Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Sparris & Tomatflarn
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Sparris & Tomatflarn

Sparris- och tomatflarn till sommarens bufféer

Här kommer en riktigt fest- och bufféräddare enligt mig. Förutom att det här flarnet/pajen är så himla god så är det här ett s.k "allt-i en-panna" rätt. När man lagar pajer och flarn är det ofta många moment, som att förgrädda pajskalet, göra en äggstanning, förbereda olika fyllningar och toppings. I det här receptet kan man lägga ALLA ingredienserna på den färska smördegen (som jag köper färdig). Personligen tycker jag att smördegs pajer är godare än de med traditionellt pajskal, så jag har nästan alltid en rulle färdig smördeg hemma.

Så här gör man flarnet

Sätt ugnen på 180°.

  1. Rulla ut den färdiga rumstempererade smördegen på en plåt. Den brukar redan vara inlindad i bakplåtspapper. Vik in kanterna ca 0,5 cm, och nagga kanterna med en gaffel och pensla sedan kanten med vispat ägg.
  2. Bryt av den nedersta torra delen på ett knippe grön sparris. Lägg sparrisen i en platspåse med 1 msk olivolja och flingsalt. Skaka om påsen lite lätt så att oljan och saltet fördelar sig på alla sparrisarna.
  3. Lägg 200 g cocktailtomater på en skärbräda och dela dem på hälften om de är små. Är de stora kan du dela i 4 delar. Salta rikligt med flingsalt. Ingen olivolja i detta fall eftersom vi inte vill att degen ska bli saggig och degig.
  4. Riv på den grövre sidan av rivjärnet 1,5 dl Parmigiano Reggiano.
  5. Nu är det bara att lägga på sparrisen på flarnet och fördela den rivna osten över sparrisen. Slutligen toppa med tomaterna - undvik att få med de såsiga tomatfröna som runnit ut på skärbrädan.
  6. Grädda flarnet i 25 minuter tills flarnets kanter är gyllene. Sparrisen kommer ha behållit sin spänst, osten har smält, smördegen är frasig och tomaterna är lätt ugnsbakade. Det hela smakar himmelskt!

Vintipsen för mingel och buffé

Bra köp
Feldhaus
Vitt Flaska, 1000ml 12% Friskt & Fruktigt

Feldhaus Riesling 2023

Tyskland
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Sallader
Skaldjur
97:-

Riesling är ett toppenval till buffé och fester där det är många smaker som ska samsas. Det är ett torrt och friskt vin som uppskattas av många. Se bara till att det hålls väl kylt, använd ishinkar och förbered med att frysa in stora isblock i plastlådor innan festen.

"Så har man bjudit in till mingelfest, planerat en buffé med plockrätter, hoppats på sol och värme och så var det vinet, ja… Universalvinet vid sådana tillfällen brukar vara ett lätt, friskt och torrt vitt vin som många kan gilla och det är precis vad vi har här, i generös liter-flaska dessutom."
/ Gunilla Hultgren Karell

Fynd
CHILL OUT
Rosé Lättare glasflaska, 1000ml 12% Fruktigt & Smakrikt

CHILL OUT Cuvée Rosé Pays d'Oc 2022

Frankrike Languedoc-Roussillon , Pays d'Oc
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Sallader
Mingel
89:-

Letar du efter ett bra budgetval av rosé på flaska har du ett bra förslag här, på 1 litersflaska dessutom. Torrt och fräscht med inslag av röda solmogna bär.

"Det är torrt, krispigt och har en härlig fräschör. Ett riktigt sällskaps- och buffévin som gör sig bäst väl kylt. Men passar med många olika rätter som hör svensk sommar till. Det passar även till rätter från medelhavet och Asien." / Suzanne Ribbing

Fynd
Château la Tour de l'Eveque
Rosé Flaska, 750ml 13%

Château la Tour de l'Eveque Château la Tour de l'Eveque Sainte-Anne Rosé 2023

Frankrike Provence , Côtes de Provence
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Fågel
Skaldjur
Mingel
129:-

Söker du ett mer elegant val rosévin har du ett hett tips här, en flaska som andas exklusivitet och ett innehåll som kommer få dina mest kräsna vinvänner på fall. Fransk sofistikerad rosé från provence till bra pris, vad kan gå fel?

"Det här är ett givet fynd – jag sticker ut hakan och utnämner redan nu det här vinet till årets rosé! Vinet är kanongott på egen hand, men är nästan ännu bättre som kompanjon till ett brett spektra av maträtter." / Robert Montgomerie