Som vanligt tipsar vi varje fredag om viner som du hittar på Systembolagens hyllor, inga beställningsvaror utan viner som står redo att följa med hem för helgen. Idag är det 5 viner med prislapp under 100-lappen - provade av redaktionen såklart. Säkra kort att välja som kommer att leverera i smak och kvalitet. Det som kallas "go-to-viner" att återkomma till.
Vinet har funnits länge och, framför allt, alltid hållit sina löften med bravur, i både box och flaska. Så även i den aktuella årgången. Med näsan i glaset får du en saftig och yppig bild av vad Rhônedalen står för, med flödande generös kärlek i knäckig, rotfruktsrostad stil, varmt och smeksam – tvärtemot än den bitande mistralvinden som drar genom dalen och gett vinet dess namn. / Bengt- Göran Kronstam
Vilket är ditt go-to-vin runt hundringen? Grannen sticker ut huvudet från dörren bredvid och ställer frågan. Han ska steka en köttbit till helgen och behöver tips på ett rödvin. Jag har ju många favoriter men det som alltid dyker upp när jag ombeds rekommendera något i hundrakronors-klassen är det här vinet. / Gunilla Hultgren Karell
Att ett dyrt vin är gott är närmast en självklarhet (även om det förvisso inte är någon garanti), men att hitta de riktiga fynden bland de mer plånboksvänliga är många gånger en prövning. Här är ett som står ut i mörkret och med råge ger mer än det kostar, nog så viktigt i dag när inflationen driver priserna brant uppåt. Här är allt rent, fräscht och lagom krispigt, perfekt både som drink och till havets alla frukter, sallader och mycket annat. / Bengt-Göran Kronstam
Uttrycksfullt, inbjudande charmigt med både röda och mörka bär, körsbärslikör, plommon, undervegetion, dill, vanilj, ceder, mint, en svag ton av pomelo och en fin kritig mineralitet. Mycket njutbart. Matcha denna välsvarvade Rioja till lagrade ostar, pata negra, örtbakad lammstek eller entrecote med fettkappa och örtsmör. / Eva Weckström
På druvtypiskt manér bjuds vi på flera lager av blåbärssoppa, mörka plommon, moreller, mörk choklad, cederträ, madagaskarvanilj, mocka, peppar och kryddnejlika samt en underton av lakritsrot och färska örtkryddor. Absolut ett pratvin av rang men även en passande sidekick till gratäng, kalv och lamm, kyckling stekt i ugn, till dina rätter med kryddhetta och inte minst till det mesta på grillen. Smokin'! / Eva Weckström