Den här härliga sommarsalladen med bulgur har inspiration från Mellanöstern och rätten Bulgur Pilavi, som ibland även kallas Tomatbulgur och ofta äts som tillbehör till turkisk kebab.
Bulgur kommer från Mellanöstern och består av hela vetekärnor som ångkokats, torkats och sedan krossats, vilket gör bulgur både närings- och fiberrikt. Ibland kanske bulgur kan upplevas lite torrt och tråkigt men i den här rätten blir den både smakrik och saftig.
Jag serverar den på en stor fräsch sommarsallad med vattenmelon och gurka, en sallad som passar perfekt när man är många. Receptet räcker till 8 personer som ensam rätt och har du den som tillbehör till grillat kött eller kyckling så räcker den till 10-12 personer.
Skala och finhacka 1 gul lök och 1 vitlöksklyfta.
Kärna ur och finhacka 2 röda spetspaprikan och tärna 2 tomater (eller använd 10 gula körsbärstomater) ta bort innanmätet
Fräs löken i lite olja så den blir mjuk, ca 2–3 min. Tillsätt paprikan och fräs under lock ca 2 min. Tillsätt 1 msk tomatpuré, rör om och låt fräsa ytterligare några minuter.
Ha ned tomathacket, tillsätt 1 msk smör, salt och peppar. Blanda väl. Lägg i 4 dl bulgurn och rör om några minuter. Häll över 6 dl vattnet, rör om och låt koka upp.
Sjud sedan på svag värme under lock tills vätskan har kokat in, det brukar ta 12-15 minuter.
Under tiden lägg 120 g gröna blad på ett stort fat, tärna en mini-vattenmelon i bitar och skär även 1 stor gurka i bitar. Ringla över lite olivolja, salt och svartpeppar och blanda salladen. Fördela bulguren ovanpå salladen, smula över 200 g fetaost, 3 msk hackad bladpersilja och garnera gärna med några myntablad.
Servera med turkisk yoghurt och citronklyftor vid sidan av.
Ett vin som lever upp till sitt namn, mucho mas är spanska och betyder ungefär - mycket mer - och du får ett rejält, bjussigt och rustikt spanskt vin för under 100-lappen som passar bra till grillkvällen eller buffén.
"Vinet andas verkligen Spanien med sin rustika, solvarma och direkta stil." / Eva Weckström
Vill du ha vitt väljer du med fördel ett smakrikt och torrt vin med fin syra som passar till den saltsyrliga fetaosten och salladens andra goda smaker.
"Albariño, bara tanken på den gröna druvan får det att vattnas i min mun. Ja, vi är många i Sverige som fullkomligt avgudar viner gjorda på den" / Jenny Asplund
Tips för den stora trädgårdsfesten, PET-flaska som rymmer 1 liter. Okrossbart yttre och ett mycket prisvärt inre med medelfylligt spanskt rött
"Ett fruktigt vin med mjuka tanniner" statueras på denna miljövänliga PET-flaska." / Eva Weckström