I Vietnam äter man Nem/vårrullar i många former och med väldigt olika fyllningar. De kan vara friterade eller som här färska och kallas då även för sommarrullar. Sommarrullar är lite pyssligt att göra och det tar lite tid att förbereda. Men det är är en supermysig rätt att laga tillsammans. Rullarna behöver inte bli vansinnigt snygga eller helt perfekta, man gör så gott man kan och jag lovar att de är vansinnigt goda ändå.
Dippsåserna är enkla och går bra att förbereda i god tid. Jag brukar göra en het, en sötsur och en som är krämig och nötig. Men det kan räcka med en eller två såser. Den sistnämnda med nötter är min favorit!
Het dippsås
Blanda 2 msk soya, 4 msk risvinäger, 2 msk fisksås, 1 finhackad chili, 1 msk Gochujang (koreansk chilipasta) eller sambal oelek och 1 tsk honung.
Sötsur dippsås
Blanda 1 dl sweet chilisås, saften och zest från 1/2 lime, 1 msk fisksås, 1 pressad vitlöksklyfta, 1/2 tsk sambal oelek och 1 tsk risvinäger.
Nötig och krämig dippsås
Blanda 1 dl hoisinsås, 1,5 dl hackade jordnötter eller cashewnötter, 1 msk fisksås, saften från 1/2 lime. Späd såsen med ca 1 msk vatten till önskad konsistens. Toppa gärna med lite extra hackade nötter innan servering.
Jag tycker det är gott och festligt med räkor i mina rullar, men man kan välja kyckling, lax eller tofu. Eller så skippar man proteinet helt, blir ändå gott med alla grönsaker och glasnudlar. Förslag på innehåll är: Räkor, glasnudlar, färska böngroddar, morot, gurka, mango, salladslök, sallad eller kål, avokado, sallad, koriander, mynta och thaibasilika.
Förbered innan själva rullandet börjar
Skala räkorna
Koka glasnudlar (jag häller kokande vatten på nudlarna, som får dra i 3 minuter och spolar sedan med iskallt vatten)
Strimla kål
Skala och skär morot och gurka i tunna stavar
Skär även mango, avokado och salladslök i mindre bitar
Häll ljummet vatten på ett stort fat (är man många kan man behöva två fat med vatten)
Blötlägg ett rispapper i taget ca 20-30 sekunder, det ska bli lite mjukt och följsamt. Ta upp rispappret och börja fylla, var och en kan ju välja innehållet till sina rullar.
Placera fyllningen lite längre ned en mitten på rispappret, vik nedre kanten över fyllningen och vik sedan in sidorna, rulla ihop till en tight rulle.
Lägg rullarna på en fuktig handduk vartefter de blir klara. Rullarna får inte nudda varandra, då klibbar de ihop och fastnar. En smart variant är annars att lägga varje rulle i ett salladsblad (gärna gem- eller hjärtsallad) när de är klara. De är både snyggt, klibbar inte ihop och gör det enkelt att äta. Nu är det bara att dippa rullarna i de fantastiska såserna och njuta.
Ca 5 rullar var brukar vara lagom som huvudrätt, som förrätt räcker 2-3 per person.
Varför inte göra middagen till en aktivitet tillsammans med gästerna. Förbered allt i skålar och låt alla göra sina egna rullar. I glaset sippar ni under tiden på spanskt bubbel med toner av päron, citrus och gula äpplen. Fördrink med pyssel helt enkelt.
Till het mat är det klokt att välja ett vin som har en del sötma i sig. Rygga inte tillbaka nu och tänk att "nä - jag gillar inte sött vin!" Det fina i kråksången är att det söta i vinet dämpar hettan i maten och vice versa - vilket gör att du kommer uppleva vinet mindre sött och maten ännu mer smakrik. Prova! det är som ett litet experiment med smaker och kul att uppleva. Här ett vin på druvan rivaner, en korsning av riesling och silvaner, vilket kan kluras ut av namnet.
Ännu ett förslag på ett vin med lite restsötma, denna gång ett riesling som har en frisk syra som balanserar upp sötman och till kryddstark mat är det väldigt gott. Passar fint till mycket ur det asiatiska köket.