Ibland är det gott att äta sallad även på hösten och vintern. Den här salladen med lättstekta fikon, serranoskinka och blåmögelost är en riktig god och lite lyxig bjudsallad. Färska fikon är en riktig delikatess men tyvärr är de ömtåliga. Bär hem de mogna fikonen försiktigt från affären och hantera dem varsamt och så lite som möjlig.
Jag använde mig av en mild och krämig blåmögelost som heter Måneskær, men det går bra med någon annan gräddig blåmögelost.
Det här receptet är för 2 personer men det är bara att dubbla eller tredubbla receptet om ni är flera.
Blanda ihop:
Skär sedan några skivor surdegsbröd i ca 2 x 2 cm stora bitar och stek dem i en het panna med mycket smör, strö över lite flingsalt.
Skiva 3 färska fikon och stek dem hastigt i en varm panna med lite smör.
Blanda salladen försiktigt så att fikonen inte går sönder. Toppa med grovt hackade valnötter och surdegskrutongerna. Färdigt!
Nyhet på italienska druvan montepulciano, druvan som har lagom av det mesta och därmed är lätt att matcha till mycket slags olika smaker och rätter. Till den här salladen blir det riktigt bra och är dessutom 1liter så det räcker till många.
"Det här vinet är både ekologiskt, biodynamisk och vegan-certifierat. Handplockade druvor av sorten Montepulciano (100%), som ger ett fylligt vin med inslag av plommon, mörka körsbär och viss antydan till örter, citrus och även lite blommiga toner." / Suzanne Ribbing
Vit rioja är betydligt mindre känd än de röda vinerna, men väl värt att känna till. Passar till fisk, skaldjur eller lättare rätter - men med tillräckligt mycket smak för att kunna ta fajten med smakrika rätter som den här salladen med sin salta mögelost. En kul upptäckt att stifta bekantskap med om du inte redan gjort det.
"Generös stil med toner av saftiga, gula päron, örter, kryddiga drag och fräsch fruktsyra. Eftersmaken är lång och krämig. Ett vitt vin som funkar till mycket i matväg." / Gunilla Hultgren Karell
Ett riktigt budgetfynd för 79 kr och ett bubbel som är ett blanc de blanc, vilket betyder att det är gjort på endast gröna druvor vilket oftast resulterar i frisk smak med toner av citrus.
"Melon av typen honung fläktar förbi tillsammans med toner av gul persika. Lättdrucket och ungdomlig!" / Jenny Asplund