Viner som bör passa för helgens middagar, med eller utan gäster, så välja och vraka.
Här är producenten välkända E. Guigal, som producerar rhône-viner i absolut högsta toppklass. Vita rhône-viner är enkla att matcha till mat, kyckling, fisk, skaldjur eller vegetariskt vilket gör det enkelt att lyckas med middagen.
Du vet den där kompisen som alltid ställer upp, stöttar, är glad och trevlig? Som du kan gör vardagliga saker med, och som aldrig begär att du ska göra dig till? Lite så är viner på druvan barbera, som har sin hemvist i norra Italien – och som idag går att finna med både hög kvalitet och identitet.
Det här vinet görs på Chenin Blanc, eller Steen som den även kallas i Sydafrika och är bland landets mest odlade druvor. En box som passar utmärkt till många slags rätter -ett bra "buffévin" alltså eller när gästerna har spretiga smakpreferenser.
Det som gjort just Chablis till ett av världens mest kända vinområden är dess kalkrika jordmån, som absolut bidrar till vinernas krispiga karaktär. Det här vinet är lika gott att dricka på egen hand som att matcha med snyggt sammansatta fisk- och skaldjursrätter.
Från Madiran i sydvästra Frankrike kommer det här elegant och smakrika vinet på druvan Tannat. Ett vin som du kan spara länge, i decennier, vilket gör det till ett bra presentvin om du ska fira någon snart. Men kan drickas redan nu, gärna till en vällagad köttbit med hemmagjord bearnaisesås.