Nu växlar vi över till sommartid på Vinbörsen - det innebär att fredagens tips ändrar karaktär en smula under kommande veckor och kan innehålla både viner du hittar på hyllan och beställningsvaror. Detta för att också ni kanske ändrar på ert vanliga mönstrer och flyttar ut till sommarställen och beställer dryck till uthämtningsställen.
Portugal erbjuder ofta bra valuta för pengen och det här är inget undantag. Det här passar dig som gillar friska vita viner med fin syra och fräschör. Sippa på som det är eller till nygrillad fisk med citron, skaldjur eller grillade grönsaker.
"Alvarinho – en av mina absoluta favoritdruvor för vita viner – ger ofta härliga viner med fräschör och karaktär som passar perfekt till fisk- och skaldjursrätter. I Atlântimor Alvarinho finns den druvtypiska mineraliteten på plats, som tillsammans med en uppiggande syra verkligen väcker smaklökarna till liv. Det är helt enkelt ett väldigt gott och användbart vin!" / Robert Montgomerie
Italiensk vin på druvsorten Aglianico från regionen Kampanien - mycket vin för sin peng i en stil som tilltalar erfarna och nybörjare. Till grillat eller italiensk husmanskost eller varför inte som presentflaska till vinintresserade vännen i sommar kanske?
"Ett smakrikt vin som jag tror tilltalar en nyvaken vingom likväl som den mer erfarne konnässören. Vinet är mycket gott att avnjutas glasvis i trevligt sällskap, men som också sitter som hand i handske till grillade kötträtter eller smakrika, tomatbaserade rätter. Det här är ett vin av riktigt hög kvalitet till en i sammanhanget mycket rimlig prislapp – en ny personlig favorit som jag med glädje fyndstämplar." / Robert Montgomerie
Ett annorlunda bubbel som kan bli en snackis, gjort på en idag ovanlig metod. Fruktigt och läskande från italienska Veneto och passar extra bra till en fräsch ceviche eller bouqerones med nybakat surdegsbröd.
"Spännande och kul! Det här känns lite trendigt trots att metoden som används kallas Méthode Ancestrale fritt översatt uråldrig metod. Den går till så att vinet börjar sin jäsning ”som vanligt” i tank eller fat, men slutförs i en försluten flaska. ärligt ungdomliga toner av citrusfrukter, vit persika, fläderblom och en och annan aprikos." / Jenny Asplund
Det finns för mycket vin på olika håll i världen just nu, en adress är Bordeaux. Tack säger vi och häpnar över den tillströmmning vi nu ser av äldre viner till fyndpriser. När du smakar ett moget vin kan du inte förvänta dig samma friska fruktighet som finns i unga viner - du får istället många fler lager av doft, smak och en annan vinupplevelse.
"Diskret, ursprungsidentifierad doft med stringenta tanniner bakom en diskret, mjukgörande ton av mjölkchoklad. En klassiskt hållen bordeaux med skön, mycket matorienterad retroprofil som mogna vinälskare minns med respekt och gläds av många goda minnen." / Bengt-Göran Kronstam
Även på den italienska klacken hittar vi viner med ålder för en ringa peng. Detta är gjort på druvan negroamaro och inte primitivo som annars är vanligast. Det gör att det finns en annan struktur i vinet. Servera till grillat eller omsorgsfullt tillagad bolognese.
"Salice Salentino är den italienska ’stövelklacken’ Salentos absoluta och historiska stolthet. Ändå är det ett vin som tyvärr hamnat i bakvattnet när södra Italien på senare år gjort Primitivo till sin storsäljare. Här är druvbasen istället den sturska Negroamaro och det med besked! Castelcaia Riserva rymmer följaktligen såväl bett som struktur, något som vanligtvis saknas i viner under hundralappen." / Bengt-Göran Kronstam