Det här är ingen vanlig pizza. Det här är en bjudgod och annorlunda pizza bianco med smörstekta persikor. Bjud på den som huvudrätt eller kanske till fördrinken på kräftskivan!
Just nu är det säsong för stenfrukt och jag är lite smått besatt av att olika rätter med persikor eller nektariner. Till den här pizzan använde jag Paraguayos — platta persikor som har en fyllig och honungssöt smak. Men det går jättebra med vanliga persikor eller nektariner.
Värm ugnen till 200 grader. Låt plåten stå inne i ugnen och bli riktigt varm.
Du behöver 1 pizzadeg. Gör egen eller köp färdig, antingen i butiken eller från din pizzabagare. Baka ut pizzan till en rund portionspizza på mjölat bakbord eller direkt på bakplåtspapper.
Blanda:
Bred ut blandningen på pizzan, det går lättast med en slickepott. Bred inte blandningen hela vägen på kanterna.
Skär nektariner alt. persikor i klyftor.
Smält en rejäl klick smör i en stekpanna och stek klyftorna så de precis får lite färg, ringla över honung och strö över lite flingsalt.
Lägg över pizzan på den varma plåten och lägg på frukten.
Baka pizzan i 20 minuter eller tills kanterna blivit gyllenbruna.
Nu är det nästan klart - ta ut pizzan och toppa med färsk timjan, ruccola och prosciutto. Den söta frukten, sältan från skinkan och den krämiga ostkrämen smakar galet gott tillsammans!
Vit Bourgogne har ingen övre gräns i vad det kan kosta men tur för oss är att det går att hitta guldkorn som inte gör dig bankrutt. Visserligen är 169 kr också en slant, men du får mycket valuta för din peng här. För en förstklassig start på kvällen så bjud detta till fördrinken med pizzan. Det är elegant, fullt av smaker och rinner ner likt svalt sammet.
"Det är ett vin som går att dricka rakt upp och ner, men som också smakar ljuvligt till vit fisk med gräddstinn vinsås, till vitlöksgrillade havskräftor, till hummer, kokt kyckling i dijon- och dragonspetsad sås eller till en tonfisktartar. Du kan till och med dricka det till syrlig ceviche – ja, till det mesta faktiskt." / Bengt-Göran Kronstam
Piemontevinden har svept över Sverige ett bra tag nu och vi har många viner på druvorna nebbiolo och barbera, men än har vi inte sett så mycket av druvan Dolcetto. Förrens nu. Dags för denna "lillebror" att få lite tid i rampljuset. Dolcetto ger fruktiga viner utan allt för mycket strävhet och strama tyglar. Finfint val till pizzan.
"Utmärkt ingång till denna druvsort med skolboksmässig arom- och smakpalett där de mjuka, insmickrande körsbärstonerna stramas upp av en druvtypisk, småbitter kärnfullhet som biter i kinderna och rimmar väl med framför allt nygräddad pizza, spaghetti bolognese eller en härlig italiensk platå med ost, charkuterier, oliver. Servera det gärna en bit under rumstemperatur, om du vill njuta som en italienare!" / Bengt-Göran Kronstam
För en extra festlig start på kräftskivan eller kalaset så kan du ju alltid bjuda på ett glas bubbel - inget sätter fart på aptiten och festen som det. Det här mousserande vinet har en liten hint av sötma vilket passar bra till pizzans söt/salta smakprofil.
"Lisa 1503 är ett charmigt mousserande vin med sprudlande karaktär och stor mousse. Doften är inbjudande med både finstämda stråk av mandelblom samt pärongodis, honungsmelon, krusbär och solmogen citron, vit persika och lime." / Eva Weckström