Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Säsongen godaste sallad
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Säsongen godaste sallad

Säsongen godaste sallad med lättstekta fikon, serranoskinka och blåmögelost

Ibland är det gott att äta sallad även på hösten och vintern. Den här salladen med lättstekta fikon, serranoskinka och blåmögelost är en riktig god och lite lyxig bjudsallad. Färska fikon är en riktig delikatess men tyvärr är de ömtåliga. Bär hem de mogna fikonen försiktigt från affären och hantera dem varsamt och så lite som möjlig.

Jag använde mig av en mild och krämig blåmögelost som heter Måneskær, men det går bra med någon annan gräddig blåmögelost.

Det här receptet är för 2 personer men det är bara att dubbla eller tredubbla receptet om ni är flera.

Börja med att göra balsamicovinägretten:

Blanda ihop:

  • 2 msk balsamvinäger
  • 2 tsk flytande honung
  • 1/2 dl olivolja
  • 1 tsk flingsalt
  • 1/2 tsk svartpeppar.

Skär sedan några skivor surdegsbröd i ca 2 x 2 cm stora bitar och stek dem i en het panna med mycket smör, strö över lite flingsalt.

Skiva 3 färska fikon och stek dem hastigt i en varm panna med lite smör.

Ta ett stort fat eller salladskål och blanda:

  • ca 65 g ruccola
  • ett paket (ca 70-80 g) skivad serranoskinka (dra isär skinkskivorna på hälften)
  • 100 g smulad blåmögelost
  • de stekta fikonskivorna och ringla över hälften av balsamvinägretten, spar resten av vinägretten till serveringen.

Blanda salladen försiktigt så att fikonen inte går sönder. Toppa med grovt hackade valnötter och surdegskrutongerna. Färdigt!

Vintips som passar till salladen

Bra köp
EKO
Ecoltura
Rött PET-flaska, 1000ml 13.5%

Ecoltura Biodynamic Vino Rosso 2022

Italien
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Lamm
Nöt
Vilt
139:-

Nyhet på italienska druvan montepulciano, druvan som har lagom av det mesta och därmed är lätt att matcha till mycket slags olika smaker och rätter. Till den här salladen blir det riktigt bra och är dessutom 1liter så det räcker till många.

"Det här vinet är både ekologiskt, biodynamisk och vegan-certifierat. Handplockade druvor av sorten Montepulciano (100%), som ger ett fylligt vin med inslag av plommon, mörka körsbär och viss antydan till örter, citrus och även lite blommiga toner." / Suzanne Ribbing

Fynd
Baron de Ley
Vitt Flaska, 750ml 12.5% Fylligt & Smakrikt

Baron de Ley Blanco Sobre Lias 2023

Spanien Rioja
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Fläsk
Fågel
Skaldjur
99:-

Vit rioja är betydligt mindre känd än de röda vinerna, men väl värt att känna till. Passar till fisk, skaldjur eller lättare rätter - men med tillräckligt mycket smak för att kunna ta fajten med smakrika rätter som den här salladen med sin salta mögelost. En kul upptäckt att stifta bekantskap med om du inte redan gjort det.

"Generös stil med toner av saftiga, gula päron, örter, kryddiga drag och fräsch fruktsyra. Eftersmaken är lång och krämig. Ett vitt vin som funkar till mycket i matväg." / Gunilla Hultgren Karell

Bra köp
Je m'appelle Belle
Mousserande Flaska, 750ml 12.5% Torrt vitt

Je m'appelle Belle Blanc de Blancs Brut

Frankrike
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Fisk
Sallader
Skaldjur
Mingel
79:-

Ett riktigt budgetfynd för 79 kr och ett bubbel som är ett blanc de blanc, vilket betyder att det är gjort på endast gröna druvor vilket oftast resulterar i frisk smak med toner av citrus.

"Melon av typen honung fläktar förbi tillsammans med toner av gul persika. Lättdrucket och ungdomlig!" / Jenny Asplund