Första gången jag åt Smashed potatoes tror jag var 2018 när jag jobbade på Allt om Mat, där vi hade ett provkök där vi testade alla nya mattrender och rätter. Jag som inte är så förtjust i kokt potatis blev helt frälst i det här nya sättet att tillaga redan kokt potatis. Smashed potatoes är helt enkelt krossad kokt potatis som bakas i ugnen med lite god riven ost tills den blir krispig. Inte så konstigt att den blev en stor mattrend och på den tiden åt vi den som ett gott tillbehör till det mesta som lax, kyckling eller kött. Men här har den gamla favoriten fått spela huvudrollen istället för birollen, med matig topping.
Koka potatis tills den är nästan färdig i lättsaltat vatten, räkna med 2 mindre potatisar eller 1 stor per person. Tvätta potatisen men låt det nyttiga skalet vara kvar.
Sätt ugnen på 225°.
Jag toppade mina potatisar med rökt lax, gräddfil, forellrom, lite dill och citron. Här kan du såklart välja andra toppingar, bara fantasin sätter gränser som man brukar säga.
3 viner som passar för den festliga middagen med Smashed potatoes som förrätt.
Varför inte servera din smashed potatoe som en lyxig förrätt på nästa middag, eller kanske rent av på nyårsafton? Med lyxiga toppings blir det en riktigt elegant rätt. Och ska det vara riktigt lyxigt - ja då ska det såklart vara äkta vara i glaset med. Här ett riktigt pangfynd av årgångschampagne från 2015.
"Fyllig och generös champagne med fina mognadstoner. Smaken har en rik fruktighet, inslag av äpplen, plommon, valnötter, bröd och en lätt kryddighet. Det finns en angenäm fräschör som ger fin skjuts i smaken som hänger kvar länge." / Gunilla Hultgren Karell
När vi är inne på temat med festliga middagar så slår vi ett slag för att satsa på en magnumflaska som verkligen gör intryck. Flaskan rymmer 2 vanliga flaskor. Det här är ett piggt och friskt rieslingvin som matchar din smashed potatoe riktigt bra.
"Det här är tysk torr riesling från Pfalz när den visar sig från sin bättre sida som gör en på fantastiskt humör. Fullproppad med smaker som likt ett potpurri hoppar mellan olika karaktärer där stenfrukter, gröna päron och Granny Smithäpplen head-bangar med en rockig syra som piggar upp och en mycket behaglig sälta." / Jenny Asplund
Här kommer ett alternativ i kategorin fyndpriser. Ett prissänkt franskt mousserande vin med friskhet och fina bubblor som passar fint till fördrinken och även att fortsätta med till maten.
"Vinet är en blanc de blancs (på svenska vitt gjort av vitt) vilket betyder att det är tillverkat på enbart gröna druvor. Resultatet är ett uppfriskande vin med angenäma bubblor och smaker där mogna gula äpplen, gröna päron och citrusfrukter dominerar." / Jenny Asplund