Den riktiga vårvärmen är ännu inte här i stora delar av landet och vi är mer sugna på en värmande mustig pastarätt än svala och krispigia sallader. Därför blir det idag vintips och inspiration för goda pastamiddagar.
Precis som vanligt är alla viner provade av redaktionen och finns direkt tillgängliga på många Systembolagshyllor, redo att grabbas i farten beroende på vilken pasta du nu känner för!
Ett chablisvin passar till en hel del, det man tänker på först i pastaväg är förmodligen en pasta med fisk och skaldjur men idag väljer vi att laga en krämig kycklingpasta med örter, parmesan och massor av friskhet från citron. Vinet kan du öppna redan till fördrinken till knapriga chips med crème fraiche och rom.
"Chablis är ändå chablis, det andas lyx och flärd. Det kan nästan aldrig gå fel om man gillar vitt, torrt vin med fräschör och elegans. Vinet vi har här i glaset är tydligt friskt med inslag av äpplen, örter, citrus och ett lätt drag av mandel. Torr och aptitretande finish. Vinerna delas in i fyra kvalitetklasser utefter läge; Petit Chablis är den enklaste klassen och därmed billigast och ger ofta mycket vin för pengarna. Som i det här fallet." / Gunilla Hultgren Karell
Hade du tur i svampskogen i höstas - bingo! Det här vinet är som gjort till en mustig pasta med massor av svamp som trattkantarell, gul kantarell, svart trumpetsvamp som får sällskap med len grädde och parmesan. Gillar du tryffel så är det dubbel-bingo tillsammans med vinet.
"Man kan lita på producenten Fontanafredda - det kända vinhuset i Piemonte som ständigt levererar kvalitet. Ebbio Langhe Nebbiolo har funnits länge i Systembolagets sortiment och är ett säkert kort, år efter år. Fruktigheten stramas upp av syror som ger både en god strävhet och friskhet. Vinet blir ännu bättre i sällskap med mat. En smakrik, krämig pasta carbonara sitter fint till liksom lammkotletter med vitlökssmör och råstekt potatis. (årgång 2021) / Gunilla Hultgren Karell
Lasagne - kan var lite trist och kletigt... men om den görs med omsorg och kärlek kan det bli fullkomligt magiskt gott. Det är dessutom en perfekt rätt att laga om du vill bjuda på vegetariskt eftersom det är enkelt att få till med bra vegofärs. Blir nästan godare ju större lasagne du gör och passar för fest med en god grönsallad och surdegsbröd till.
"Som namnet hävdar har du som gillar mjuka, drickvänliga rödviner här ett fullt godkänt och ärligt alternativ till absolut budgetpris. Doften är knäckig och spanskt vaniljtonad, smaken mjuk och omfamnande i en stil som varken ställer krav på avancerad mat eller utvecklad vinerfarenhet. Det är trevligt och okomplicerat i en ungdomlig, lagom uppstramad stil som passar det mesta och de flesta." / Bengt-Göran Kronstam
Chiantiviner görs på druvan sangiovese som är en riktigt bra matchning till italienska klassiker, gärna med tomat som bas. Med det i åtanke gör vi en klassisk Polpette al sugo, italienska köttbullar som får sjuda i en smakrik tomatsås och eftersom det är helg toppar vi tallriken med ricotta och pepprig olivolja.
"Doften är finstämd, elegant och fruktig med kryddiga och örtiga toner. I smakpaletten hittar vi inslag av mörka körsbär, syltade plommon, viol, örter, ekfat och kryddor. Jag dricker mer än gärna den här stilen av viner, med struktur och balans, som passar så bra med mat men också är trevliga att läppja på i vänners lag. Det här vinet är ett superfynd som visar på firmans erfarenhet och skickliga vinmakande till ett verkligt överkomligt pris." (årgång 2020) / Robert Montgomerie
Hade termometern visat på lite högre grader hade vi nog gjort en matig sallad med varmrökt lax, men nu är det fortsatt kylslaget väder och då vill vi hellre laga en krämig pappardellepasta på den varmrökta laxen istället, med krispig fänkål, citron samt en skvätt av vinet och en skvätt grädde i såsen.
"La Genereuse Francine har en ljus, laxrosa färg och en frisk, torr och fräsch, fruktig doft med härliga inslag av smultron, hallon, vattenmelon, grapefrukt och örter. Vinet är föredömligt torrt och matvänligt i stilen, med bra balans mellan fruktighet, struktur och syra. Inled gärna middagen med ett glas och fortsätt till grillad fisk eller en kycklingsallad. Servera svalt, men inte iskallt. 10° är ett bra riktmärke." / Robert Montgomerie