När man äter pasta i Italien så är rätterna oftast väldigt enkla, som t. ex. Pasta Limone, pasta med massor av smak av citron helt enkelt. Som vanligt finns det en mängd varianter men här kommer min med brödcrunch, brynt smör, burrata och salvia. När det är så få ingredienser är det viktigt att välja god kvalitet på pasta och burrata. Det är också bra att köpa ekologiska citronerna, som inte är besprutade, eftersom man använder sig av skalet.
Hetta upp olivolja i en stekpanna och stek brödsmulor, jag tog 1/2 baguette, men det går bra med annat vitt bröd. Brödet ska helst vara 1-2 dagar gammalt för att det ska gå lätt att smula. Låt även 1 riven vitlöksklyfta få fräsa med och gärna en knivsudd chiliflakes. Rör om hela tiden så det inte bränns crunchet ska vara gyllene och krispigt när det är klart. Ta av pannan och tillsätt flingsalt och rivet citronskal från en liten citron. Ställ åt sidan.
Servera allt på ett stort fat med 3 st burrata i stora bitar, flingsalt, lite extra svartpeppar, hackad persilja, några klyftor citron och mycket finriven parmesan. Ät och njut!
Sicilianskt vitt vin på de lokala druvorna Cataratto och Zibibbo. Ett bra val till en enkel pasta som denna - vinet är precis som maten på tallriken - okomplicerat med rena friska smaker.
Druvorna är ekologiskt odlade från vingården Baglio Diar på västra Sicilien. Smaken är fruktig och blommig med inslag av solmogen persika, päron, honung, galiamelon och apelsin. / Suzanne Ribbing
Vitt på den friska druvan sauvignon blanc som är känd för att göra krispigt pigga vita viner som matchar rätter med citrus galant.
Den här typen av vin vinner på den krispiga, fräscha stilen och är gjort för att drickas ungt. Det här vinet passar utmärkt till lätta sallader, pajer, milda ostar, lite chark - helt enkelt till rätter som brukar bjudas på en sommarbuffé. / Gunilla Hultgren Karell
Även druvan riesling är en fin matchning till den här pastarätten, riesling är känd för sin friska syra och matchar fint rättens smöriga citronsmak.
Här har vi ett oerhört mångsidigt vitt vin som passar lika bra på den rustika picknicken som till de lite exklusivare tillställningarna i de tjusigaste av salonger. / Eva Weckström