Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Thaigryta med lax och musslor
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Thaigryta med lax och musslor

Snabbt & gott: Thaigryta med lax och musslor

Om du tröttnat på vanlig fiskgryta så tycker jag du ska prova den här varianten med smak av Thailand. Det är den röda currypastan och kokosmjölken som gör den här rätten så himla god. Jag har lax och blåmusslor i min superenkla gryta, som passar lika bra mitt i veckan som till helgen. Både lax och blåmusslor finns ofta till bra pris, och det går bra att använda fryst fisk och musslor. Själva fiskgrytan lagar du på tiden riset kokar.

Så här gör du:

Banka lätt 2 stjälkar citrongräs och fräs dem tillsammans med2 hackade schalottenlökar, 1 finhackad vitlöksklyfta i en gryta eller tjockbottnad kastrull. Låt därefter 2 röda spetspaprikor i bitar och 1-2 msk röd currypasta få fräsa med i grytan.

Låt puttra några minuter och tillsätt sedan 400 ml kokosmjölk och 1 msk fisksås och låt allt koka upp snabbt för att och sen sjuda i 5 minuter. Fiska upp citrongräset som nu gjort sitt och släng bort det.

Tillsätt rivet skal från 1 lime, smaka av med mer fisksås, limesaft, salt och ev mer röd currypasta.

Tillred fisken:

Krydda 500 g lax skuren i bitar (ca 2 x 2 cm) med 1/2 tsk chiliflakes, salt och peppar och stek dem hastigt i en stekpanna med olja någon minut.

Lägg ned laxbitarna och 1/2-1 kg blåmusslor i grytan som får sjuda/koka svagt. Här kan man behöva höja värmen lite på spisen eftersom de kalla musslorna kan få kokningen att avstanna. Det tar ca 4 minuter tills musslorna börjar öppna sig och är klara. Släng de musslor som inte öppnat sig.

Avsluta med att hälla ned 1 påse spenat (65g) och rör runt.

Servera med jasminris. Vill du så toppa med hackade och rostade cashew- eller jordnötter, thaibasilika eller koriander.

Vintips som passar till thaigrytan

Bra köp
Black Tower
Vitt Box, 3000ml 8.5% Druvigt & Blommigt

Black Tower Fruity White 2023

Tyskland Rhein
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Asiatiskt
Fisk
Kryddstark
Kryddstark
Mingel
209:-

Det är inte helt lätt att hitta vin som passar till det thailändska köket men det här är faktiskt ett riktigt bra val. Vinet har en del sötma och det är just det som är nyckeln när det ska passa till mat med kryddor och hetta. Sötman i vinet dämpar hettan i maten - och hettan i maten dämpar sötman i vinet. Resultatet är att maten smakar MER när inte hettan tar överhand.

Bra köp
Feldhaus
Vitt Flaska, 1000ml 12% Friskt & Fruktigt

Feldhaus Riesling 2023

Tyskland
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Sallader
Skaldjur
97:-

Riesling är ett återkommande tips när det gäller det asiatiska köket och visst klarar det av det thailändska fint med. Det är ett bra allroundvin så här i buffésäsongen som drar igång då det är lätt att matcha till mycket - och i det här fallet många - eftersom flaskan rymmer 1 liter.

Fynd
CHILL OUT
Rosé Lättare glasflaska, 1000ml 12% Fruktigt & Smakrikt

CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc 2022

Frankrike Languedoc-Roussillon , Pays d'Oc
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Sallader
Mingel
89:-

Rosévin lämpar sig bra som matviner, de har lite mer kraft än vita viner och ibland även en hint av bärsötma från röda bär. Det gör att det ofta passar fint till lite starkare rätter med, i det här fallet har vinet även en frisk syra som passar väl till kokosmjölkens krämighet.