Ovan rubrik stod på Albert Engströms illustrerade affisch inför folkomröstningen om alkoholförbudet den 27 augusti 1922. Exakt vilka drycker som krävs till kräftor avgör du bäst själv, men här får du tips och inspiration. Suzanne Ribbing bjuder på en urgod pizza med getost och smörstekt persika som passar till fördrinken eller som tillbehör på skivan.
Trevlig helg!
Kvällen ska börja och det ska såklart minglas och avhandlas hur allas somrar varit. Då passar ett glas rosé perfekt. Friskt, fräscht och ställer aptiten på givakt inför vad som komma skall. Givetvis fungerar det finfint att dricka rosé till kräftorna med, det passar bra till det salta.
"La Genereuse Francine har en ljus, laxrosa färg och en frisk, torr och fräsch, fruktig doft med härliga inslag av smultron, hallon, vattenmelon, grapefrukt och örter. Vinet är föredömligt torrt och matvänligt i stilen, med bra balans mellan fruktighet, struktur och syra. Inled gärna middagen med ett glas och fortsätt till grillad fisk eller en kycklingsallad. Servera svalt, men inte iskallt. 10° är ett bra riktmärke." / Robert Montgomerie
Om vitt är din melodi ska du spana in den här boxen, vinet är gjort på druvan sauvignon blanc och har en frisk syra vilket passar bra till salta kräftor och mer salta tillbehör som västerbottensost och pajer. Se till att hålla vinet väl kylt under hela kvällen så smakar det bäst.
"En av Systemets bästa vitvinsboxar. Ett vin att dricka när andan faller på och utan att du behöver lägga tungan i djupa veck över vad du ska servera därtill. En första klunk väcker aptiten medan du lagar maten, kanske några droppar får klä skott i en vitvinssås eller som bottenskyla när fisken ska ugnsbakas och så klart fortsätter det hela vid det dukade bordet." / Bengt-Göran Kronstam
Vill du ha öl till kräftorna slår vi ett slag för att välja en frisk och läskande öl av det lite lättare slaget framför allt för tunga ölsorter. Det här är en riktig sommaröl som passar riktigt bra till kräftskivan.
"Svenskt, ofiltrerat hantverksöl av det mer ambitiösa slaget med storslagen och karaktärsfull, mycket aromatisk doft som bjuder en prunkande bukett av både frukt och blommor. Smaken är uttalat lätt och läskande med en fin, sädespräglad brödighet i den aromatiska fonden. En härlig törstsläckare och aptitretare, ett riktigt sommaröl att njuta rakt upp och ned." / Bengt-Göran Kronstam
En trend just nu är att äta kräftorna på cajun vis, cajunmatlagning har sina rötter i Nordamerikanska södern och främst i Louisiana. Det är rustikt, kryddigt och hett. Du kokar upp kräftorna på nytt med bl.a cajunkryddor, potatis, vitlök, chili, chorizo och majs. Till detta passar vin som kan ta fajten mot det kryddiga. Nyfiken - här är vår skribent Jennie Walldéns recept
"När jag hör ordet riesling börjar det genast vattnas i munnen då den får mig att tänka på hög syra. Både smak och doft bjuder på en vid palett av karaktärer. Här varvas gröna päron med honungsmelon, vit persika, grillad citron och en fläkt av vita blommor. Vinet har dessutom en viss sötma vilket gör att den passar utomordentligt bra till rätter med lite sting i. Hett = rätt!" / Jenny Asplund
Priset från vin från Bourgogne har rusat iväg, därför är det extra roligt när det går att hitta guldkorn som inte gör dig ruinerad men som bjuder på en stor vinupplevelse. Det här vinet passar enligt Bengt-Göran till det mesta, däribland kräftor i olika former. Föredrar du havskräftor - Bingo!
"Här finns både allvar och skratt, stringens och charm. Det är ett vin som går att dricka rakt upp och ner, men som också smakar ljuvligt till vit fisk med gräddstinn vinsås, till vitlöksgrillade havskräftor, till hummer, kokt kyckling i dijon- och dragonspetsad sås eller till en tonfisktartar. För att nå samma smakupplevelse hos konkurrenterna måste du som regel punga ut med betydligt mer." / Bengt-Göran Kronstam