Fredagstipset är våra rekommendationer på viner du kan köpa med dig direkt från systembolagshyllan till helgen. Alltid provade och granskade av vår redaktion och bara prisvärda val. Trevlig helg!
Skåla in den andra adventshelgen med italiensk spumante som kammade hem silvermedaljen 2021 i Vinordic Wine Challenge. Vi krånglar inte till det ikväll utan tar ett glas till lättsaltade chips och ser på det nya avsnittet av På Spåret. Fredagslyx!
Har du inte provat druvan Albariño/Alvarinho än är det hög tid - för det här är friskt, fruktigt med krispig syra. Ska du laga fisk i helgen är det här ett bra val som är lätt att matcha till många slags fisk och skaldjursrätter, varma som kalla. Vi satsar på en värmande fiskgryta med saffran, lax och torsk.
Bardolino är ett lättare rött vin från norra Italien som med fördel serveras lite svalare. Ett tips är att stoppa in flaskan i kylskåpet en till två timmar innan servering. Passar fint till charbrickan men även till vår helgpasta med pappardelle, salsiccia, salvia och god olivolja.
Här har vi ett solmoget vin som kan värma i helgens minusgrader. Ett sydafrikansk shirazvin där druvorna vuxit upp i gassande hetta. BG föreslår att du lagar något afrikanskt men om det känns för knepigt så passar det även utmärkt till en hederlig mustig gryta på nötkött, rotfrukter och trattkantareller.
Här har vi ett vin från, det för många svenskar okända, distriktet Montsant. Granne är det betydligt mer kända Priorat. Men det fina med att vara lite av en doldis är att det finns stor chans att göra vinfynd. Här är ett lysande exempel på ett riktigt bra "all-round-vin" som är enkelt att matcha till helgens middagar. Funkar lika bra till fin-pizzan som till söndagssteken med potatisgratäng och gräddsås.