Vinbörsen.se
Vinbörsen.se
Inspiration
Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Pasta Puttanesca
Äntligen helg

Äntligen Helg med Suzanne Ribbing: Pasta Puttanesca

Jag beställer sällan pasta på restaurang i Sverige, det känns sällan prisvärt och dessutom något jag lagar hemma när det ska gå fort och det blir ofta godare. Däremot så är det en fröjd att äta pasta i Italien, där man kan få sanslöst god pasta för liten peng i någon anspråkslös hål-i-väggen restaurang. Pasta puttanesca är en väldigt enkel och god rätt som jag brukar beställa på semester eller jobbresor i Italien.

I Italien finns det många olika matregioner som har sina egna rätter och specialiteter. Pasta puttanesca kommer från Neapel, samma region som även kan stoltsera med pizzornas pizza - den napolitanska pizzan. (Den finns för övrigt med på UNESCOs världsarvslista.) Det finns många historier kring hur den pasta puttanesca kommit till, och den mest spektakulära storyn är att rätten skapades av stadens prostituerade.

Det är sardeller som gör den här rätten!

Sardeller är en riktig smakhöjare, så salt och rik på umami. Även om man inte gillar att äta sardeller som de är, så är de fantastiska som krydda. Till vardags är den här rätten perfekt i sin enkelhet, men till helgen kan man lyxa till det med burrata, (en krämig mozzarella) och byta ut vanlig liten kapris till stora cocktail kapris.

Puttanesca med burrata (4 portioner)

400 g spaghetti 8 st sardeller 4-5 finhackade vitlöksklyftor olivolja salt & svartpeppar chiliflakes (efter behag) 2 burkar tomater på burk av god kvalité 1,5 dl grovt hackade svarta urkärnade oliver 3 msk kapris (gärna stora cocktail kapris) Ca 10-15 st cocktailtomer 1 nypa strösocker 0,5-1 kruka finhackad persilja 2 st Burrata Färskriven ost av typen parmesan

Låt sardellerna smälta i lite olivolja tillsammans med vitlök och chiliflakes på svag värme utan att de får färg. Tillsätt tomaterna, oliver, kapris, socker salt och svartpeppar. Låt sjuda under lock i ca 30 minuter, rör om då och då.

Koka spaghettin enligt förpackningen i rikligt saltat vatten, den ska vara mjuk men spänstig, ”al dente” när den är klar.

Spara lite vatten innan du häller av vattnet och vänd ner spaghettin i såsen. Späd med lite av pastavattnet om så önskas, pastavattnet innehåller stärkelse som ger såsen en fin konsistens och gör så att såsen lättare fastnar på pastan.

Lägg genast upp pastan i djupa tallrikar. Toppa med skivor av avrunnen burrata, strö över persilja och några droppar olivolja, lite flingsalt och nymalen färskpeppar. Servera med färskriven parmesan i en skål bredvid.

Fynd
Storia di Famiglia
Rött Flaska, 750ml 13.5% Kryddigt & Mustigt

Storia di Famiglia Chianti Classico 2019

Italien Toscana , Chianti Classico , Chianti Classico
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Sötma
Fågel
Sallader
Lamm
Nöt
Vilt
129:-

Chianti Classico - lägg det på minnet när du ska ha en riktigt bra matchning till pasta med tomat, som denna puttanesca, eller pizza med tomatsås för den delen med. Druvan sangiovese med sin friskhet passar nämligen som hand i handske med sötsyrlig tomat!

Bra köp
Il Capolavoro
Rött Flaska, 750ml 14.5% Kryddigt & Mustigt

Il Capolavoro Appassimento Rosso 2021

Italien Apulien , Puglia Rosso Passito
Fruktsyra
Fyllighet
Strävhet
Lamm
Nöt
Ost
69:-

Gillar du ditt röda mer åt det solmogna smakrika hållet - då är detta ett bra val. Från Apulien, Italienska stövlens klack, där det finns gott om solsken och druvorna mognar rejält innan skörd med koncentrerad bärig sötma som resultat i vinet.

Fynd
Blason de Bourgogne Mâcon-Villages
Vitt Lättare glasflaska, 750ml 12.5% Friskt & Fruktigt

Blason de Bourgogne Mâcon-Villages Chardonnay 2021

Frankrike Bourgogne , Mâconnais , Mâcon-Villages
Fruktsyra
Fyllighet
Sötma
Aperitif
Fisk
Sallader
Skaldjur
134:-

Dricker du hellre vitt till pastan slår vi ett slag för att välja en sval och elegant chardonnay som kommer att matcha burratans krämighet och låta tomaternas sötma komma fram snyggt.