Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Patatas bravas
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Patatas bravas

Supergod, mättande tapasrätt – Patatas bravas

För ett tag sedan var jag i Spanien, och som alltid när jag varit utomlands blir jag inspirerad att laga maten från resemålet när jag kommer hem. Trots att vi bara var i Spanien en vecka så lyckades vi bli stammisar på en supermysig och enkel tapasrestaurang.

Tapas är så himla mysigt - man beställer massa olika små rätter som man sen delar på. Vi hann nästan äta oss igenom hela menyn på vårat "hak" under veckan i Spanien, och varje gång beställde vi alltid in deras patatas brava. En god och mättande tapasrätt där potatis spelar huvudrollen. Nu har jag återskapat den här hemma och testat mig fram mellan olika metoder.

Jag har fastnat för att ”fritera” potatisen till patatas brava i varmluftsfritös (Airfryer), men potatisen går såklart att fritera i vanlig fritös eller rosta i ugn om man föredrar det.

Gemensamt är en god bravasås:

Jag köpte med mig hem flera olika paprikapulver. Till min sås använde jag mig av ett sött, milt och rökt paprikapulver. Men det går bra med vanligt paprikapulver, du får testa dig fram för önskad styrka.

Bravassås:

Fräs 1 hackad gul lök och 4 finhackade vitlöksklyftor i olivolja tills den mjuknar, tillsätt 2 msk paprikapulver, 1/2 tsk cayennepeppar och 1 msk tomatpuré. Vänd ner en burk passerade tomater och låt fräsa med tills de mjuknat och mörknat i färgen. Krydda med 2 tsk rödvinsvinäger, 1 nypa socker och salt. Låt puttra några minuter. Mixa såsen slät med hjälp av en stavmixer. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Potatisen:

Skala och skär 1/2 kg fast potatis i små bitar. Lägg i kallt vatten och skölj potatisen för att få ur stärkelsen. Torka potatisen torr i en ren kökshandduk.

Tillagning i Airfyer:

Lägg potatisbitarna i en plastpåse med 1 msk olivolja och skaka runt.

Värm Airfyern till 200 grader och lägg sedan i potatisen. ”Fritera” i ca 20-25 minuter, skaka och vänd potatisen då och då. När potatisen är krispig och gyllene runt om är den färdig, salta ordentligt.

I ugn:

Lägg potatisbitarna i en långpanna, ringla över olivolja och salt. Rosta potatisbitarna i ugnen på 200° i 40-50 minuter tills de är knapriga och gyllene. Dags att servera. Lägg potatisen i portionsformar och skeda över bravasåsen, ringla över majonäs (eller aioli). Avsluta med att strö över färsk hackad persilja. Servera med andra goda tapas och ett gott vin!

Spanska vintips till tapas

Bra köp
Ruida Domo Valdepeñas
Rött Lättare glasflaska, 750ml 12% Kryddigt & Mustigt

Ruida Domo Valdepeñas Reserva 2017

Spanien Kastilien-La Mancha , Valdepeñas
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
89:-

Tapas är omåttligt populärt i Spanien, likaså är det med landets älsklingsdruvan nummer 1: tempranillo. Här ett riktigt budgetkap med kryddig och rik smak av mörk frukt till ett pris som gör att du kan bjuda hem till tapaskväll fler gånger!

"Reserva på etiketten i Spanien antyder att vinet har lagrats minst tre år varav minst ett av de tre på ekfat. Att få ett vin som lagrats den tiden och som i det här fallet har hunnit bli sjuåring för under hundralappen övergår nog mångas förstånd inklusive undertecknads. " / Jenny Asplund

Bra köp
Ostras Pedrín
Vitt Box, 3000ml 13% Friskt & Fruktigt

Ostras Pedrín Organic Verdejo 2022

Spanien Kastilien-León
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Buffémat
Fisk
Sallader
Skaldjur
Mingel
259:-

Spanskt vitt på druvan verdejo som är en trevlig bekantskap för dig som gillar friska och fruktiga viner som passar till mycket, ett bra allroundvin inför våren och sommarens lättare rätter. Till tapas med sina spretiga smaker passar det utmärkt.

"Den spanska druvan verdejo är ett säkert val om man är ute efter ett friskt och läskande vin som inte tar för mycket plats. Verdejo-vinerna kan liknas lite vid viner gjorda av druvan sauvignon blanc men framstår som lite mer tyglade med sin försiktigt aromatiska och krispiga stil. " / Gunilla Hultgren Karell

Bra köp
Il Barone
Rosé Flaska, 1000ml 11.5%

Il Barone Rosé 2023

Spanien
Ekologisk
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Fågel
Skaldjur
89:-

Vi fortsätter på den spanska spåret och gör vintipsen komplett färgmässigt med ett rosévin. Notera att det är en 1-liters flaska, en storlek som blir allt vanligare på hyllan. Vi påminner igen om att rosé är ett bra matvin, oftast smakmässigt med mer "power" än ett vitt och kan matchas med fågel, fisk eller mittemellan - precis det som ofta ligger på tapastallrikarna.

"Smaken överraskar med sin fräscha syra, fylliga munkänsla och smakrika, josiga sötbärighet. Här går turbon in med mättade och saftiga toner av hallon, vinbär, smultron, persika och ett uns smörkola och röda vingummin i avslutet. Ytterst klunkvänligt och okomplicerat. I sin torra, men inte knastertorra stil, passar detta både de flesta, och till det mesta." / Eva Weckström