Den här fredagen är det vår skribent Bengt-Göran Kronstam som provat och rekommenderar bra köp för helgen. En blandning av prislappar, ursprung och vissa viner på ordinarie hyllplats och någon du har chansen att hitta på tillfälligt besök.
Suzanne bjuder på grekiskt och vi har även en komplett och underhållande snacksguide för dig som vill ordna vin/snacksprovning för dina vänner.
Italien gör oerhört mycket bra vin och du har säkert koll på en drös områden. Men det finns även ursprung som flyger lite under radarn för gemene man. Områden som inte är lika kända och där priserna inte rakat i höjden än, där du kan göra riktigt vinfynd, här är ett sådant exempel.
"Taurasi är ett av Italiens mest ursprungsäkta rödviner, med namn efter sin födelseplats i Campania en bit öster om Neapel. Här är aglianicodruvan (uttalas 'aljaniko') i sitt esse och ger svartmuskiga, potenta rödviner av hög klass." / Bengt-Göran Kronstam
Portugisiska viner har tagit större och större plats under föregående år, och du kan vänta dig ännu fler nyheter under 2024. Bra kvalitet för en liten peng är ett vinnande koncept i dessa tider, här ett fint exempel på det. Bjussigt, rustikt och enkelt att matcha till det mesta.
"Halva jäskaret fylldes med Syrah, en knapp tredjedel med Tinta Roriz (den som i Spanien heter Tempranillo) och resterande femtedel med Castelao. Nu behöver du inte ägna dig åt sådant kalenderbiteri, utan bara skruva av kapsylen och hälla upp till vardagsmat och husmanskost." / Bengt-Göran Kronstam
Ett vin på besök i det tillfälliga sortimentet. I det här vinet hittar du power, finess och massor av nyanser att upptäcka. Kan drickas nu i helgen till en fin bit kött, vi tipsar om lammstek med massor av tillbehör som krämig potatisgratäng, rostade haricot verts och en god sås. Kan även lagras många år, en vinskatt till dig själv eller som present att ge bort.
"Detta har länge varit ett av Spaniens mest intressanta och högkvalitativa rödviner. Det är kompromisslöst, ambitiöst och alltigenom imponerande, ännu i sin linda och med en lång och givande utvecklingskurva framför sig." / Bengt-Göran Kronstam
En riesling av god kvalitet från det unga vinlandet Nya Zeeland, där vinproduktionen kom igång ordentligt först på 1980-talet. Karaktär av syrliga aprikoser, äpplen och frisk cirtrus i form av färskpressad lime. Till fisk, skalkdjur men även vegetariskt, kyckling och asiatiskt. Ett bra allroundvin för dig som uppskattar friska vita viner med fin syra.
"Saint Clair är en väl etablerad, nyzeeländsk vinproducent med gediget renommé, välkänd för sin utmärkta sauvignon blanc och pinot noir." / Bengt-Göran Kronstam