Sommarens godaste potatissallad gör du med krossad potatis! Den här potatissalladen är både praktiskt och god – särskilt på sommaren till grillat. Det behövs ingen sås eftersom potatissalladen i sig själv är tillräckligt krämig och såsig. Dessutom kan den med fördel lagas i förväg eftersom den bara blir ännu godare om den får stå och dra till sig alla smaker. Krossad potatis (Smashed potatoes) tillför en härlig krispighet som andra potatissallader saknar.
Börja med att koka 900 g potatis med skal i ca 15 minuter, tills den är nästan färdigkokt. Jag använder mig av riktigt små potatisar t ex av sorten La vie eller Amandine.
Det funkar utmärkt att göra potatisen i en Airfryer, men man får göra i flera omgångar eftersom det bara går att baka ca 9 potatisar åt gången.
Vill du så kan du även tillföra t ex kapris, gurka eller sockerärtor.
Nu är det bara att blanda samman dressingen och potatisen. Är potatisbitarna stora så dela på dem så det blir lagom munsbitar.
Ett årgångsbubbel för 79 kr är inte fy skam att hitta - och det är definitivt inte fy skam att bjuda på det till en middag med den här potatissallden tillsammans med en bit varmrökt lax till - en riktigt somrig middag.
"Livliga bubblor, fin gräddig munkänsla, fräsch syra och fruktig profil av citrus med inslag av sötmogna nashipäron och vit persika." / Eva Weckström
Ett riktigt bra grillvin i typisk sydfransk stil har du här. Det är sådär lagom ledigt och rustikt men samtidigt elegant, det där som fransmän är bäst i världen på. Det är bärigt, örtigt och rakt i ryggen. Langa på det du känner för på grillen, gör en rejäl potatissallad och korka upp.
"Allt sammantaget bildar detta tillsammans med finstämda tanniner och en matvänlig syra ett vin som vill umgås med mat som exemplevis lite grillat lamm med en god ratatouille till. Men det är även ett vin som gärna tar sig an goda ostar och glada skratt långt in på natten." / Mikael Karis
Om du vill ha ett lättare rött vin i glaset så ska du rikta blicken mot druvan pinot noir, som verkligen är i ropet just nu. Bärigt och lätt som är enkelt att matcha till mat, vi väljer grillad kyckling till potatissalladen.
"Doften är öppen och härligt bärig, precis som en pinot ska vara. Ännu har det inte utvecklat sin mogna bouquet, den som med en vidunderlig elegans gör bourgogne till ett unikum, men det gör inget och priset gör motsvarande avsteg." / Bengt-Göran Kronstam