Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Potatissallad med krossad potatis
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Potatissallad med krossad potatis

Potatissallad med krossad potatis

Sommarens godaste potatissallad gör du med krossad potatis! Den här potatissalladen är både praktiskt och god – särskilt på sommaren till grillat. Det behövs ingen sås eftersom potatissalladen i sig själv är tillräckligt krämig och såsig. Dessutom kan den med fördel lagas i förväg eftersom den bara blir ännu godare om den får stå och dra till sig alla smaker. Krossad potatis (Smashed potatoes) tillför en härlig krispighet som andra potatissallader saknar.

Receptet räcker till 4-6 personer.

Börja med att koka 900 g potatis med skal i ca 15 minuter, tills den är nästan färdigkokt. Jag använder mig av riktigt små potatisar t ex av sorten La vie eller Amandine.

Smashed potatoes i ugn

  • Sätt ugnen på 225°.
  • Lägg ut den kokta potatisen på en plåt med bakplåtspapper och smasha potatisen, använd t ex botten på ett glas och tryck så att potatisen krossas.
  • Ringla över olivolja och strö över flingsalt
  • Baka 15-20 minuter i ugnen eller tills potatisen är knaprig och gyllene.

Smashed potatoes i Airfryer:

Det funkar utmärkt att göra potatisen i en Airfryer, men man får göra i flera omgångar eftersom det bara går att baka ca 9 potatisar åt gången.

  • Smörj korgen/behållaren med ytterst lite olivolja, lägg i 9 potatisar i behållaren och krossa med hjälp av baksidan på ett glas.
  • Pensla potatisen med olivolja och strö över lite flingsalt.
  • Tillaga på 210° i 12-15 minuter, vänd försiktigt på potatisarna efter ca 9 minuter. Upprepa med ytterligare 9 potatisar osv.

Dressingen:

  • Blanda 3 dl crème fraiche
  • 0,5 dl majonäs
  • 1 msk sötstark senap (föredrar du dijonsenap tillför även lite honung)
  • ca 1/2 liten strimlad purjolök (den ljusa delen)
  • 1 näve tunt skivade rädisor
  • 1 knippe finhackad gräslök
  • 1 knippe finhackad dil och saften från 1/2 citron.
  • Smaka av med salt och svartpeppar.

Vill du så kan du även tillföra t ex kapris, gurka eller sockerärtor.

Nu är det bara att blanda samman dressingen och potatisen. Är potatisbitarna stora så dela på dem så det blir lagom munsbitar.

Bra köp
Sorelle Blanc de Blancs
Mousserande Flaska, 750ml 11%

Sorelle Blanc de Blancs

Italien
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Asiatiskt
Mingel
79:-

Ett årgångsbubbel för 79 kr är inte fy skam att hitta - och det är definitivt inte fy skam att bjuda på det till en middag med den här potatissallden tillsammans med en bit varmrökt lax till - en riktigt somrig middag.

"Livliga bubblor, fin gräddig munkänsla, fräsch syra och fruktig profil av citrus med inslag av sötmogna nashipäron och vit persika." / Eva Weckström

Fynd
Parnevik's
Rött Lättare glasflaska, 750ml 14%

Parnevik's Red Blend 2023

Frankrike
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Lamm
Nöt
129:-

Ett riktigt bra grillvin i typisk sydfransk stil har du här. Det är sådär lagom ledigt och rustikt men samtidigt elegant, det där som fransmän är bäst i världen på. Det är bärigt, örtigt och rakt i ryggen. Langa på det du känner för på grillen, gör en rejäl potatissallad och korka upp.

"Allt sammantaget bildar detta tillsammans med finstämda tanniner och en matvänlig syra ett vin som vill umgås med mat som exemplevis lite grillat lamm med en god ratatouille till. Men det är även ett vin som gärna tar sig an goda ostar och glada skratt långt in på natten." / Mikael Karis


Fynd
Ropiteau
Rött Lättare glasflaska, 750ml 13%

Ropiteau Pinot Noir Grande Réserve 2024

Frankrike
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fågel
Sallader
Ost
119:-

Om du vill ha ett lättare rött vin i glaset så ska du rikta blicken mot druvan pinot noir, som verkligen är i ropet just nu. Bärigt och lätt som är enkelt att matcha till mat, vi väljer grillad kyckling till potatissalladen.

"Doften är öppen och härligt bärig, precis som en pinot ska vara. Ännu har det inte utvecklat sin mogna bouquet, den som med en vidunderlig elegans gör bourgogne till ett unikum, men det gör inget och priset gör motsvarande avsteg." / Bengt-Göran Kronstam