Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen helg med Suzanne Ribbing: svamp för alla!
Äntligen helg

Äntligen helg med Suzanne Ribbing: svamp för alla!

Visserligen är det svampsäsong just nu, men det är inte alla förunnat att ha tillgång till skogspromenader eller svamplycka för den delen. Därför är det så bra att det finns så många trevliga svampar som odlas i Sverige, vilket gör att de finns att köpa året runt. Det är framförallt champinjoner, skogschampinjoner, ostronskivling och shiitakae som odlas. 

På handelsträdgårdar kan man hitta kit om man själv vill odla svamp hemma, och på nätet kan man hitta ännu mer spännande sorter. Passar perfekt som en rolig gåbort-present tycker jag. 

Portabello är en bra odlad matsvamp som går att köpa året runt. Det är egentligen en kastanjechampinjon som vuxit sig riktigt stor. Den har en matig och fast konsistens som gör den lämplig att fylla och gratinera. På somrarna brukar jag grilla Portabello som ett alternativ till en köttbit, eller byter ut själva hamburgaren mot en portabellohatt när jag gör vegoburgare. 

Mina fyllda portabellohattar passar perfekt som en effektfull förrätt, men med t ex risotto och en grönsallad blir det en underbar komplett helgmiddag. Perfekt när man har vegetarianer bland gästerna.

Så här gör man fyllda portabellohattar:

Storleken på svamparna varierar så man får testa sig fram lite när det gäller mängderna och tiderna. Ibland är de förpackade med två svampar i en förpackning och ibland med tre.

Sätt ugnen på 200°. Lägg 4 svamphattar på en plåt med hatten nedåt. Ta bort foten på svampen och spara till t ex omelett. Riv 2 st mozzarella i små bitar och blanda med 1-2 msk pesto. Fördela blandningen i hattarna och strö över 1/2 dl riven parmesan. Grädda i 20-25 minuter, efter halva tiden strö över 3 msk pinjenötter. Passa så pinjenötterna inte blir brända.

Så här kan du variera: 

Använd burrata istället för mozzarella för en ännu lyxigare och krämigare smak

Byt ut pinjenötterna mot hackade hasselnötter

Parmesanosten kan bytas mot västerbottenost

Testa även med t ex röd pesto.

Bra köp
Enzo Bartoli
Vitt Box, 2000ml 12%

Enzo Bartoli Piemonte Cortese Chardonnay 2021

Italien Piemonte
199:-

Viner gjorda på druvan chardonnay är ett bra val till svamprätter eftersom chardonnaydruvans kännetecken är låg syra. Till svampens mustiga och jordiga fina smaker vill vi nämligen undvika allt för friskt och syrligt vin och istället välja ett fylligare alternativ. Det här passar till pasta, risotto eller svamprätter som inte är allt för mustiga och gräddiga.

Fynd
Bianchi Montepulciano d'Abruzzo
Rött Lättare glasflaska, 750ml 13% Fruktigt & Smakrikt

Bianchi Montepulciano d'Abruzzo Umani Ronchi 2021

Italien Abruzzerna , Montepulciano d'Abruzzo
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Buffémat
Fläsk
Fågel
Sallader
79:-

Italienskt all-round-vin på druvan Montepulciano och en verklig räddare i nöden som passar till en hel drös med rätter med svamp. Så oavsett om din svamp hamnar på pizzan, i risotton eller stuvad på smörstekt bröd är det här ett bra val till.

Fynd
Mas Janeil
Rött Lättare glasflaska, 750ml 14.5% Fruktigt & Smakrikt

Mas Janeil Le Petit Pas 2021

Frankrike Languedoc-Roussillon , Côtes du Roussillon , Côtes du Roussillon-Villages
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Fläsk
Sallader
Lamm
115:-

Franskt rött vin som passar fint till grytor med svamp eller din svampburgare. Vill du känna dig extra fransk så gör du en svampomelett och serverar med en grönsallad, en bit gott bröd och ett glas av det här. Enkel lyx!