Variation vad som kan läggas på gallret är enorm. Allt går att grilla - från förrätt till efterrätt. Här kommer vintips och inspiration för grillen, provade av redaktionen och bara prisvärda köp.
Anamma det amerikanska fullt ut och satsa på en riktigt bbq. I USA finns det ingen hejd på hur länge det kan rökas och bbq:as på låg temp. Hela dagar faktiskt. Satsa på ribs, kött i hela stycken (som skärs upp efter grillningen), hamburgare och en massa tillbehör som majskolvar, cole slaw och såser. Det här vinet passar perfekt till bbq.
"Detta är ett bjussigt, smakrikt och värmande pratvin som även lånar sig väl till det mesta på tallriken. Servera gärna till mat med kryddhetta oavsett om det är en all-in BBQ, sechuanpepprighet eller gryta med chilisting. Klockrent till glazade revbensspjäll, spicy pepperonipizza, eldig tacofiesta... Ett solklart fynd." / Eva Weckström
Dags för kyckling på grillen. Använd örter och citron till marinaden och var noga med att inte grilla för länge, det ska vara saftigt. Till kycklingen blir det en ljummen potatissallad, ugnsbakade tomater och en nybakad foccacia. I glaset? Italiensk chianti!
"Producent är välkända Cecchi i Toscana vars skickliga vinmakare sett till att svenskarna hade mycket bra vin att välja mellan. Resultatet blev strålande. För endast 119 kr får man ett chiantivin med lätt mognad och tydlig ursprungskaraktär. Vinet är lätt att matcha med mat och gärna från det italienska köket. En kryddig pasta är aldrig fel, inte heller en maffig porchetta-macka med syrad kål." / Gunilla Hultgren Karell
Fisk på grillen? Vi gör ett foliepaket med lax, fänkål, citron och en massa gröna färska örter. Till det kokt färskpotatis och en green godess dressing som sås. Lägg till skålar med krispiga rädisor och sockerärtor, urgott att dippa i dressingen med i väntan på maten och det här vinet sippar vi som fördrink - till maten - och efter.
"Vinet är kanongott på egen hand, men är nästan ännu bättre som kompanjon till ett brett spektra av maträtter. Tänk salade niçoise med lätthalstrad tonfisk, en grillad vårkyckling med primörer, eller ett fiskspett med aioli – perfekt också till Tore Wretmans klassiker Toast Skagen. Det här är ett givet fynd – jag sticker ut hakan och utnämner redan nu det här vinet till årets rosé!" / Robert Montgomerie
Grillspett! Tricket för bäst grillresultat är att inte blanda allt på samma spett, istället gör du olika spett för olika ingredienser. Nötkött i mustig marinad, fläskött med örter och citrus, kryddiga lammkorvar, späda salladslökar, spetspaprika, zucchini osv. Ett paket med fetaost i folie och ett paket med kokad färskpotatis i folie åker också på glöden, sådär - hela middagen på grillen och i glaset passar det här som står pall för smakkavalkaden.
"Det är lätt att tro att Cigarra doftar tobak och visst kan du dra denna slutsats, men framför allt är det den mulliga frukten i både doft och smak som jag vill understryka. Det är mulligt och omfamnande, ändå med en diskret garvsyra och mineralton som sätter sig på tänderna och kittlar aptiten, inte minst när vinet är så ungdomligt som när det nyss nått Systembolaget, ett drygt halvår efter skörd." / Bengt-Göran Kronstam
När glöden är som bäst... är oftast när man grillat färdigt maten. Då passar på att grilla efterrätt! Skivor av färsk ananas hamnar på gallret för att få fin färg och sedan upp på tallrik där de toppas med en kula vaniljglass, hackade honungsrostade nötter och riven choklad. I glaset smuttar vi på en rom. En värdig avslutning på grillkvällen.
"När de bärnstensfärgade dropparna väl hamnat i glaset är doften rik och fylld av russin, ananas, apelsinskal, kokos, vanilj och kakao. Smaken är rik och intensiv – relativt torr, med lång eftersmak och tydliga toner från fatlagringen på ek. Riktigt gott, och en värdig kompanjon till en chokladtryffel, chokladmousse eller en crème brûlée." / Robert Montgomerie